create your own banner at mybannermaker.com!

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

 ·
ΡΙΟ 2016


Πρώτη εβδομάδα Αγώνων
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 



Ξεχώρισε η Κορακάκη ... 

στα χαμηλά αρκετές προσδοκίες
Με μια σπουδαία επιτυχία, και μάλιστα διπλή, στη σκοποβολή από την Αννα Κορακάκη, που κατάφερε να κατακτήσει δύο μετάλλια στο πιστόλι, χρυσό στην απόσταση 25 μ. και χάλκινο στα 10 μ., μια καλή θέση στην κωπηλασία από το διπλό σκιφ των γυναικών και μια αξιόλογη παρουσία της τετράκωπου ελαφρών βαρών, αλλά και μερικές απογοητεύσεις, τουλάχιστον με βάση τις προσδοκίες, κύλησε η πρώτη βδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων για την ελληνική αποστολή. 
Μάλιστα, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου φέρνει την Ελλάδα σε ανώτερη θέση απ' τις προηγούμενες επιδόσεις της στις δύο τελευταίες διοργανώσεις σε Λονδίνο το 2012 (2 χάλκινα) και Πεκίνο το 2008 (1 ασημένιο, 3 χάλκινα).

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Μετάλλια και ρεκόρ
Φυσικά, αυτό που ξεχωρίζει είναι η διπλή επιτυχία της Αννας Κορακάκη στη σκοποβολή, που χάρισε τα πρώτα μετάλλια στην Ελλάδα στη διοργάνωση του Ρίο. Μια επιτυχία μάλιστα που συνοδεύεται και από ιστορικά στοιχεία για την ελληνική παρουσία σε διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Το χρυσό της νεαρής σκοποβόλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο που πανηγυρίζει η Ελλάδα μετά τη διοργάνωση του 2004 της Αθήνας, αυτό της Φανής Χαλκιά στα 400 μ. εμπόδια, αφού ούτε στο Πεκίνο (2008) ούτε στο Λονδίνο (2012) Ελληνας αθλητής είχε καταφέρει κάτι τέτοιο. Επίσης, το χάλκινο μετάλλιο και έπειτα το χρυσό ήταν οι πρώτες επιτυχίες από ελληνικής πλευράς, που σημειώνονται στο αγώνισμα της σκοποβολής μετά από 96 χρόνια, στη διοργάνωση της Αμβέρσας το 1920. Από την άλλη, η διπλή επιτυχία της 20χρονης αθλήτριας την καθιστά πρώτη γυναίκα από ελληνικής πλευράς που το πετυχαίνει αυτό σε Ολυμπιακούς, ενώ την βάζει στη λίστα με τους επτά αθλητές που έχουν πετύχει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να περάσουν 104 χρόνια, από το 1912, όταν το είχε πετύχει ο Κώστας Τσικλητήρας.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Δεν ήρθε το κάτι παραπάνω
Eurokinissi
Αν και πήραν την 4η θέση στον τελικό του διπλού σκιφ, οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες για το δίδυμο των Νικολαΐδου - Ασουμανάκη
Δύο απογοητεύσεις τουλάχιστον όσον αφορά μία θέση στο βάθρο και μία ίσως αναπάντεχη παρουσία σε τελικό ήταν αυτά που χαρακτήρισαν τις προσπάθειες στην κωπηλασία.
Στο διπλό σκιφ των γυναικών το δίδυμο των Κατερίνας Νικολαΐδου και Σοφίας Ασουμανάκη, αν και αρχικά συγκέντρωνε αρκετές προσδοκίες για μεγαλύτερη διάκριση, τελικά... συμβιβάστηκε με την 4η θέση στον τελικό του αγωνίσματος. Οι αθλήτριες, παρά την πολύ καλή τους εικόνα σε προκριματικά και ημιτελικά, στον τελικό δεν ξεκίνησαν καλά, έμειναν αρκετά πίσω και όταν προσπάθησαν να φορτσάρουν (μετά τα 1.500 μέτρα) ήταν ήδη αργά για το βάθρο, ωστόσο το γεγονός ότι κάλυψαν τη διαφορά και μπήκαν στην τετράδα αποτελεί αξιόλογο στοιχείο.
Η δεύτερη απογοήτευση, και ίσως ακόμα μεγαλύτερη, ήρθε από την τετράκωπο των ανδρών, η οποία δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό, αν και οι ελπίδες ήταν για κάτι πολύ περισσότερο ακόμα και απ' αυτό. Η τετράδα των Διονύση Αγγελόπουλουτ, Γιάννη Τσίλη, Γιώργου Τζιάλλα και Γιάννη Χρήστου ήταν 5η στην ημιτελική της σειρά, κάτι που την οδήγησε στον λεγόμενο β' τελικό και τους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 7-12. Η αλλαγή μέρας, αφού η προγραμματισμένη διεξαγωγή αναβλήθηκε για 24 ώρες λόγω καιρού, έδειξε να επηρέασε τους αθλητές που πλήρωσαν το κακό τους ξεκίνημα.

Eurokinissi
Η σπουδαία διπλή επιτυχία της Αννας Κορακάκη στη σκοποβολή ξεχώρισε από ελληνικής πλευράς την 1η βδομάδα των Αγώνων
Αντίθετα, αξιόλογη θεωρείται η προσπάθεια της τετράκωπου ελαφρών βαρών των ανδρών. Στον τελικό του αγωνίσματος το πλήρωμα, αποτελούμενο απ' τους Παναγιώτη Μαγδανή, Στέφανο Ντούσκο, Γιάννη Πέτρου και Σπύρο Γιάνναρο, κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση με χρόνο 6.37.47. Η παρουσία στον τελικό του αγωνίσματος αποτελεί σπουδαία επιτυχία για τους νεαρούς αθλητές που πήραν την πρόκριση μόλις 15 μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω αποκλεισμού της ρωσικής ομάδας, που είχε πάρει την πρόκριση ως τρίτη από το προολυμπιακό τουρνουά (η ελληνική ομάδα ήταν 4η).

ΤΖΟΥΝΤΟ: Διπλή απογοήτευση
Διπλή απογοήτευση υπήρξε στην ελληνική παρουσία στο τζούντο αφού τόσο ο Ηλίας Ηλιάδης, που συγκέντρωνε προσδοκίες διάκρισης, όσο και ο Ρομάν Μουστόπουλος εμφανίστηκαν κατώτεροι του αναμενόμενου. Για τον Ηλία Ηλιάδη το πρόωρο «αντίο» ήρθε άδοξα αφού μόλις στον πρώτο του αγώνα για τους «32» και έχοντας περάσει απευθείας τον πρώτο γύρο ηττήθηκε με ippon από τον Κινέζο Τσενγκ, που θεωρούνταν αντίπαλος στα μέτρα του, μόλις στα 42 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα. Με πανομοιότυπο τρόπο, ένα 24ωρο νωρίτερα, ήρθε ο αποκλεισμός του Ρομάν Μουστόπουλου, ο οποίος και αυτός στο γύρο των «32» (είχε περάσει απευθείας τους «64») ηττήθηκε με ippon από τον Χουάν Ντιέγο Τούρθιος από το Ελ Σαλβαδόρ, αντίπαλος που επίσης θεωρούνταν στα μέτρα του Ελληνα τζουντόκα.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Πρόωρο «αντίο» από Βουγιούκα
Στους «16» της σπάθης σταμάτησε η πορεία της Βάσως Βουγιούκα αφού ηττήθηκε σε αυτόν το γύρο από την Ρωσίδα Εγκόριαν με 15-11 στα σημεία, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να προηγηθεί με 10-6. Αντίθετα, στη φάση των «32» η Βουγιούκα είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση επικρατώντας της Αμερικανίδας Βόσνιακ με 15-8.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Ξεχώρισαν Γκολεμέεφ και Βαζαίος
Πρόωρο και άδοξο ήταν το «αντίο» στη διοργάνωση από τον Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο
Οι προκρίσεις στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους του Ανδρέα Βαζαίου και του Κριστιάν Γκολεμέεφ ήταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (αφού δεν είχε διεξαχθεί ο ημιτελικός του Γκολεμέεφ) αυτές που είχαν ξεχωρίσει από την παρουσία της ελληνικής αποστολής στους Αγώνες του Ρίο.
Ο Ανδρέας Βαζαίος στον ημιτελικό των 200 μ. Μ.Α. τερμάτισε σε 1.59.54, βγήκε έβδομος στην ημιτελική σειρά του και συνολικά 11ος, μένοντας εκτός τελικού.
Ο Κριστιάν Γκολεμέεφ στα 50 μ. ελεύθερο προκρίθηκε από τα προκριματικά στους ημιτελικούς καθώς κατέλαβε την 5η θέση στην προκριματική του σειρά με χρόνο 21.93, που τον έφερνε στη 10η θέση από τη 16άδα των ημιτελικών. Στις αξιοσημείωτες παρουσίες αυτή του ίδιου αθλητή στα προκριματικά των 100 μ. ελεύθερο όπου σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με 48.68. καταρρίπτοντας το παλιό (επίσης δικό του) που ήταν 48.85. Ωστόσο αυτό δεν ήταν ικανό να τον στείλει στα ημιτελικά.
Στους ¨8¨ η Εθνική ΠΟΛΟ……

του Νίκου 
Γεωργόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου