Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΦΕΡΕ ΕΝΑ ΝΕΟ «ΒΑΖΕΧΑ»
MIA ΘΝΗΣΙΓΕΝΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης

Ιατρικά: Θνησιγενές θεωρείται το νεογνό που γεννήθηκε νεκρό ή ουδεμία ελπίδα επιβίωσης διατηρεί.
Ο Μάρκους Μπεργκ ήταν στο Αμβούργο 6 μήνες τραυματίας και όχι μόνο ήταν εκτός γηπέδου, αλλά ακόμη εκτός πάγκου, εκτός κερκίδας κ.λ.π. Ήρθε στον Παναθηναϊκό με ετήσια υπογραφή συμβολαίου 400 χιλ. ευρώ, ενώ στη γερμανική ομάδα έπαιζε με αντίστοιχο συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου. Ακόμη, – εξ ίσου σημαντικό – είχε απομακρυνθεί από την Εθνική Σουηδίας.

Όλα αυτά δικαιολογούσαν την δυσπιστία εκείνων που πίστευαν ότι δεν μπορούσε να «πιάσει» στον Παναθηναϊκό.
Εν τούτοις η τεχνική ηγεσία του Συλλόγου – το σωτήριο έτος 2013 – τον εμπιστεύθηκε και «Ω του θαύματος» ο Μάρκους Μπέργκ έχει ήδη φθάσει τα 70 γκολ, σχεδόν 1 γκολ κάθε 1 ½ παιχνίδι και συνεχίζει ακάθεκτος. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Εθνική Σουηδίας, όπου είναι αναντικατάστατος πλέον, συν το γεγονός ότι θα αποκτήσει και το όνομά του το γήπεδο στην πόλη Τοράμπι όπου γεννήθηκε.Στην Ελλάδα ανέβηκε πολύ ψηλά στην εκτίμηση και στη συνείδηση των Φιλάθλων όπου κέρδισε – εκτός από το σύνθημα επιβεβαίωσης «Είναι τρελός, είναι τρελός ο Σουηδός» και τον τιμητικό τίτλο «King Marcus».
Αλλά η πιστοποίηση έρχεται και από το γεγονός ότι είναι πλέον στην κορυφαία τριάδα όλων των εποχών των ξένων παικτών, όπως και των σκόρερς.

Η δημιουργία της αρχοντικής τριάδας των ξένων παικτών έχει ασφαλώς στην κορυφή της τον Ελληνοπολωνό Χριστώφ Βαζέχα, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο ποιος πρέπει να είναι ο δεύτερος.
Ο κοσμοπολίτης Ζιμπρίλ Σισέ ή ο βραχύσωμος Σουηδός Μάρκους Μπεργκ. Άλλα ονόματα που (έτσι χωρίς τάξη) ακολουθούν είναι των: Όσκαρ Αλβαρέζ, Έρικ Μίκλαντ, Χουάν Μπορέλι, Αντρέα Ίβανσιτς, Εζεκιέλ Γκονζάλες, Γκόραν Βλάοβιτς, Ρενέ Χένρικσον, Χουάν Ραμόν Βερόν, Αντώνιο Γκομέζ,
Άρακεν Ντεμέλο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Εμανουέλ Ολισαντέμπε, Πάουλο Σόουζα, Ντέρεκ Μπόατενγκ, Ζούλιο Σέζαρ, Βέλιμιρ Ζάετς, Κλάους Νίλσεν, Αλιάσα Ασάνοβιτς, Μάουρο ντα Σίλβα, Φερνάντο Γκαλέτο κ.λ.π. Φυσικά στην καρδιά μας πάντα είναι αυτό το καλό παιδί ο Χουάν Ραμόν Ρότσα και εκείνος ο τελείως άμυαλος Ντάνουτ Λούπου.


Μέχρι εδώ όλα καλά, όμως θεωρητικά. Αυτό διότι κάποιος έπρεπε να υλοποιήσει ουσιαστικά την αναγνώριση αυτής της αξίας τον Μάρκους Μπερκ και να της δώσει την πρακτική συνέχεια.


Τελικά ήρθε με τη μορφή της ανανέωσης του συμβολαίου, για το οποίο, ο οπωσδήποτε αρκετά σφικτός Γιάννης Αλαφούζος αναγκάσθηκε να φανεί «large» και να προσφέρει για τρία χρόνια, ετήσιο ποσό που αρχίζει με 1.100 μύρια, με επί πλέον πριμ επιτυχιών και αυξανόμενο χρόνο με το χρόνο ποσό.

Φανταστικά πράγματα για τον Πρόεδρο, αλλά και για τον παίκτη που διαδηλώνει δεξιά και αριστερά την ευτυχία τη δική του, της γυναίκας του και της κορούλας του που σύντομα θα μιλάει καλύτερα ελληνικά από σουηδικά.

Φυσικά «ανάγκα και οι θεοί πείθονται». Ήταν φανερό και στους αδαείς περί τα ποδοσφαιρικά πως όταν ο Μπεργκ ήταν κρυωμένος και δεν έπαιζε η επίθεση του Παναθηναϊκού εξαφανιζόταν, μαζί με τα γκολ. Έτσι ο Αλαφούζος απλά σκέφθηκε «Εάν πρόκειται να αναζητήσω στην πιάτσα νέο επιθετικό και να μου ξαναβγεί κάποιο μαύρο παλτό, σαν το προηγούμενο που το πλήρωσα καραβίσιο (ονόματα δεν λέμε) και δεν έφευγε, καλύτερα ο χαμηλών τόνων μικροκαμωμένος Σουηδός που μας γνωρίζει, τον γνωρίζουμε και κυρίως τον γνωρίζουν τα δίκτυα».
Και είμαστε όλοι χαρά γεμάτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου