Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 
ΠΟΛΙΤΗ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ-ΝΕΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ.
Μέρος 4ο
στο Βασίλη Ντούτση

 Vasilis Ntoutsis14η Ερώτηση...
Άν είσασταν τώρα προπονητής θα μπορούσατε να προσαρμοστείτε στις σύγχρονες απαιτήσεις του παιχνιδιού?

 Απάντηση...

Ασφαλώς τώρα το μπάσκετ είναι πολύ πιο προσαρμοσμένο σε μένα, διότι αν είχα ένα προσόν, ήταν ότι είχα την γρήγορη αντίδραση και την διορατικότητα την ώρα του παιχνιδιού, πού είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν έχεις διορατικότητα σε βοηθά να αντιδράσεις πιο γρήγορα.Όπως αντιδρά ο παίκτης γρήγορα πρέπει να αντιδρά κι ο προπονητής..

.Ερώτηση ενδιάμεση...

Ναι αν και θεωρείστε ο μέτρ του κοουτσαρίσματος, ενώ ο Ιωαννίδης στο άλλο άκρο, δηλαδή στο δίπολο Πολίτη-Ιωαννίδη τι στίγμα δίνεται?..

Απάντηση..

Κοίταξε παίζει ρόλο και τι ομάδες έχεις, ο Γιάννης είχε μεγάλη ομάδα για να διαχειριστεί, αλλά ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό, αφού πήγε ο Γιαννάκης εκεί. Πριν μόνο με τον Γκάλη ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερη ομάδα ακόμα κι όταν έφυγα εγώ. Μην ξεχνάμε στο μπαράζ της Κέρκυρας που ο Παναθηναϊκός είχε τον Μιχάλη Κυρίτση προπονητή.Αλλά δεν πήγε μόνο ο Γιαννάκης στον Άρη πήγε κι ο Κοκολάκης μετά πήγε και ο Σούμποτιτς.Αλλά του Ιωαννίδη το μεγάλο λάθος ήταν ένα. Δεν ήταν ψυχρός δεν ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος. Στον πρωταθλητισμό και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει.Το μπάσκετ είναι πολύ γρήγορο άθλημα που μπορεί να κριθεί σε μία δύο φάσεις. Ο Γιάννης όταν άνοιγε διάλογο με την εξέδρα ή με τους διαιτητές αυτές οι δύο φάσεις ,μπορεί να του ξεφεύγανε και εκεί τα χάλαγε όλα.
Και μπορεί στην Ελλάδα να μην το πλήρωσε αυτό για κάποιους λόγους, στην Ευρώπη όμως το πλήρωσε αυτό και ακριβά! 15η Ερώτηση..

Πώς κρίνεται τους σημερινούς Έλληνες Προπονητές?.

.Απάντηση..Κοίταξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Έλληνας προπονητής κι ο Έλληνας παίκτης, είναι αυτό που λέω και που έχουμε μόνο εμείς και οι Σέρβοι. Έχουμε αυτό που λέω την γρήγορη αντίδραση και την αντίληψη.Ενεργούμε πολύ γρήγορα γιατί στο μπάσκετ όσο μειώνετε ο χρόνος είναι προσόν αυτό για τον Έλληνα παίκτη και βοηθάει αυτό και τον προπονητή.Π.χ ο Γερμανός είναι πολύ πιο οργανωμένος και πειθαρχημένος αλλά αντιδρά αργά,εμείς και οι Σέρβοι έχουμε αυτήν την γρήγορη αντίδραση, ούτε οι Μεσογειακοί έχουν αυτήν την γρήγορη αντίδραση. Δεν έχουν τα αντανακλαστικά των Ελλήνων και των Σέρβων και αυτό βοηθά να επιβιώνουν και οι παίκτες και οι προπονητές.Γιατί σαν υποδομές δεν έχουμε κάτι αξιόλογο, ούτε μεγάλο εγχώριο πρωτάθλημα έχουμε, ούτε σωματειακές υποδομές έχουμε.

Αλλά έχουμε αυτήν την ικανότητα γι αυτό έχουμε και αυτήν την εξαγωγή παικτών και προπονητών. 

16η Ερώτηση..

Ποια είναι η συμβολή του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην εκτόξευση του αθλήματος στην Ελλάδα? 

Απάντηση...Η συμβολή του Βασιλακόπουλου ήταν ότι ξεκίνησε με ένα σκεπτικό πρωτότυπο για την εποχή.Μπορούμε να πούμε ότι ήτα μια πανευρωπαική ιδέα,που στηριζόταν στην ανάπτυξη του χώρου που δεν υπήρχε πουθενά μέχρι τότε.Και η ανάπτυξη ήταν να κάνουμε ένα πρόγραμμα να παίζουν μπάσκετ τα παιδιά από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη.Αυτό αναπτύχθηκε με έναν αριθμό προπονητών πού ήταν μέσα στις ενώσεις, μέσα στις πόλεις της Ελλάδας.Βλέπαμε τα ταλέντα,γινόταν μια προπονητική αλλά και αγωνιστική προετοιμασία, γι αυτό και πολλά παιδιά που γίνανε μεγάλοι παίκτες ήρθαν από την επαρχία.Και αυτό το πρόγραμμα μου το είχε δώσει ο Βασιλακόπουλος και το υλοποιούσα εγώ.Το σκεπτικό ήταν να μαζικοποιηθεί το άθλημα.Ένα άθλημα για να πάει μπροστά πρέπει να μαζικοποιηθεί γιατί μέσα από την μαζικοποίηση του βρίσκει και την ποιότητα του.Γι αυτό και είχε συνέχεια το 1987, γιατί όταν το 1987 προπονούσα τον Γκάλη και τον Γιαννάκη, παράλληλα προπονούσα και τους παίδες,είχαμε έρθει τρίτοι στο Πανευρωπαικό της Γερμανίας με τον Παταβούκα,τον Ελληνιάδη και άλλους,παρόλο ότι ήμουνα και προπονητής της εθνικής αντρών.

 
 17η Ερώτηση..Τι κρατάει το ελληνικό μπάσκετ τόσα χρόνια ψηλά?.

.Απάντηση.. 

Κοίτα γι αυτό είχε συνέχεια το άθλημα, γιατί είχε βάσεις γιατί και το ποδόσφαιρο πήρε ευρωπαικό αλλά ποιά ήταν η συνέχεια του.Κοίτα μια διάκριση θα την κάνεις,αλλά η διάκριση πρέπει να έχεις βάσεις.Γιατί πέρα από τον Γιαννάκη,τον Γκάλη,τον Φάνη,τον Φασούλα,ερχόντουσαν από πίσω οι υποδομές.Φτάσαμε κάποια στιγμή να παίζουμε στο τουρνουά Ακρόπολης και να έχουμε δύο ισάξιες πεντάδες.Όπως καταλαβαίνεις υπήρχε μεγάλος αριθμός αθλητών που μέχρι το 1987 δεν υπήρχε, δεν είχαμε,τα πράγματα ήταν περιορισμένα, αλλά όταν φτιάχνεις ένα τέτοιο πρόγραμμα έβγαζες συνεχώς καινούργια παιδιά κι αυτό ήταν το συν του ελληνικού μπάσκετ.

18η Ερώτηση..Πώς κρίνεται το φετινό εγχείρημα της νέας Ευρωλίγκας?.


.Απάντηση..

Εξαρτάται το τι εννοείς θετικό και το τί εννοείς αρνητικό.Θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο,υπάρχει τηλεθέαση.Από την άλλη είναι αρνητικό ότι οι ομάδες δεν έχουν φτιάξει ακόμα την οργάνωση και την υποδομή να αντέξουν τέτοιον αριθμό αγώνων.Είναι θέμα έμψυχου δυναμικού.Στην Αμερική π.χ έχουν τεράστιο αριθμό αθλητών,εδώ είναι περιορισμένος ο αριθμός.Και βλέπω όσο περνάει ο καιρός,ότι οι παίκτες εξαντλούνται ή τραυματίζονται σοβαρά κι ακόμα είμαστε στην μέση της σαιζόν.Θετικό είναι ότι αυτό θα βοηθήσει τις ομάδες να γίνουν πιο οργανωμένες.Τα εγχώρια πρωταθλήματα είναι αδύναμα με εξαίρεση την Ισπανία.Μακάρι να υπήρχαν 5-6 εγχώρια δυνατά πρωταθλήματα ίσως τότε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.Βλέπεις στο Ισραήλ η Μακάμπι ή εδώ οι αιώνιοι παίζουν χωρίς αντίπαλο..ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΜΕ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου