Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 
ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΒΕΡΗ


Ο  Γιώργος Λιβέρης ,Γενικός Γραμματέας  του συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών-Πρωταθλητών του  Παναθηναϊκού Α.Ο  τιμάται από την ΕΣΗΕΑ για το τεράστιο έργο του στην αθλητική δημοσιογραφία ,ως ένας από τους 15 πρωτεργάτες-σκαπανείς της Ελληνικής δημοσιογραφίας.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 
ΣΕ 15 ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ
 Του Αθλητισμού και της Πένας


Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει στις 21 Φεβρουαρίου «Εκδήλωση Τιμής στους Βετεράνους του Αθλητικού Ρεπορτάζ».
Το Μ.Ι. της ΕΣΗΕΑ έκρινε ότι είναι απαραίτητο να ανασύρει τις μνήμες για τους πρωτοπόρους της Αθλητικής Δημοσιογραφίας, αυτούς οι οποίοι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των εσωτερικών δεινών, ηγήθηκαν της ενημέρωσης και συνέτειναν στην αναγέννηση των αθλητικών ιδεωδών που σχεδόν είχαν απολεσθεί, στη διάρκεια της σύρραξης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην πατρίδα μας.
 Ήσαν οι περισσότεροι μαθητές Γυμνασίου. Έφηβοι εμπνεόμενοι από τα ιδανικά της ιστορίας μας που ξεκίνησαν με οραματισμούς, μια δύσκολη προσπάθεια επαφής, με τους φιλάθλους, μόνο με γραπτό λόγο στον φειδωλό πολιτικό Τύπο και στις πρωτόλειες, έως ανύπαρκτες αθλητικές εκδόσεις.
Αρκετοί, από τους πρωτοπόρους της δύσκολης αρχικής ανάκαμψης, δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, αλλά 15 κρατούν ακόμη σταθερά τις πύλες της ποιοτικής Αθλητικής Δημοσιογραφίας με σταθερά τα ενδιαφέροντά τους και σε ευρύτερους τομείς. Άλλος ως επιτυχημένος εκδότης, άλλος ως ερευνητής – συγγραφέας, έτερος ως θαυμάσιος στιχουργός, άλλος ως εμπνευσμένος σκιτσογράφος, διευθυντής, κριτικός, χρονογράφος, αναλυτής, σύμβουλος ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών κ.λ.π., ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μερικοί υπήρξαν και αγωνιστικά κορυφαίοι.

Οι 15 τιμώμενοι, σύμφωνα με τον πίνακα της ΕΣΗΕΑ είναι οι εξής:
❖ ΒΕΝΤΙΚΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
 ❖ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 ❖ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗΣ ΦΑΙΔΩΝ
❖ ΛΙΒΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
❖ ΛΙΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
❖ ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
❖ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ
❖ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
❖ ΜΠΟΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
❖ ΠΑΝΤΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
❖ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
 ❖ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΜΑΚΗΣ
❖ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΙΜΗΣ
❖ ΤΣΩΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
❖ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Φυσικά υπάρχουν και μεγάλες απουσίες, σημαντικά ονόματα, που δεν είναι πλέον κοντά μας, όπως οι : Θόδωρος Νικολαϊδης, Ηλίας Σπορίδης, Γιάννης Βανδώρος, Κώστας Σισμάνης, Αλέκος Σιδηρόπουλος, Λευτέρης Γενεράλης, Σταμάτης Γρατσίας, Τάκης Μιχαηλίδης, Κώστας Μότσης και άλλοι τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Όμως, με την ευκαιρία του σημαντικού αυτού γεγονότος, που αφορά το σύνολο του Ελληνικού Αθλητισμού και των ΜΜΕ, θα πρέπει να θυμηθούμε και τους ακόμη παλαιότερους, αυτούς που ίδρυσαν το 1952 τον πρώτο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών και θέσανε τις οργανωτικές βάσεις και τις κατευθυντήριες δομές που πρέπει να ακολουθούν οι Αθλητικοί Συντάκτες. Είναι αυτοί που έκαναν Δημοσιογράφους τα τότε «εμπνευσμένα μαθητούδια», όπως τους αποκαλούσαν.
 Ας προσπαθήσουμε να τους θυμηθούμε: Αθανάσιος Σέμπος, Χρήστος Σβολόπουλος, Πάνος Μακρίδης, Παύλος Κριναίος, Νίκος Καπιτσόγλου, Τόλης Γαρουφαλής, Κώστας Σακαλής, Νίκος Καπλάνογλου, Νίκος Τσαγγαρινός και άλλοι, ενώ ευκαιρία είναι να σημειωθεί ότι ακόμη και η Ελένη Βλάχου έκανε ρεπορτάζ Ολυμπιακών Αγώνων το 1936. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 στις 7 το απόγευμα. Εκ της ΕΣΟΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου