create your own banner at mybannermaker.com!

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια ιστορική αναδρομή 40 ετών

Ο πρώτος αγώνας στο χορτάρινο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος σύλλογος που ίδρυσε Τμήμα τοξοβολίας.




Η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, εόρτασε την Τετάρτη 27/3/2019 την επέτειο 20 ετών από ιδρύσεώς της, με μια σειρά τιμητικών διακρίσεων στους πρωτελάτες της.

Αλλά η διαχρονική εξέλιξη έχει τη δική της ενδιαφέρουσα πορεία.


Το 1979, δηλαδή πριν από (τα διπλάσια) 40 χρόνια, 3 Olympians της Σκοποβολής, κρίνανε πως το αδελφό άθλημα «Στόχου», ενώ ήταν Ολυμπιακό Σπορ από το 1972, παρέμενε άγνωστο στην Ελλάδα, κάτι απαράδεκτο. Επί πλέον η ίδια η ΣΚΟΕ που ήταν υπό την Προεδρία του Κώστα Λυκούρη, είχε ανάγκη ανανέωσης και ανάπτυξης, καθώς ήταν αυταρχικά εγκλωβισμένη σε μόνο 7 Σωματεία (!!).


Αμ έπος αμ έργον. Οι 3 Olympians, που είχαν περίσσεια δύναμη καθώς εκπροσωπούσαν τα ισχυρότερα Σωματεία και ήσαν από τη φύση τους δραστήριοι, κινήθηκαν ταχύτατα. Η απόφαση του 1979 ήρθε και υλοποιήθηκε αμέσως, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1980, στη Γενική Συνέλευση της χρονιάς που έφερε την τριανδρία στο Προεδρείο με Πρόεδρο τον Παύλο Κανελλάκη, Γενικό Γραμματέα τον Γιώργο Λιβέρη και Αντιπρόεδρο τον αείμνηστο Δημήτρη Κασούμη.


Ταυτόχρονα οι δυο Τεχνικές Επιτροπές της Ομοσπονδίας (Σταθερού και Κινητού Στόχου) συμπληρώθηκαν με μια τρίτη, αυτή της Τοξοβολίας, υπό την προεδρία του Γιώργου Λιβέρη.



 Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΚΟΠΕΥΤΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΙΒΕΡΗ

 Για την ιστορία να σημειωθεί ότι αρχική προπόνηση έγινε στην Καισαριανή, στις εγκαταστάσεις του ΟΦΚΟ, όπου μετείχε η νεαρή Ελένη Κουλακτσή και ο πρώτος αγώνας στο χορτάρινο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος σύλλογος που ίδρυσε Τμήμα τοξοβολίας. 


Στον αγώνα αυτόν μετείχαν οι αθλητές του ΠΑΟ: Ο Παναγιώτης Παπασπυρόπουλος (με ικανές γνώσεις από τη θητεία του στην Ιταλία), η Κλέμη Διαμαντοπούλου, η Ελένη και ο Γιάννης Μεζίνης, φυσικά η Κουλακτσή, αλλά και ο Κώστας Πλάκας με τις ιδιαιτερότητές του.


Σημαντικό γεγονός εκείνης της πρωτόλειας δράσης η συμμετοχή μας στο Τεχνικό Σεμινάριο στη Λουμπλιάνα της τότε Γιουγκοσλαβίας, με τους Γιώργο Λιβέρη και Κλέμη Διαμαντοπούλου. Μάλιστα εκεί είχε διδάξει και ο περίφημος Αμερικανός Τοξότης Darrel Pace, Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1976, αλλά και μετέπειτα το 1984.


Σταδιακά η ελληνική Τοξοβολία αναζητώντας το δρόμο της, βελτίωνε τη θέση της επιδιώκουσα να φθάσει το επίπεδο της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, αλλά και της Κύπρου που είχε ένα προβάδισμα. Πρώτος ατόφιος σύλλογος Τοξοβολίας ήταν ο ΑΣΤΑ του Νίκου και της Αμαρυλλίδας Βισβάρδη στο Χαλάνδρι, ενώ μετά την πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη, από την πρώτη στιγμή, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και με επικεφαλής την πρωταθλήτρια της Σκοποβολής Έβελυν Παπαδοπούλου του ΣΚΟΑΑΠΘ, έφερε νέα πρόσωπα με δυναμική πνοή και αφοσίωση στο Σπορ. Διοικητικά ο Γιάννης Σαμαράς (της σκοπευτικής ομάδας ΑΣΟΕΕ του Πολύβιου Μπάλτα) ήταν ο τελευταίος της σκοπευτικής οικογένειας, επικεφαλής ηγεσίας της Τοξοβολίας. 


Ήταν ακόμη αρχηγός της ομάδας που μετείχε των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Να σημειωθεί πως και η πρώτη ελληνική αγωνιστική παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες που έγινε το 2000 στο Σίδνεϋ, προήλθε από τη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της 26χρονης τότε Ευαγγελίας Ψάρρα, ανοίγοντας το δρόμο σε άλλους 3 άνδρες και 2 γυναίκες Τοξότες, μέχρι σήμερα, ενώ η ίδια έφθασε τις 5 αδιάσπαστες παρουσίες μέχρι το Ρίο του 2016.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
Γενικός Γραμματέας

1 σχόλιο: