create your own banner at mybannermaker.com!

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ



ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ

του Γιώργου Λιβέρη

Στο Λονδίνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1908 ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας σημείωσε την πρώτη ελληνική διάκριση εκτός Ελλάδος στο άλμα εις ύψος. Πήδησε, στο άνευ φοράς αγώνισμα 1.55 και κατετάγη 3ος με νικητή τον Ράυμοντ Έουρυ (ΗΠΑ) με 1.57,5. 


Ο Τσικλητήρας το 1912 στη Στοκχόλμη κέρδισε πάλι το τρίτο Ολυμπιακό Mετάλλιο με ίδια επίδοση και νικητή τον Πλατ Άνταμς (ΗΠΑ) με 1.63.
          Το αγώνισμα δεν περιλαμβάνεται πλέον στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα, αλλά παγκόσμιο ρεκόρ υπάρχει. Το κατέχει ο Σουηδός Ρούνε Άλμεν με 1.90 από το 1980.
          Ακολούθως αργήσαμε να διακριθούμε διεθνώς (πλην βαλκανικών αγώνων) στο άλμα εις ύψος. Μόλις μετά 61 χρόνια, το 1973 ο Βασίλης Παπαδημητρίου (που τώρα βρίσκεται στην Αυστραλία) κατετάγη 3ος στο Ρότερνταμ στους Πανευρωπαϊκούς κλειστού στίβου. Βέβαια την καλύτερη επίδοση κλειστού στίβου κατέχει ο Λάμπρος Παπακώστας με 2.35 από το 1995 στη Βαρκελώνη, όταν κατετάγη 2ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. 
 ΛΑΜΠΡΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ



Ο ίδιος επανέλαβε τη 2η αυτή θέση το 1997 στο Παρίσι στους ίδιους αγώνες. Αυτά για τους άνδρες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό προ Χονδροκούκη υιού.
          Στις γυναίκες ξεχωρίζει εκτός Ελλάδος η Νίκη Μπακογιάννη με 2 μεγάλες επιτυχίες. 
 ΝΙΚΗ
 ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
_


Αμφότερες το 1996. Πρώτη το Μάρτιο στη Στοκχόλμη στους Πανευρωπαϊκούς με 1.96 και ασημένιο μετάλλιο και ακολούθως το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς στην Ατλάντα. Το μετάλλιο ίδιο, αλλά η επίδοση πολύ ψηλότερη 2.03, που φυσικά ήταν ατομικό και Πανελλήνιο ρεκόρ.
          Γενικώς είναι απαραίτητο ο αθλητής να βελτιώνει ή να ισοφαρίζει το ατομικό του ρεκόρ εάν θέλει να διακριθεί στο εξωτερικό. Πέρα από τη χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση του Δημήτρη Χονδροκούκη που με 2.33 (ατομικό ρεκόρ) μας χάρισε για πρώτη φορά Χρυσό Μετάλλιο σε Παγκόσμιους Αγώνες (ανοικτού ή κλειστού) έχουμε και άλλες περιπτώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ



Το 2010 στη Βαρκελώνη ο Κώστας Μπανιώτης σε διεθνές μίτινγκ νίκησε με 2.28. Ακόμη παλαιότερα ο Δημήτρης Πατρώνης το 1975 στη Μπρατισλάβα είχε επίσης πάρει την πρώτη θέση με 2.22.
          Σήμερα έχουμε ενώπιών μας τη μεγάλη επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη και την αναπτέρωση των ελπίδων μας για το Λονδίνο, μετά 104 χρόνια να ξαναδιακριθούμε στο άλμα εις ύψος. Οι Ρώσοι αθλητές είναι δυνατοί, οι Αμερικανοί έχουν μια τρομακτική παράδοση και οι εκπλήξεις – από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – δεν απουσιάζουν. Ας ελπίσουμε ότι μελαμψός γόνος με γονίδια από Μάνη και Κύπρο θα  κατορθώσει να βρίσκεται μέσα στα ύψη 2.33 – 36 και φυσικά μέσα στα μετάλλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου