Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Ποια είναι τα οφέλη του Παναθηναϊκού από τον ευρω-αποκλεισμο;;

Το «χαστούκι» που δέχθηκε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στη Νιόν της Ελβετίας με το θέμα της μη αδειοδότησης του συλλόγου για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν χωράει αμφιβολία ότι δημιούργησε παγωμάρα στις τάξεις των φίλων της ομάδας και έπληξε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του κόσμου που έχει συνηθίσει να βλέπει την αγαπημένη του ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι «πράσινοι» μπορεί να εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη στην έφεση μέσω του CAS, η αλήθεια όμως είναι ότι θα πρόκειται περί τεράστιας έκπληξης να υπάρξει ανατροπή της αρχικής απόφασης της επιτροπής της UEFA για το licensing.
Το μεγαλύτερο πλήγμα αφορά το πρεστίζ του συλλόγου που έχει τις περισσότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις στη χώρα, του συλλόγου που παραδοσιακά είχε να υπερηφανεύεται για τα ιστορικά κατορθώματα και τα «γαλόνια» του στη γηραιά ήπειρο, που «τσαλακώθηκε» ανεπανόρθωτα.
Ταυτόχρονα, η ζημία είναι μεγάλη, πέραν του πρεστίζ, και επί του οικονομικού σκέλους, μιας και ενδεχόμενη πρόκριση στους ομίλους του Europa League θα έδινε βαθιά ανάσα στο… μισοάδειο ταμείο της ΠΑΕ, η οποία προσπαθεί μετά κόπων και βασάνων να βρει τους πόρους και τα «τεχνάσματα» για τη βιωσιμότητά της.
Αυτές οι δύο παράμετροι καθορίζουν το πλαίσιο με τις αρνητικές συνέπειες της μη εξόδου του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη για την επικείμενη αγωνιστική περίοδο. Δεν είναι αμελητέες ασφαλώς. Αλίμονο. Πλην όμως υπάρχουν και θετικά για την ομάδα από την παρούσα εξέλιξη.
Δίχως άγχος οι μεταγραφές και η ενσωμάτωσή τους στην ομάδα
Ουδείς πρέπει να ξεχνάει το αυτονόητο. Οτι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα υπό «ολική ανακατασκευή». Εχει νέο προπονητή, νέο τεχνικό διευθυντή, παλιά αλλά… νέα έδρα, νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και φιλοδοξεί να έχει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαφορετικό έμψυχο δυναμικό και συνάμα εντελώς άλλη αγωνιστική φιλοσοφία στο παιχνίδι του.
Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός έπαιζε άμεσα στην Ευρώπη υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μην έχει προλάβει να κάνει ούτε τις μισές από τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει να πραγματοποιήσει. Και να πήγαινε με άλλη ομάδα στην αρχή της χρονιάς και με άλλη στην πορεία, με ό,τι συνέπειες θα είχε αυτό ως προς την ύπαρξη ομοιογένειας της ομάδας.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες κληρώσεις για τον Παναθηναϊκό θα ήταν θεωρητικά εύκολες, ουδείς μπορεί να εκφράσει σιγουριά ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα, με δεδομένη την πτώση της ποιότητας του υλικού της ομάδας, αλλά και την ερμαφρόδιτη κατάσταση που θα περιελάμβανε παίκτες που είναι… φευγάτοι να παίζουν αναγκαστικά και ελάχιστες μεταγραφικές προσθήκες. Εάν, μάλιστα, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, τότε η γκρίνια και η αμφισβήτηση θα λειτουργούσαν ως βαρίδια στα πόδια της ομάδας για τον βασικό της στόχο, το πρωτάθλημα. Και η περίφημη-απαραίτητη πίστωση χρόνου θα πήγαινε περίπατο και θα είχε τις επιπτώσεις της σε αυτή τη νέα προσπάθει που ούτως ή άλλως πραγματοποιείται σε αντίξοες συνθήκες.
Πάντως, σε αυτήν την αρνητική εξέλιξη για τον σύλλογο υπάρχουν και «κερδισμένοι» από αμιγώς αγωνιστικής πλευράς. Ο Γιάννης Αναστασίου, ο Νίκος Νταμπίζας και ο Δημήτρης Σαραβάκος, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο μπροστά τους για να χτίσουν τον νέο Παναθηναϊκό από την αρχή, σύμφωνα με το αρχικό τους πλάνο.
Βατή προετοιμασία και φιλικά
Το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού αναπροσάρμοσε μεν τις ημερομηνίες της προετοιμασίας του λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της UEFA για παν ενδεχόμενο, μοιράζοντας κατά κάποιον τρόπο τα δύο αρχικά πλάνα με και χωρίς Ευρώπη, είναι εντούτοις σαφές ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει η ομάδα στη διάθεσή της τόσο καλύτερη δουλειά θα γίνει. Ο φετινός Παναθηναϊκός θα είναι μία εντελώς νέα ομάδα που όπως καθετί που χτίζεται χρειάζεται να μπουν στέρεες βάσεις για να μονταριστεί και να αποδώσει. Στην προκειμένη περίπτωση οι «πράσινοι» είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στην Ολλανδία από τις 2 έως τις 11 Ιουλίου και αμέσως μετά θα έχουν δεκαέξι ολόκληρες ημέρες μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος προκειμένου να δώσουν φιλικούς αγώνες και να δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες τους για να παρουσιαστούν έτοιμοι στο πρωτάθλημα.
Χωρίς βιασύνες στη Λεωφόρο
Ενα από τα θέματα που άγχωναν τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού σε περίπτωση που η ομάδα εξασφάλιζε το πράσινο φως από την UEFA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν οι ετοιμασίες της Λεωφόρου προκειμένου να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα απ” ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Οι ιθύνοντες της ομάδας τόνιζαν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στη μάχη με τον χρόνο, ωστόσο είναι σαφές ότι με τις παρούσες συνθήκες θα γίνουν πιο ολοκληρωμένες ετοιμασίες και με λιγότερο κόστος (όσο βιάζεσαι τόσο περισσότερα πληρώνεις…). Μέχρι στιγμής στη Λεωφόρο, εκτός από την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος με την άριστη ποιότητα του χλοοτάπητα που τοποθετήθηκε πρόσφατα, έχουν γίνει ενισχύσεις τοπικά, εκεί όπου υπήρξαν σοβαρά στατικά θέματα.

Πηγή: Goal
http://www.panathinaikoskosmos.com/2013/06/22/pia-einai-ta-ofeli-tou-panathinaikou-apo-ton-eyro-apokleismo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου