create your own banner at mybannermaker.com!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2013

«Μουσείο Παναθηναϊκής Ιστορίας» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
«Μουσείο Παναθηναϊκής Ιστορίας» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ο Ανδρέας Οικονόμου γράφει για το όνειρο της ύπαρξης σύγχρονου Παναθηναϊκού μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, το οποίο μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά», αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη θέληση.

Του Ανδρέα Οικονόμου

Διασχίζοντας κανείς τη Λεωφόρο του Παναθηναϊκού αισθάνεται έναν κόμπο στο λαιμό. Τα μισά κτήρια ερήμωσαν. Καταστήματα, υπηρεσίες, εστιατόρια έβαλαν λουκέτο. Οι κάποτε λαμπερές βιτρίνες έχουν πλέον ως μοναδικό τους έκθεμα πωλητήρια και ενοικιαστήρια. Χώροι που στο πρόσφατο παρελθόν έσφυζαν από ζωή, τώρα σκουριάζουν και «αραχνιάζουν» ανεπίπλωτοι. Ως γνωστόν, όμως, η κρίση «γεννά» ευκαιρίες. Η ευκαιρία του Τριφυλλιού είναι ένα υπερσύγχρονο, προσοδοφόρο μουσείο της παναθηναϊκής Ιστορίας!

Σε απόσταση αναπνοής από το «σπίτι» του, από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει το δικό του μουσείο. Ένα όνειρο που σιγοκαίει στις καρδιές φιλάθλων διαφορετικών γενεών, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν βέβαια το θελήσουν όσοι κρατούν το τιμόνι του Συλλόγου.

Αν προχωρούσε αυτή η κίνηση -με σωστή προώθηση και επικοινωνία- ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα τη στήριζε έμπρακτα. Με μεράκι, κέφι και σκληρή δουλειά οι οπαδοί του Τριφυλλιού θα συνεισέφεραν στη δημιουργία του πιο λαμπερού μουσείου αθλητικού συλλόγου στη χώρα.

Το μπάτζετ για την υλοποίηση του έργου είναι ιδιαιτέρως χαμηλό. Ειδικά στις ημέρες μας που τα ενοίκια κάνουν κατακόρυφες βουτιές...

Το περιεχόμενο του μουσείου θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακό, αλλά και διδακτικό για τη νεότερη γενιά. Διαθέσιμα στην ΠΑΕ είναι τα εκθέματα του πρώην (απόμακρου και «αποκλεισμένου» στο ευρύ κοινό) μουσείου της Παιανίας που πλέον βρίσκονται στο Κορωπί. Διαθέσιμα είναι και τρόπαια του Ερασιτέχνη. Πόλος έλξης χιλιάδων φιλάθλων θα αποτελούσαν και τα μετάλλια και οι κούπες της έξι φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης ομάδας μπάσκετ. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν παλαίμαχοι αθλητές να δανείσουν φανέλες, διχτάκια, γάντια, ξίφη, ποδήλατα, μετάλλια, πλακέτες, φωτογραφίες και γενικότερα οτιδήποτε άξιο προς έκθεση. Έτσι θα ζωντάνευε μπροστά στα μάτια του φίλαθλου κοινού ολόκληρη η ιστορία του πιο ένδοξου Συλλόγου της Ελλάδας.

Τα κέρδη θα είναι πολλαπλά:

Α) Ταχύτατα θα γίνει η απόσβεση, με ένα χαμηλό αντίτιμο εισιτηρίου για την είσοδο στο μουσείο και με την πώληση αναμνηστικών δώρων. Μετά την απόσβεση το μουσείο θα αποτελεί πηγή εσόδων για τον Παναθηναϊκό.

Β) Ο κόσμος του Συλλόγου θα διδαχθεί την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία του Τριφυλλιού. Μέσα από την περιήγηση του στους χώρους του μουσείου, ο επισκέπτης θα αντικρύζει τρόπαια και μετάλλια από στιγμές αθλητικού μεγαλείου (όπως το «έπος» του '71, το αήττητο του '64 , οι ευρωκούπες του μπάσκετ, τα μετάλλια του «τρελού» σερί στον στίβο 1955-1974), όμως θα μαθαίνει και λεπτομέρειες για τα πιο άγνωστα τμήματα που κάποτε ήταν δοξασμένα. Θα ενημερώνεται για παράγοντες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να γίνει ο Παναθηναϊκός ο πρωτοπόρος Όμιλος της χώρας, για την κοινωνική δράση των «πρασίνων» κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο κλπ.

Γ) Μέσω του μουσείου ο Παναθηναϊκός «ριζώνει» στη Λεωφόρο. Δίνει με έναν ακόμα τρόπο το τοπικό στίγμα του. Βροντοφωνάζει ένα ακόμα ηχηρό «όχι» σε όσους ψηφίζουν νόμους κατεδάφισης. Υπενθυμίζει ποια είναι η φυσική και μοναδική έδρα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Το έργο είναι εφικτό και υλοποιήσιμο. Χρειάζεται μόνο όραμα, αγάπη για το Τριφύλλι, ιστορικές γνώσεις, σκληρή δουλειά και φυσικά θέληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου