create your own banner at mybannermaker.com!

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

63 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1951



Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης

          Στις 5 Οκτωβρίου 2014 θα συμπληρώθηκαν 63 χρόνια από την πρώτη τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων.
          Ήταν η 5η Οκτωβρίου 1951, ημέρα έναρξης των Α’ Μεσογειακών Αγώνων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η ιδέα για τη διοργάνωσή τους, μέσα στα πλαίσια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ήταν του τότε Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ιωάννη Κετσέα, του Αιγύπτιου Αντιπροέδρου της ΔΟΕ Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά και του εκπροσώπου της ΔΟΕ για την Ελλάδα, αλλά μονίμου κατοίκου Αλεξάνδρειας Άγγελου Βολανάκη.
          Έκτοτε οι Μεσογειακοί Αγώνες τελούνται τακτικά ανά τετραετία. Μέχρι τώρα έχουν τελεσθεί 17 διοργανώσεις. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Συνήθως συμμετέχουν 18 – 23 χώρες, εκτός του Ισραήλ, για το οποίο υπάρχει «βέτο» των αραβικών κρατών.
          Η σκέψη για την τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων στηρίχθηκε σε μια προσπάθεια συναδέλφωσης των Μεσογειακών χωρών, μέσα στα πλαίσια του Ολυμπιακού Κινήματος. Η επιδίωξη αυτή αρχικά είχε κάποια επιτυχία, αλλά σταδιακά ατόνησε, όχι λόγω των σημαντικών διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά κυρίως λόγω της παγκοσμιοποίησης του επαγγελματικού Αθλητισμού που επιτρέπει στους Αθλητές να κινούνται ευρύτερα σε πλέον ουσιαστικούς και αποδοτικούς αγώνες.
          Στους Α’ Μεσογειακούς Αγώνες της Αλεξάνδρειας, έλαβαν μέρος 10 χώρες και οι Έλληνες κατέκτησαν 4 Χρυσά Μετάλλια. 3 στο Στίβο και ένα στο Ποδόσφαιρο.
          Τα 3 Χρυσά Μετάλλια στον Στίβο κατέκτησαν οι εξής:
          ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Στο δρόμο των 100μ. πήρε την πρώτη θέση με 10.9, με τους 2 Ιταλούς πρωταθλητές να τον ακολουθούν. Ο Πετράκης ήταν η πρώτη μεταπολεμική αποκάλυψη στους δρόμους ταχύτητας. Αθλητής του Παναθηναϊκού συνέχισε την λαμπρή ιστορία του Ρένου Φραγκούδη, ενώ άνοιξε το δρόμο στον Νίκο Γεωργόπουλο και οι 3 είχαν επίσης μετάσχει Ολυμπιακών Αγώνων.
          ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ: Ο Olympian διοπτροφόρος γιγαντόσωμος ρίπτης του Εθνικού Γ.Σ Αθηνών, κέρδισε την πρώτη θέση στη Σφαιροβολία. Οι επιδόσεις της εποχής ήσαν μόλις πάνω από τα 14 μέτρα. Ο Γιαταγάνας ήταν ο προπομπός του Γιώργου Τσακανίκα, που πρώτος υπερέβη τα 16, ακολούθως τα 17και τέλος τα 18 μέτρα.


          ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ: Βασικά δρομέας των 400μ μετ’ εμποδίων, αγώνισμα στο οποίο έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως επειδή ήταν πολυσύνθετος, μετείχε ενίοτε και στο Δέκαθλο. Το 1951 στους Α’ Μεσογειακούς ο προπονητής Όττο Σίμιτσεκ διαπίστωσε ότι υπήρχαν δυνατότητες να κερδίσει στο Δέκαθλο και έτσι τον δήλωσε και σ’ αυτό, όπου και δικαιώθηκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου