Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου (άρχισαν το 1896) που τελέσθηκαν φέτος στην Πάτρα, δώσανε την ευκαιρία στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, δηλαδή στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να κάνουν δηλώσεις.
Σχολιάζει ο Γιώργος Λιβέρης
Ίσως επειδή τις δηλώσεις τους τις έκαναν σε διαφορετικούς δημοσιογράφους και σε διαφορετικές στιγμές, είπαν εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα.
Ο μεν Υπουργός δήλωσε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που έφερε η νέα γενιά των Αθλητών και πως περιμένει πολλά Μετάλλια από τους Πανευρωπαϊκούς του Άμστερνταμ και τους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Ο Γενικός Γραμματέας αντίθετα ήταν συγκρατημένος – ίσως ως Γυμναστής και γνώστης του Στίβου – και δήλωσε ότι τα Μετάλλια δεν είναι ο σκοπός μας, ούτε αυτά εκφράζουν την πρόοδο ή όχι.
Βεβαίως εμείς οι φίλαθλοι και περισσότερο όσοι εντρυφούν περισσότερο στα μυστικά των Σπορ, ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε «τοις μετρητοίς» τις πολιτικές δηλώσεις, που πάντα δεν απηχούν την πραγματικότητα αλλά προσπαθούν να την ωραιοποιήσουν.
Όμως υπάρχουν αυτά τα οποία όταν παίζουν γροθιές με την αλήθεια ή με ότι συμβαίνει γύρω μας δεν μπορείς να μη φέρεις στην επιφάνεια ότι το παιχνίδι των λόγων προσπαθεί να σκεπάσει.
Κατ’ αρχήν ποια είναι η έννοια «της νέας γενιάς». Οι γενιές δεν περιμένουν τις αλλαγές των Κυβερνήσεων για να ανανεωθούν. Αυτό γίνεται αυτόματα αενάως και χωρίς την έγκριση κανενός.
Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι των λέξεων που ακούσθηκε.
Το δεύτερο παιχνίδι αφορά τα Μετάλλια.
Είναι ή δεν είναι τεκμήριο προόδου τα Μετάλλια που κερδίζει μια χώρα στις επίσημες μεγάλες διοργανώσεις;
Εάν δεν είναι, γιατί γίνονται τόσο σκληρές μάχες για τη διάκριση και την κατάκτησή τους, από το Ποδόσφαιρο μέχρι το Τζούντο;
Εάν δεν είναι τότε ποιο είναι το σημείο αναφοράς στο οποίο πρέπει να καταφεύγουμε για να έχουμε γνώση της προόδου ή της κάμψης;
Η αλήθεια είναι πως χωρίς ισχυρή βάση δεν μπορεί να υπάρξει αξιόλογη κορυφή. Η δε κορυφή εκφράζεται με τη σύγκριση προς τους τρίτους (δηλαδή τα Μετάλλια) ή τα Πανελλήνια ρεκόρ και την κατάρριψή τους, όσον αφορά τον Στίβο.
Αλλά ο κύριος Υπουργός στον οίστρο των λόγων του είπε και κάτι άλλο ενδιαφέρον. Τόνισε:
«Τώρα ξεφύγαμε από την εποχή της Μαρίας Λάμπρου και έχουμε αξιόλογο γυναικείο Αθλητισμό».
Προφανώς πρόκειται για «ποιητική έξαρση» και για μνήμες του Υπουργού από τα μαθητικά του χρόνια που στο μεγάλο διάστημα που διέρρευσε ωραιοποιήθηκαν.
Η Κυπρία Μαρούλα Λάμπρου αγωνιζόταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, δηλαδή εδώ και 45 χρόνια περίπου. Από τότε ο Ελληνικός Γυναικείος Αθλητισμός είχε μεγάλες (τρομερές) επιτυχίες θα έλεγα, που ξέφυγαν της προσοχής του αξιότιμου κ. Υπουργού.
Η Σοφία Σακοράφα κατέρριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ του Ακοντισμού,
Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ |
ενώ η Άννα Βερούλη ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Η ΑΝΝΑ ΒΕΡΟΥΛΗ |
Η Βούλα Πατουλίδου το 1992 ήταν Χρυσή Ολυμπιονίκης στα 100μ εμπόδια και το ρεκόρ της (12.64) παραμένει και σήμερα.
Η Νίκη Μπακογιάννη το 1996 κατάκτησε το Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς και το ρεκόρ της (2.03) παραμένει και σήμερα.
Η Τασούλα Κελεσίδου, κατάκτησε 2 Αργυρά στο Δίσκο (2000 – 2004).
Η Κατερίνα Θάνου κατάκτησε το 2000 στο Σίδνεϋ το Αργυρό και το ρεκόρ της (10.83) παραμένει και σήμερα.
Η Μιρέλα Μανιάνι κατάκτησε 2 μετάλλια στους Ολυμπιακούς, Αργυρό (2000) και Χάλκινο (2004).
Η Αθανασία Τσουμελέκα κατάκτησε το 2000 Χρυσό στο Βάδην και τα ρεκόρ της παραμένουν και σήμερα.
Η Φανή Χαλκιά το 2004 στα 400μ εμπόδια κατάκτησε το Χρυσό και το ρεκόρ της (52.77) με διαφορά παραμένει και σήμερα.
Η Πηγή Δεβετζή το 2004 κατάκτησε Χρυσό
Η ΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ |
στο Τριπλούν και το ρεκόρ της (15.32) με διαφορά παραμένει ακλόνητο. Εδώ να προστεθεί ότι η Αθλήτρια του Παναθηναϊκού, μετά το 2004 πιστοποίησε την αξία της το 2008 στο Πεκίνο με άλλο ένα Μετάλλιο (Χάλκινο αυτή τη φορά) στο ίδιο αγώνισμα.
Επομένως ας μη μένει στη συμπάθεια των εφηβικών του χρόνων ο κ. Υπουργός και ας κοιτάζει με καθαρό μυαλό την πραγματικότητα.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας θα έπρεπε να βγουν και να δηλώσουν:
«Συγχαρητήρια για όσα επιτυγχάνετε. Δυστυχώς η Πολιτεία σήμερα δεν μπορεί να σας προσφέρει όσα σας αξίζουν ή όσα σας είναι απαραίτητα. Ευχόμαστε η σημερινή ύφεση να περάσει σύντομα».
Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια ακόμη και όταν είναι εξόφθαλμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου