create your own banner at mybannermaker.com!

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ''ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ''


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 29 ΜΑΪΟΥ 1926
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

"Στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα άγριο κουπί"

  • 1926 – Θανάσης Βέγγος: Ο Θανάσης Βέγγος ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη 7 ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο. Ήταν γνωστός και ως ο «Καλός μας άνθρωπος». Όλη του η ζωή και η καριέρα είναι εδώ:


Ο Θανάσης Βέγγος είναι από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα του Ελληνικού κινηματογράφου. Τέτοια φιγούρα σπάνια εμφανίζεται στον καλλιτεχνικό χώρο. Χωρίς να έχει σπουδάσει υποκριτική κατάφερε πολύ σημαντικά πράγματα, με κυριότερο να συγκινήσει, όχι ένα, αλλά δύο ειδών κοινά. Οι μισοί τον γούσταραν για τον χαβαλέ, τις ατάκες και τους μορφασμούς του και οι άλλοι μισοί για την ενσάρκωση του βασανισμένου νεοέλληνα.

Ο Βέγγος έχει μάλλον την πιο περίεργη καριέρα από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα ηθοποιό. Μια καριέρα που ξεκίνησε αλλιώς, συνέχισε αλλιώς και κατέληξε αλλιώς. Συν ότι έχει – κατά την γνώμη μου – και κάποια παγκόσμια ρεκόρ.

  1. Δεν υπάρχει άλλος ηθοποιός στον κόσμο με τόσες πολλές ταινίες που στον τίτλο τους να έχουν το όνομα του. Είτε ως Θανάσης, ή ως Βέγγος, ή ως Θου.Βου, έχει τις περισσότερες. Ίσως να είναι ο μοναδικός.
  2. Νομίζω δεν υπάρχει άλλος ηθοποιός στον κόσμο που να γύριζε τόσες πολλές ταινίες κάθε χρόνο. Για να καταλάβετε το 1961 έκανε 17 ταινίες – σαν να λέμε μιάμιση ταινία τον μήνα. Το 1962 έκανε 12, το 1959 και το 1960 έκανε από 11, το 1958 έκανε 9 κτλ. κτλ.

Όσο για την “αλλοπρόσαλη” καριέρα που είπα πιο πάνω, εννοώ πως ξεκίνησε με μεγάλους σκηνοθέτες σε ταινίες του νέο-ελληνικού ρεαλισμού (Κούνδουρος, Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν κ.α.), έκανε κομεντί και κωμωδίες σε δεύτερους ρόλους με όλα τα μεγάλα ονόματα (Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Λάσκαρη, Κωνσταντάρα κ.α.), μετά έφτιαξε δική του εταιρία παραγωγής και έπεσε με τα μούτρα στις φαρσοκωμωδίες – που κάποιοι τις θεωρούν χοντροκοπιές, και προς το τέλος ξαναγύρισε στις «ψαγμένες» ταινίες και στους μεγάλους σκηνοθέτες (Κατσουρίδης, Βούλγαρης, Αγγελόπουλος κ.α.).


Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, 29 Μαϊου 1927 και πέθανε 3 Μαϊου 2011. 
Έχει παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον ανάγκασε να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη, μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε, ήταν η απασχόλησή του σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά. Μια απο τις πρώτες του φίλες – την οποία μετέπειτα γνώρισε στον Νίκο Κούνδουρο- ήταν η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αντίο https://bit.ly/2MTXeyK


Καριέρα Νο1

Τα χρόνια 1948-1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως “ανεπιθύμητος” στρατιώτης στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία του Κούνδουρου, “Μαγική Πόλη”  (φωτογραφία επάνω με τον Φούντα). Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα κινηματογραφικά πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως “Κυριακάτικο ξύπνημα”, “Ο δράκος”, “Διακοπές στην Αίγινα”, “Μανταλένα”, “Ο Ηλίας του 16ου”, μέχρι και στο “Ποτέ την Κυριακή” του Ζιλ Ντασέν με την Μελίνα, είχε ένα ρολάκι.


Καριέρα Νο2

Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες του λεγόμενου εμπορικού κινηματογράφου, θεώρησαν τον Βέγγο πολύ χρήσιμο “εργαλείο”, κατάλαβαν ότι άρεσε στο κοινό και τον έβαλαν σε δευτερεύοντες ή τριτεύοντες ρόλους, σε μεγάλες παραγωγές, δίπλα στην Αλίκη, την Καρέζη, την Λάσκαρη, τον Χατζηχρήστο, τον Κωνσταντάρα, τον Ηλιόπουλο κ.α. Σ’ αυτήν την περίοδο άρχισε το όνομα του να μπαίνει στις αφίσες και τις προθήκες των κινηματογράφων. (Στην αφίσα επάνω, τον βλέπετε δεύτερο, πάνω απο τον Ηλιόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Στέφανο Στρατηγό).


Καριέρα Νο3

Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής και στην νεολαία – που κάνει ατέλειωτο χαβαλέ με τους μορφασμούς και τις ατάκες του. Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής ΘΒ-Ταινίες Γέλιου. Όμως για ένα περίεργο λόγο, παρά την εμπορική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρεία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή.


Καριέρα Νο4

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο γίνεται το 1991 με την ταινία “Ήσυχες μέρες του Αυγούστου” του Παντελή Βούλγαρη. Ξεχάστε τον Βέγγο που ξέρατε. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφραστικότητας, με κορυφαίες στιγμές τους ρόλους του στις ταινίες “Το βλέμμα του Οδυσσέα” (Θόδωρος Αγγελόπουλος 1997) και “Όλα είναι δρόμος” (Παντελής Βούλγαρης 1998). Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997, στον ρόλο του Δικαιόπολη στους “Αχαρνής” και το 2001 στην “Ειρήνη” του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία. Το 2002, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Θανάσης Βέγγος κράτησε έναν από τους βασικούς ρόλους στην τηλεοπτική σειρά “Περί ανέμων και υδάτων”. Έπίσης έπαιξε ένα μικρό ρόλο σε μια ακόμα ταινία του Βούλγαρη, το “Ψυχή Βαθιά” και η τελευταία κινηματογραφική του συμμετοχή ήταν στην ταινία “Το πέταγμα του κύκνου” που προβλήθηκε το 2010.


Προσωπική ζωή

Το 1956 παντρεύτηκε την Μίνα (Ασημίνα), με την οποία ήταν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του (φωτογραφία επάνω). Απέκτησαν μαζί δύο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη. Οι γιοι του τού έδωσαν εγγόνια τα οποία υπεραγαπούσε. Είχε τέτοια λατρεία για τα δύο του εγγόνα που τίποτα δεν μπορούσε να την επισκιάσει. Ούτε τα μικροπροβλήματα υγείας, τα οποία όμως με την πάροδο των ετών έγιναν μεγαλύτερα και τον Δεκέμβριο του 2010 τον έφεραν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, όπου και απεβίωσε στις 3 Μαϊου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του. Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαϊου, και η ταφή έγινε στην Αμοργό, τόπο καταγωγής της μητέρας του και της γιαγιάς του.

Ότι κι’ αν έκανε, γινόταν επιτυχία. Μέχρι και οι διαφημίσεις που είχε κάνει κουβεντιάζονταν από τον κόσμο. Και μην ξεχνάμε ότι είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας ηθοποιός για τον οποίο έχουν γίνει 2 ταινίες ντοκιμαντέρ. Ο ίδιος έλεγε: “Εγώ είμαι άνθρωπος του Κινηματογράφου. Τα πλησιάσματά μου στο θέατρο είναι πολύ διακριτικά.”

“Ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια σφιχτά δεμένα. Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια.”

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ


Με τον Θόδωρο Aγγελόπουλο στα γυρίσματα της ταινίας 
“Το βλέμμα του Οδυσσέα”, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Harvey Keitel. Ο Αγγελόπουλος έχει πει: “Δουλεύοντας με 20ο κελσίου υπό το μηδέν, κατάφερα και πήρα αυτό που εγώ θεωρώ το καλύτερο που μπορούσα να πάρω από τον Bέγγο.”


Το 
“Ήσυχες μέρες του Αυγούστου” είναι σπονδυλωτή ταινία του 1991, σε σενάριο και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Πρωταγωνιστούν οι: Αλέκα Παϊζη, Θανάσης Βέγγος, Θέμις Μπαζάκα κ.α. Τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.


Το 
“Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση” είναι ελληνική, σατιρική, δραματική, κωμική κινηματογραφική ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία και παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη. Η ταινία τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου- στον Θανάση Βέγγο).


Και η φιγούρα του Βέγγου από την ταινία 
“Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση”, είναι τόσο κλασσική, που στις μέρες μας έγινε και graffiti.


Ξέρεις Από Βέσπα”, η θρυλική ατάκα από την ταινία, “Τρελός Παλαβός και Βέγγος” (1968) – και χωρίς να οδηγεί βέσπα… χαχαχαχαχα


Με την Αλίκη και δεξιά με τον Ηλιόπουλο


Με τον Κωνσταντάρα και δεξιά με την Καρέζη


Με την Καρέζη στην ταινία “Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ” (1961) και το όνομα του μπήκε δεύτερο. Πάνω απο του Φέρτη!

https://www.nikosonline.gr/%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-29-%ce%bc%ce%b1%cf%8a%ce%bf%cf%85-2/


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ

https://www.youtube.com/watch?v=WvZ9RfUoBb8&feature=share&fbclid=IwAR0Jty7RpV9s9GFd7InrhMNlq2gIrXjNhe3LFO5F04EUjc-hwEFlRDAvW5Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου