Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 29/12/1971
ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ
Σαν σήμερα, πριν 51 χρόνια, στις 29/12/1971 στο τεράστιο «Σεντενάριο – Ιντεπεντιέντε» του Μοντεβιδέο έκλεισε η θριαμβευτική πορεία του Παναθηναϊκού από την Ευρώπη, μέχρι την Πρωτεύουσα της Ουρουγουάης για το Διηπειρωτικό Κύπελλο.
Ο Παναθηναϊκός ως εκπρόσωπος της Ευρώπης (μοναδικός Ελληνικός Σύλλογος μέχρι και σήμερα) στις συναντήσεις των Πρωταθλητών Συλλόγων των Ηπείρων, αντιμετώπισε την Πρωταθλήτρια όλων των Λατινοαμερικανών (και μη) National στο αγέρωχο Στάδιο της «Εκατονταετηρίδας» για την Ανεξαρτησία τους από τους Ισπανούς, μετά από επανάσταση στην οποία μετείχαν και 3 Έλληνες, για τους οποίους υπάρχει και ένα μεγάλο αγαλμάτινο σύμπλεγμα.
Στο κατάμεστο και «τρανταζόμενο» γήπεδο ο Παναθηναϊκός έχασε με 2 γκολ του Αρτίμε, στα οποία απάντησε με ένα του Φυλακούρη.
Ως φιναλίστ του Γουέμπλεϋ ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Άγιαξ, μετά την άρνηση των Ολλανδών να μεταβούν εκεί κάτω για την τελική έκβαση, μετά το 1-1 των Αθηνών. Εκείνη την εποχή το ταξίδι ήταν μακρινό και οι παίκτες της χώρας ολίγον σκληροί και επικίνδυνοι.
Απτή απόδειξη τον φόβων, απόλυτα δικαιολογημένη. Ο βαρύτατος τραυματισμός του Γιάννη Τομαρά, στον πρώτο αγώνα της Λεωφόρου που του «έκοψε» το Ποδόσφαιρο.
Το παραπάνω πρώτο παιχνίδι Παναθηναϊκού – Νάσιοναλ στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου δεν το παρακολούθησα καθώς ήδη βρισκόμουνα στο Μοντεβιδέο σε ένα ρόλο ας πούμε «κατασκόπου» αλλά και ενημέρωσης των αναγνωστών της ΗΧΟΥΣ αναφορικά με την Νάσιοναλ, τους παίκτες και τις συνθήκες των Λατίνων.
Οι εκεί επαφές μου με την ηγεσία και τους παράγοντες της ομάδας είχε και μια απροσδόκητη εξέλιξη. Επίσημα μου πρότειναν να μεταφέρω στην Αθήνα την πρόταση να μην υπάρξει αποτέλεσμα στο Μοντεβιδέο και να γίνει τρίτος αγώνας στο παραπλήσιο ουδέτερο Μπουένος Άιρες, με οικονομικό όφελος και για τις 2 ομάδες. Ο ηγέτης των πρασίνων Απόστολος Νικολαΐδης ούτε που συζήτησε την πρόταση.
Η ρεβάνς των Αθηνών τελέσθηκε αργά το απόγευμα. Χάσαμε 2-1 σ ένα άγριο παιχνίδι με σκόρερ, από δική μας πλευράς και πάλι τον Φυλακούρη. Ολόκληρο το παιχνίδι το μετάδωσα τηλεφωνικά στην «ΗΧΩ» που λόγω διαφοράς ώρας άργησε να τυπωθεί και φυσικά το επόμενο πρωί άργησε να κυκλοφορήσει. Εν τούτοις το ενδιαφέρον στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο που πουλήθηκαν 110.000 φύλλα. Άπιαστο Πανελλήνιο ρεκόρ για αθλητική εφημερίδα. Ανάλογες πωλήσεις έγιναν και τις επόμενες μέρες, καθώς αναχώρησα από το Μοντεβιδέο αμέσως μετά το ματς, έφθασα στην Αθήνα, πολύ πριν από την ομάδα και φυσικά συνέχισα να γράφω για τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία του αγώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου