ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
ΚΥΡΙΑ
ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.
ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ.
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ...
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΘΗΝΑ 1943-24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
Πρόσφερε σημαντικό έργο!
Λείπει σε όλους τους Έλληνες που έχουν αντίληψη και μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της προσφοράς της στον τόπο της,την Ελλάδα μας!
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΕΠΑΞΙΑ,
η εγγονή της, η κυρία Μαριάννα Γουλανδρή!
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου, του 2023. Το έργο που άφησε πίσω της είναι όχι μόνο πλούσιο σε πράξεις αλλά σπουδαίο, με νόημα, έχοντας συμβάλλει στο να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.
Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στη Μαριάννα, η οποία αποφάσισε να αφιερώσει με πάθος τη ζωή της στο σπουδαίο της έργο, ένα έργο που αποδείχθηκε πως ήταν μεγαλύτερο από τον φόβο, την αμφιβολία, τα εμπόδια και όσους το κατέκριναν. Μία πορεία που ταυτίζεται με την προσφορά και την έμπρακτη αλληλεγγύη.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν κάτι το διαφορετικό
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε συχνά μεγάλες χρηματικές δωρεές, οι οποίες γίνονται εκ μέρους ανθρώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Αν και ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, συνεισφέρουν στο να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόντες. Απλώς διαθέτουν ένα μικρό μέρος από τους πόρους τους σε ένα ίδρυμα, μια δράση. Δεν έχουν όμως σκοπό. Δεν εμπλέκονται οι ίδιοι, δεν επισκέπτονται το τόπο που βοήθησαν, ούτε βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους που εκτός από την χρηματική ενίσχυση χρειάζονται πραγματική υποστήριξη.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως δεν ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μία γυναίκα δραστήρια, γεμάτη αγάπη και πάθος για το έργο που είχε αποφασίσει να επιτελέσει.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν διέθεσε μόνο χρήματα. Βρισκόταν δίπλα στους ανθρώπους με την κάθε ευκαιρία που είχε μέσα από τις δράσεις της. Είχε το θάρρος να επισκέπτεται νοσοκομεία, κλινικές, να βλέπει ανθρώπους σε άσχημη σωματική και ψυχική κατάσταση και η ίδια να μη λυγίζει.
Όχι γιατί δεν είχε ενσυναίσθηση, καθώς ίσως είχε περισσότερη από όλους μας, αλλά διότι γνώριζε πως δεν είναι η ώρα να κάνει πίσω. Πως αν δεν το κάνει η ίδια τότε δεν θα το κάνει κανένας. Πως θα συνηθίσουν το βλέμμα και τα αυτιά μας στο να βλέπουμε και να ακούμε για πλούσιους ανθρώπους που απλά δίνουν χρήματα αλλά καμία επαφή δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Η Μαριάννα ήταν η εξαίρεση σε έναν μεγάλο κανόνα, η οποία όμως έλαμψε τόσο πολύ, που πολλές φορές θεωρούσαμε όλα αυτά που έκανε ως αυτονόητα. Και όμως δεν ήταν. Ούτε θα είναι.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έζησε μία ζωή πλούσια, πλουσιότερη από πολλούς, όχι επειδή είχε χρήματα αλλά επειδή ανακάλυψε νωρίς και υπηρέτησε για πολύ καιρό το πραγματικό δικό της στόχο, την αλληλεγγύη και την προσφορά.
Η ζωή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τη μητέρα της, η οποία, αν και είχε ολοκληρώσει μόνο το δημοτικό, είχε μεγάλες φιλοδοξίες για τα παιδιά της. Από την ηλικία των οκτώ, η Μαριάννα ξεκίνησε τη μάθηση των αγγλικών.
Έχοντας μεγαλώσει στην Ερμιόνη, στάλθηκε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει το γυμνάσιο και στη συνέχεια για πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Η μητέρα της, Ευαγγελία Μπουρνάκη, δεν είχε ιδέα τότε για το εντυπωσιακό μέλλον που της επιφύλασσε η ζωή στην κόρη της, Μαριάννα.
Η Μαριάννα ήταν ακόμη στο γυμνάσιο όταν, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε σπίτι φίλων, συνάντησε τον γοητευτικό ναυτικό αξιωματικό, τον νεαρό Κρητικό Βαρδή Βαρδινογιάννη. Από την πρώτη στιγμή ήταν έρωτας, ακολούθησε ο γάμος και η γέννηση πέντε παιδιών: Ο Γιάννης, η Χριστιάννα, ο Γιώργος, ο Νίκος και η Βαρδιάννα.
Όταν το Ναυτικό απέστειλε τον Βαρδή στην Αμερική, η Μαριάννα βρήκε την ευκαιρία να τον ακολουθήσει υπό το πρόσχημα των σπουδών, καθώς ήθελε να είναι κοντά του. Παρόλο που ο Βαρδής βρισκόταν στη Χαβάη, η Μαριάννα έφτασε στο Denver University για να σπουδάσει Οικονομικά, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της, καθώς επέστρεψε σε δύο χρόνια.
Τον γάμο τους τον έκαναν στις 18 Μαΐου 1961, με κουμπάρο τον Χρήστο Λαμπράκη, που ο Βαρδής είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του υπηρεσίας. Κατά την αρχή της συζυγικής της ζωής, η Μαριάννα δούλευε στην αμερικανική πρεσβεία, αφού το μισθόλογιο του σημαιοφόρου Βαρδή στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν μόνο 2.500 δραχμές τον μήνα.
Αναζητώντας πρόσθετα έσοδα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εργαστηκε επίσης σε ραδιοφωνικό σταθμό ως εκφωνήτρια ειδήσεων στην Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την αργότερα αγαπημένη της φίλη, τη Μελίνα Μερκούρη.
Όταν η μετάθεση του Βαρδή για τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ ήρθε, αναχώρησαν για την Αγγλία. Εκεί η Μαριάννα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιστορία Τέχνης, οι οποίες αποδείχθηκαν αργότερα πολύτιμες για το μέλλον της και το έργο της στην Unesco.
Όταν επέστρεψαν από το Λονδίνο, ο πατέρας της πρόσφερε στο ζευγάρι δύο διαμερίσματα, το ένα για να κατοικούν και το άλλο για ενοικίαση. Το διαμέρισμα στην οδό Πιπίνου το δάνεισαν ως ενέχυρο για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν ο Νίκος και ο Βαρδής τη δουλειά τους.
Δεν είχε ποτέ φιλοδοξήσει να γίνει πλούσια. Πάντα είχε ως προτεραιότητα την οικογένειά της.
Δύο περιστατικά έχουν επηρεάσει σημαντικά την ζωή της. Το πρώτο αφορά την εξορία του ανθρώπου που αγαπούσε στην Αμοργό από τη χούντα, τα τέλη του 1967, όπου η Μαριάννα Βαρδινογιάννη βρέθηκε μόνη με τρία μικρά παιδιά, το τρίτο μόλις σαράντα ημερών.
Σε μια φάση, αφήνει τα νεογέννητα παιδιά της με τη μητέρα της και μετακομίζει στην Αμοργό με ένα καΐκι, παραμένοντας εκεί για 8 μήνες. Όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποφυλακίζεται, δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει στο Ναυτικό.
Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά να ασχολείται ενεργά με τις επιχειρήσεις.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον Βαρδή Βαρδινογιάννη απονεμήθηκε ο τίτλος του ναυάρχου.
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός ήταν η απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της το 1990, από την 17 Νοέμβρη.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που εκτός από τα πέντε παιδιά της έχει αποκτήσει και έντεκα εγγόνια και ένα δισέγγονο, έχει δηλώσει πως τις βασικές της αξίες τις εμφύσησαν οι γονείς της, αλλά ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν αυτός που καθόρισε καθοριστικά τον χαρακτήρα της.
Η Σχέση της με τις Φιλανθρωπίες
Η σχέση της με τις φιλανθρωπικές δράσεις άρχισε ανεπίσημα πριν από το 1997, το χρόνο που ιδρύθηκε το “Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια”. Αυτό το Ίδρυμα, το 2012, μεταμορφώθηκε στο “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες που αφορούν: Υποστήριξη Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Υποστήριξη Κοινωνικά Ευάλωτων Ομάδων, Παροχή Ιατρικής Βοήθειας σε παιδιά πρόσφυγες, Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βελτίωση της Υποδοχής και Ενσωμάτωσης Προσφύγων στο κοινωνικό πλαίσιο των πόλεων, σε συνεργασία με την UNESCO και την “Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων κατά του Ρατσισμού” (European Coalition of Cities against Racism).
Σχετικά με το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Το “Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” έχει ως σκοπό την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όσων αφορούν το παιδί, και τη βελτίωση των ζωικών συνθηκών για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Μέσω ενός πολυεπίπεδου φάσματος δράσεων που καλύπτουν την εκπαίδευση, την ειρήνη, την υγεία, την ασφάλεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον πολιτισμό, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να φωτίσει κάθε πλευρά της παιδικής ζωής, ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τόσο την ελληνική όσο και την διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας παραλείψεις και αδυναμίες και συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων και στην κάλυψη αναγκών.
Η δραστηριότητα του Ιδρύματος επικεντρώνεται σε επτά βασικούς στόχους:
- Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Προαγωγή της Ειρήνης.
- Ενδυνάμωση του Διαλόγου, της Ανεκτικότητας και της Κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.
- Προστασία των παιδιών από κακοποίηση και εκμετάλλευση.
- Ανάπτυξη και ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών θεσμών για να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ευημερία των παιδιών.
- Αύξηση των ευκαιριών για ολοκληρωμένη ανάπτυξη των νέων ενόψει των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.
- Προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Επιπλέον, το “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” συμμετέχει σε διεθνείς προσπάθειες κατά της βίας, της φτώχειας και των διακρίσεων, εστιάζοντας σε θέματα όπως η εμπορική εκμετάλλευση των παιδιών.
Το πλούσιο έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»
Το έργο της ξεκίνησε το 1990, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, με σκοπό την υποστήριξη και βοήθεια των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους. Μέσω των πρωτοβουλιών της, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων του Συλλόγου.
Επιπλέον, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες μέσω της διοργάνωσης μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δημοπρασιών έργων τέχνης, χριστουγεννιάτικων παζαριών και άλλων, με την προσωπική της συμβολή και τις δωρεές που έλαβε η “ΕΛΠΙΔΑ”. Επιπροσθέτως, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ”.
Το έργο της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO
Από το 1999, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη κατείχε την θέση της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, ασχολούμενη με ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, προστασίας των παιδιών και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μέσω του ιδρύματός της, του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών), υποστήριξε εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και διεθνή προγράμματα της UNESCO για εκπαίδευση, πολιτιστική κληρονομιά, πρόσφυγες, κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλοντας στους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ. Από την πλευρά του ιδρύματός της, έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εκμάθηση τους στα σχολεία, στον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, στην εξάλειψη της αναλφαβητίας, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης παιδιών, και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προβλημάτων, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενεές. Παράλληλα, προσφέρει υποστήριξη σε παιδιά και οικογένειες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόσφυγες, σχολεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε περιοχές και ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως το χωριό Μάκιστος, το οποίο αναστήθηκε παρά την καταστροφή του από πυρκαγιές.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor που αγωνίζεται ενάντια στα ναρκωτικά, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής», με επικεφαλής τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’. Επιπλέον, είναι μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia».
Επιπλέον, η Βαρδινογιάννη υποστήριξε πλήθος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ίδρυσε και χρηματοδότησε το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ενίσχυσε επίσης τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε διάφορα μέρη του πλανήτη και έθεσε σε εφαρμογή τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η Γαλλική Προεδρία τήμησε την Βαρδινογιάννη με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 2015 προήχθη στην τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνος Τιμής. Το 2020, τιμήθηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.
Διακρίσεις
Το αφιλοκερδές έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχει γνωρίσει διεθνή αναγνώριση και της επέφερε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας από την Ελληνική Δημοκρατία, το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, τα διακεκριμένα γαλλικά τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, το τίτλο της Αρχόντισσας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Παράσημο της Τιμής από τη Δημοκρατία της Γεωργίας, το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, το βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Δημοκρατίας της Αλβανίας, το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, το βραβείο Hellenic American Leadership του οργανισμού “The Hellenic Initiative”, καθώς και το βραβείο «Malala» από το European Student Council.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε την τιμητική διάκριση να είναι η μοναδική Ελληνίδα που της έχει απονεμηθεί το αξίωμα του Μεγαλοσταυρίτη του Τάγματος της Ευποιίας από την Ελληνική Δημοκρατία (2020).
Επιπλέον, συνέβαλε ενεργά στην υποστήριξη και προώθηση διάφορων οργανώσεων και κινημάτων, όπως: είναι μέλος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, συμμετέχει στο Διεθνές Κέντρο για τα Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC), είναι μέλος του Ιδρύματος Mentor που αγωνίζεται κατά των ναρκωτικών, είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής», το οποίο επικεφαλής έχει τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, και είναι μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», μεταξύ άλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου