Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Τα μεγάλα... οφσάιντ του δήμου Αθηναίων!


Τα μεγάλα... οφσάιντ του δήμου Αθηναίων!
"Goal" 08:38 4/3
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα 
Του ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
Η κίνηση του δήμου Αθηναίων να απομακρύνει αυθαίρετα (σε «συνεργασία» με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών και το ΥΠΕΚΑ) τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό από το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης,θέτοντας για πρώτη φορά ιδιοκτησιακό ζήτημα για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας,προκάλεσε σάλο και έντονες αντιδράσεις στην παναθηναϊκή οικογένεια.

Τα μεγάλα... οφσάιντ  του δήμου Αθηναίων!
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», μετά την κατάθεση του νέου master plan από τον δήμο, ο ΟΡΣΑ ζήτησε να κατατεθεί δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα στους κύριους του έργου (δηλαδή από τους ιδιοκτήτες της γης) για τις υποχρεώσεις τους. Από την πλατεία Κοτζιά κατέθεσαν στον Ερασιτέχνη προς υπογραφή ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στους τρεις εμπλεκόμενους, δηλαδή τον δήμο, τον Ερασιτέχνη και την τεχνική εταιρεία Μπάμπης Βωβός.
Η απάντηση του Ερασιτέχνη ήταν αρνητική, αφενός διότι αποτελείται από διοίκηση Πρωτοδικείου (και δεν έχει δικαίωμα υπογραφής σε τέτοια ζητήματα) κι αφετέρου διότι στη σύμβαση που του παρουσιάστηκε δεν περιείχε (όπως είχε συμφωνηθεί) τον όρο να παραδοθούν πρώτα οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό και εν συνεχεία να δοθεί το γήπεδο της Λεωφόρου για να μετατραπεί σε πάρκο.
Η επόμενη κίνηση της δημοτικής αρχής ήταν να καταθέσει στον ΟΡΣΑ συμφωνητικό ανάμεσα σε δήμο και Βωβό, εγείροντας για πρώτη φορά θέμα κυριότητας της Λεωφόρου από τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο! Ο ΟΡΣΑ με τη σειρά του έστειλε τον φάκελο στη διεύθυνση νομοθετικού έργου του ΥΠΕΚΑ για διευκρίνιση, με το υπουργείο να υιοθετεί τις θέσεις του δήμου και να συμφωνεί πως ο Ερασιτέχνης δεν είναι εμπλεκόμενος ιδιοκτήτης, όπερ σημαίνει πως δεν απαιτείται η συνυπογραφή του στο συμφωνητικό!
Τα μεγάλα... οφσάιντ  του δήμου Αθηναίων!
Απίστευτα πράγματα από πλευράς δήμου Αθηναίων, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο (και με απίστευτα «ευφυολογήματα») να μετακυλήσει τις ευθύνες του για ενδεχόμενη μη υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή των εκατομμυρίων ευρώ από τις ρήτρες που προβλέπονται στις καταγγελθείσες συμβάσεις που έχει υπογράψει με τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ.
Είναι ξεκάθαρο πάντως πως οι ισχυρισμοί του δήμου Αθηναίων (και των κρατικών φορέων) για το ποιος είναι ο κύριος της έκτασης της Λεωφόρου είναι πολλά μέτρα... οφσάιντ κι αυτό αποδεικνύεται από πέντε διαφορετικά στοιχεία:
1. Η έκταση της Περιβόλας (στην οποία «πατάει» το γήπεδο της Λεωφόρου) ανήκει στον Ερασιτέχνη εδώ και 91 χρόνια! Τον Αύγουστο του 1921, με την υπ' αριθμόν απόφαση 3294 του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, παραχωρήθηκε ο χώρος στον Παναθηναϊκό, ενώ η πράξη επικυρώθηκε και από τη Νομαρχία Αττικοβοιωτίας στις 8 Μαρτίου 1922 με την απόφαση υπ' αριθμόν 4268.
2. Η τελική και αμετάκλητη παραχώρηση της έκτασης στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο επισημοποιήθηκε στη Δ' Συντακτική Συνέλευση των Ελλήνων το 1924. Με το ψήφισμα αριθμός 165/Α' στις 21 Ιουνίου αποδόθηκε στους «πράσινους» η κυριότητα και η χρήση της Περιβόλας, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ λίγες μέρες αργότερα.
3. Το 1946, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα χρόνων σχετικά με την κατοχή δημόσιας γης, η Βουλή ψήφισε το ρυθμιστικό νόμο για τη χρησικτησία. Βάσει αυτού, εάν κάποιο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, χρησιμοποιούσε δημόσια γη αδιάλειπτα για διάστημα 20 ετών ή μεγαλύτερο, τότε αυτοδίκαια η έκταση περνούσε στην κατοχή του. Κάτι που ισχύει πλέον εδώ και... 71 χρόνια στη Λεωφόρο!
4. Το θέμα της Διπλής Ανάπλασης τέθηκε επί τάπητος επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπου υπεγράφη σύμβαση με τον Ερασιτέχνη, αναγνωρίζοντας την ιδιοκτησία του στο γήπεδο της Λεωφόρου. Το ίδιο έγινε και επί Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος προχώρησε όλες τις συζητήσεις του πρότζεκτ, αναγνωρίζοντας τον Ερασιτέχνη ως κύριο του γηπέδου.

Πώς λοιπόν τώρα ο κ. Καμίνης και ο δήμος υποστηρίζουν το αντίθετο επ' αυτού; Και ακόμη περισσότερο πώς κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Ερασιτέχνη για να συμφωνήσει και να υπογράψουν νέα σύμβαση και μετά την άρνησή του το... γύρισε και προσπαθεί να πάει μόνος του στη Διπλή Ανάπλαση;
5. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη από τη Λεωφόρο στον Βοτανικό. Αρα δέχθηκε ότι η κυριότητα της Λεωφόρου ανήκει στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο και αποδέχθηκε πως η κάθε πλευρά ανταλλάσσει με την άλλη κάτι που της ανήκει!
Πέντε ατράνταχτα στοιχεία που, αν μη τι άλλο, δείχνουν πως η πλευρά του δήμου Αθηναίων έχει χειριστεί εντελώς άστοχα το όλο ζήτημα...
.sentragoal.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου