create your own banner at mybannermaker.com!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...Η μέρα που ο Νίκος Γκάλης...


panathinaikoskosmos.wordpress.com

Η μέρα που ο Νίκος Γκάλης είπε “αντίο”

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου το 1995, ο “Φίλαθλος” τότε έβγαινε με τίτλο «Έχασε το μπάσκετ τον θεό του…» και η επιστολή του Νίκου Γκάλη, μία μέρα πριν που ανακοίνωνε την αποχώρηση του, είχε κάνει όσους έφηβους είχαν αρχίσει να ασχολούνται με το μπάσκετ βλέποντας τον, να νιώθουν ότι το άθλημα έχασε σχεδόν όλη του την αίγλη και την φαντασία…
«Κάποτε θα γινόταν και αυτό. Στη ζωή όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από εμάς, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα και αγαπώ, μέσα στο γήπεδο, γιατί πιστεύω πως ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς ως αδυναμία και παράκληση σε κάποιους να με αφήσουν να συνεχίσω το μπάσκετ. Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο, ποτέ δεν ζήτησα χάρη από κανέναν. Εγώ μέχρι και σήμερα έκανα υπομονή περιμένοντας μια κίνηση.
Είμαι εγωιστής, αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και δεν ανήκω σε κανέναν. Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος, με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμη και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες… Την ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι»., έγραφε στην επιστολή του.


Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από εκείνο το αντίο…
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μίλησε στο “Goal” για την αποχώρηση του μεγαλύτερου Έλληνα μπασκετμπολίστα… «Στην υπόθεση αυτή δεν φταίει ούτε ο Γκάλης ούτε ο Παναθηναϊκός. Τρίτα πρόσωπα φταίνε που ο Γκάλης δεν συνέχισε στον Παναθηναϊκό. Εγινε μια διένεξη μεταξύ προπονητή και Γκάλη. Προσπαθήσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος τράβαγαν το κορδόνι. Ο Νίκος αποχώρησε οικεία βουλήσει, δεν τον έσπρωξε κανένας να φύγει. Όμως, ο Κώστας Πολίτης θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί καλύτερα τότε για έναν τόσο μεγάλο αθλητή».
Τι είχε γίνει όμως τότε; Τα πάντα είχαν ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν, όταν στις 18 Οκτωβρίου το 1994, ο Κώστας Πολίτης τον κρατάει εκτός και του κάνει νόημα να μπει στο παιχνίδι, όταν όλα έχουν κριθεί. Ο Γκάλης μετά από συνεχείς τσακωμούς με τον “ευρωκόουτς” αναχωρεί για την Θεσσαλονίκη. Δεν μιλάει πουθενά και μετά απομακρύνεται για να μείνει στην πόλη όπου έγινε παγκοσμίως γνωστός.
Έχει πληγωθεί από τον άνθρωπο που ο ίδιος έφερε στον Παναθηναϊκό…
Όλα είχαν αρχίσει από την προετοιμασία… Η ατάκα “Καλά, δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι δεν χωράς στην ομάδα; Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι πρόβλημα για την ομάδα και πρέπει να σηλωθείς να φύγεις”, όταν ο Γκάλης του λέει σε μία προπόνηση ότι δεν μπορεί να παίξει με τα συστήματα που ακολουθεί, ήταν η πρώτη σταγόνα…
Μετά την τότε παρέμβαση του Παύλου Γιαννακόπουλου και την “συγγνώμη” του Κώστα Πολίτη, οι σχέσεις τους δεν είναι καλές, αλλά δεν κλωνίζονται άλλο… Μέχρι το ματς με τους Αμπελόκηπους. Η διαφορά είναι πάνω από τους 20 πόντους και ο Πολίτης καλεί τον Γκάλη να μπει να παίξει. Ο ίδιος αρνείται. Φεύγει για την Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα φεύγει και ο Πολίτης.
Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν τον θέλει στην ομάδα… Ο Νίκος Γκάλης είναι 38χρονών και αποσύρεται… Το τέλος κάποια στιγμή θα ερχόταν… Όχι όμως έτσι…
Λίγα… λόγια για τον Νίκο Γκάλη
Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσει της Ν. Υόρκης και ήταν το τελευταίο από τα 4 παιδία του Γιώργου  και την Στέλλας  Γεωργαλή που κατάγονταν από την Ρόδο και είχαν βρεθεί ως μετανάστες. Ασχολήθηκε αρχικά με το φουτμπόλ και στην συνέχεια με την πυγμαχία. Με προτροπή όμως της μητέρας του, που δεν άντεχε να τον βλέπει χτυπημένο και ματωμένο, στράφηκε στο μπάσκετ κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο κολέγιο Seaton Hall.
Ήταν 3ος σκόρερ την περίοδο 1978-79 στο NCAA με 27,5 πόντους μ.ο πίσω μόνο από τους Μπέρντ και Μπάλντερ και επελέγη Νο68 στο ντραφτ από τους Σέλτικς. Ακολούθως έρχεται στον Άρη και το ντεμπούτο στο Ελληνικό πρωτάθλημα έγινε τον Δεκέμβριο του 1979 (02/12) με αντίπαλο τον Ηρακλή. Για την ιστορία το σκορ έληξε 79-78 υπέρ του Άρη και ο Γκάλης σημείωσε 30 πόντους.
Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ρεκόρ…
Με 1143 πόντους (μ.ο 43.9) δημιουργεί την μέγιστη επίδοση για μία αγωνιστική περίοδο (χωρίς πλέι-όφ)
Στον αγώνα Ιωνικός Νικαίας – Άρης 114-113 στην παράταση πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ πόντων (62).
Στον αγώνα Καρέρα Βενέτσια – Άρης 115-78 για το κύπελλο Κόρατς πετυχαίνει 57 πόντους επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ πόντων στην Ευρώπη.
Στην 15χρονη καριέρα του και σε σύνολο 385 αγώνων στο ελληνικό πρωτάθλημα πέτυχε 12.857 πόντους  έχοντας έναν εκπληκτικό μέσο όρο πόντων 33.4/αγώνα.
Ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος 8 φορές (1983,1985-1991 όλες με τον Άρη) και κυπελλούχος 6 φορές (1985, 1987-1990 με τον Άρη και το 1993 με τον Παναθηναϊκό)
Με την Εθνική ομάδα έλαβε μέρος σε 4 Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ευρωμπάσκετ). 1983 Νάντ (Γαλλία), 1987 Αθήνα (ΕΛΛΑΣ), 1989 Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία), 1991 Ρώμη (Ιταλία) και ήταν πρώτος σκόρερ και στα 4!
Ήταν πρώτος σκόρερ στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας και φυσικά οδήγησε την Εθνική στο επός του ’87, που άλλαξε όλη την ιστορία του αθλητισμού στην χώρα.
Συνολικά ο Νίκος Γκάλης  με την Εθνική Ελλάδος είχε 168 συμμετοχές (99 νίκες – 69 ήττες), πέτυχε 5.130 πόντους κάτι που μεταφράζεται σε έναν μέσο όρο 30,5 πόντων.
Το παράξενο με τον Γκάλη είναι ότι σημαδεύτηκε από το νούμερο… 29
29/9/1979 έρχεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη.
29/6/1991 γίνεται η τελευταία του εμφάνιση με την φανέλα της Εθνικής.
29/2/1992 καταλαμβάνει την πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα.
29/9/1995 ανακοινώνει την αποχώρηση του από το μπάσκετ.
Είπαν για αυτόν:
Αλεξάντερ Γκομέλσκι (1987 μετά τον τελικό του Ευρωμπάσκετ) «Είναι ο αθλητής του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο.»
Ντράζεν Πέτροβιτς (1990) «Θα ήθελα να έπαιζα μαζί του για να του δίνω την μπάλα να σκοράρει και να τον βλέπω»
Μάικλ Τζόρνταν (1983 Θεσσαλονίκη) «Δεν περίμενα να συναντήσω τέτοιον σκόρερ στην Ελλάδα. Είναι εκπληκτικός»
Ροούντ Χάρεβαιν (1988 προπονητής της Ολλανδίας) «Ο μόνος τρόπος να τον περιορίσουμε είναι να τον κλειδώσουμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του»
Βόιτσεκ Κραϊέφσκι (1989 τεχνικός της Λέχ Πόζναν που δέχθηκε απ’ αυτόν 52 πόντους) «Με τους παίκτες μου είχαμε κάνει σχέδια για τους τέσσερις παίκτες του Άρη. Για τον Γκάλη απλά κάναμε την προσευχή μας»
Αλεξάντερ Πέτροβιτς (1988) «ο Ντράζεν είναι αδελφός μου αλλά εγώ ψηφίζω τον Γκάλη»
Μπόμπ Μάκαντου (1986 μετά την ήττα της Τρέισερ με 98-67) «Αυτά που μου έκαναν ο Γκάλης και ο Άρης δεν μου έτυχαν ούτε σε αγώνα των Μπόστον Σέλτικς»
πηγη:panathinaikoskosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου