create your own banner at mybannermaker.com!

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΜΕ ΕΥΧΕΣ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ
ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 80 ΕΤΩΝ


O ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ


Γραφεί ο  Γιώργος Λιβέρης

Η Αποστολή των 26 αθλητών και αθλητριών Στίβου αναχώρησε για τους Πανευρωπαϊκούς της Ζυρίχης χωρίς να τους ξεπροβοδίσει ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς. Όπως το έκανε για την Εθνική Μπάσκετ όταν έφευγε για το (υποδεέστερο) τουρνουά προετοιμασίας στο γαλλικό Πώ.
Όχι, βεβαίως, πως ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά περισσότερο το Μπάσκετ. Αλίμονο εάν το έκανε για κάθε άθλημα αυτό. Όπως τώρα, έχουμε ακόμη και τους σύγχρονους Πανευρωπαϊκούς Κολύμβησης. Όμως για το Μπάσκετ υπήρχε λόγος, υπήρχαν στόχοι με σοβαρά αίτια και σκοπιμότητα. Έπρεπε να το κάνει, για να σταματήσουν αυτές οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις του αθλήματος, που το ζημιώνουν και το εξασθενούν ακόμη περισσότερο. Δεν βρίσκεται το Μπάσκετ στην καλύτερη περίοδο του, δεν είναι επομένως ωραίο να το ταλανίζει και ο εσωσωματιακός εμφύλιος που όχι μόνο είναι αδικαιολόγητος αλλά και κατακριτέος.
Έπρεπε λοιπόν να το πράξει ο Αντώνης Σαμαράς για το καλό του Ελληνικού Αθλητισμού. Στο κάτω κάτω –δεν ήταν απαραίτητο- να το επαναλάβει και με τον ΣΕΓΑΣ που άλλωστε βρίσκεται σε έναν διπολικό κυκλώνα, από μακρού χρόνου.
Οι αθλητές μας του Στίβου ευχόμαστε να γυρίσουν από το Στάδιο ‘’Λέτσιγκρουντ’’ της Ζυρίχης με ένα έστω  Μετάλλιο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 80 ακριβώς χρόνια από τότε που κατακτήσαμε το πρώτο Ευρωπαϊκό Μετάλλιο μας.
Ήταν τον Σεπτέμβριο του 1934 στο Τορίνο όταν ο Χρήστος Μάντικας με 54.9 στα 400μ εμπόδια μας χάρισε το αρχικό. Ακολούθησαν άλλα 18 Μετάλλια από 17 ακόμη αθλητές μας. Όλοι οι Έλληνες μεταλλειούχοι των Πανευρωπαϊκών έχουν κατακτήσει από ένα εκτός της Κατερίνας Θάνου, η οποία είναι η μόνη η οποία έχει κατακτήσει 2.
Σε μια γενική θεώρηση της κατάστασης βλέπει ο ερευνητής ότι κυρίως στο Επί Κοντώ με την Κατερίνα Στεφανίδου και τον Κώστα Φιλιππίδη έχουμε ελπίδες διάκρισης . Στα πλαίσια αυτά σε μία σύντομη έρευνα στα στατιστικά του ΣΕΓΑΣ, για την προϊστορία των δύο αυτών άξιων αθλητών, διαπιστώνει κανείς μια προχειρότητα και μια ακαταστασία στην αρχειοθέτηση των επιδόσεων του ΣΕΓΑΣ. Ακόμη βλέπει ότι δεν τηρούνται οι ίδιες μέθοδοι γραφής για όλους τους αθλητές.
Έχουμε μάλιστα το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2005 η Κατερίνα Στεφανίδου ήταν 15 ετών και πήδησε ως Κορασίδα στο κλειστό 4.37.  Αυτό αναγνωρίσθηκε και ως ρεκόρ Νεανίδων γιατί ξεπερνούσε το προηγούμενο. Περιέργως όμως αναγνωρίζεται η ίδια επίδοση, με ίδια ημερομηνία κτλ και ως ρεκόρ Νεανίδων και Κορασίδων ανοικτού Στίβο, ενώ είναι γνωστό ότι οι επιδόσεις των αθλητών σε ανοικτό και κλειστό Στίβο συνθέτουν διαφορετικούς πίνακες.
Τώρα για τον Κώστα Φιλιππίδη. Στις 18/8/2005 ήταν 19 χρονών, δηλαδή έφηβος. Πήδηξε 5.75 και δημιούργησε νέο ρεκόρ εφήβων αλλά και Νέων. Όμως ο ΣΕΓΑΣ αναγνωρίζει ως ρεκόρ Νέων την επίδοση 5.55 που πήδησαν αργότερα το 2006 και το 2009 οι Παπουτσάκης –Φιλιππίδης. Περίεργα πράγματα και δυσκόλως ερμηνευόμενα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου