Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης
Ταυτόχρονα είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι ο πρώτος Ελληνικός αγώνας Μπάσκετ διεξήχθη μεταξύ των δύο πλέον σημαντικών αθλητικών συλλόγων της σύγχρονης εποχής του Παναθηναϊκού Α.Ο. και του Εθνικού Γ.Σ.
Ήταν οι Απόστολος Νικολαϊδης και Γεώργιος Καλαφάτης που μετέφεραν τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει από την συμμετοχή τους το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας του Βελγίου. Βέβαια εκεί μετέβηκαν ως παίκτες της Εθνικής Ποδοσφαίρου και ως αθλητές Στίβου, αλλά η αγάπη τους για κάθε αθλητική έκφραση τους έφερε κοντά στους Αμερικανούς και το Μπάσκετ και τους έκανε να το αγαπήσουν πολύ γρήγορα. Για ουσιαστικούς και πρακτικούς λόγους. Διότι το Μπάσκετ έχει ανάγκη μικρότερου γηπέδου, διότι η εκμάθηση του είναι γρήγορη, ακόμη διότι έχει συνεχή δράση και σκοράρισμα και τέλος διότι μπορεί να διεξαχθεί με διαφόρων μορφών μικρότερης σύνθεσης αντίπαλες αμάδες.
Βέβαια το Μπάσκετ εισήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 στο Βερολίνο, μετά από απόφαση της ΔΟΕ το 1928 αλλά αυτό ήταν απαραίτητο για να έχει προηγούμενα αναπτηχθεί στον κόσμο. Άλλωστε και σήμερα οι κανονισμοί του Μπάσκετ που ισχύουν στην Ευρώπη ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν κάποιες διαφορές με τους κανονισμού της National Basketball Association (NBA) όπως ισχύουν στις ΗΠΑ.
Αλλά να επανέλθω στις 20/08/1921.
Την ομάδα του Παναθηναϊκού συγκρότησαν οι Απόστολος Νικολαϊδης, Γεώργιος Καλαφάτης, Ιωάννης Σταυρόπουλος, Λεωνίδας Καλογερόπουλος και Λουκάς Πανουργιά. Μάλιστα οι 4 πρώτοι στην συνέχεια έπαιξαν και στην Εθνική Μπάσκετ. Δυστυχώς, η πεντάδα του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου δεν έγινε γνωστή. Βέβαια τότε έπαιζαν μόνο 5 χωρίς να υπάρχει πάγκος.
Ο πρώτος εκείνος αγώνας δεν τελείωσε. Όταν έσκασε η μπάλα δεν είχαν άλλη να την αντικαταστήσουν και ο αγώνας διεκόπη. Επίσης δεν είναι γνωστό ποιάς μορφής καλάθια χρησιμοποιούσαν. Σε ανάλογη ιστορία από την Θεσσαλονίκη σημειώνεται ότι αντί για καλάθια τοποθετούσαν μία ανάποδα καρέκλα !
Το Ελληνικό Μπάσκετ μέχρι τον β’ ΠΠ και την είσοδο της Ελλάδας σε αυτόν με την επίθεση των Ιταλών στις 28 Οκτωβρίου του 1940 δεν είχε διακρίσεις και επιτυχίες. Παρά την ύπαρξη τον Μάικ Στεργιάδη που είχε σπουδάσει στις ΗΠΑ δεν προχωρήσαμε. Αντίθετα μετά τον β’ ΠΠ και με πρωτεργάτες τους Μίσα Πανταζόπουλο και Νίκο Νησιώτη φθάσαμε το 1951 να σημειώσουμε την πρώτη μεγάλη μας επιτυχία με την κατάκτηση του Χάλκινου Μεταλλίου στους Πανευρωπαϊκούς, όπου νικήτρια ήταν η Γαλλία (Επίσης κατέκτησε Αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1948).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου