26 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΗΧΟΥ
Στις 19 Απριλίου 1990, άφησε την τελευταία του πνοή ο Γεώργιος Βήχος. Ήταν 75 ετών και είχε περάσει ολόκληρη τη ζωή του στον Αθλητισμό ως Αθλητής, Πρωταθλητής, Olympian, Δικηγόρος, Νομάρχης, πρώτος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Γ.Γ της ΕΟΕ, πρώτος Έλληνας Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας και Ιδρυτής της ΕΣΟΑ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915 και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη Σκοποβολή, καθώς ο πατέρας του ήταν ήδη από ετών πρωταθλητής.
Το 1936 έλαβε μέρος για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ τα επόμενα χρόνια πήρε το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αναδείχθηκε και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Πιστόλι Ταχύτητος.
Στη διάρκεια της Κατοχής, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, για την οποία και τιμήθηκε από την Πολιτεία.
Μετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 και του 1952, ενώ στους επόμενους ήταν Αρχηγός Ομάδας. Στο μεταξύ διάστημα είχε λάβει τη μεταγραφή του ως Αθλητής από το ΠΓΣ στον Παναθηναϊκό.
Το 1959 διορίσθηκε πρώτος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήταν συντάκτης του πρώτου Αθλητικού Νόμου και δημιουργός του ΠΡΟ-ΠΟ, ενώ έγινε και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκοποβολής (UIT).
Διετέλεσε συνολικά 5 φορές Νομάρχης, ενώ το 1987, ενώ ήταν Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εμπνεύσθηκε τη δημιουργία της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αναγνώρισε τη σημασία και αξία του εγχειρήματος και υιοθέτησε το θεσμό της World Olympians Association με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν Εθνικές Ενώσεις Olympians σε 142 χώρες του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου