create your own banner at mybannermaker.com!

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 
ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ


 Η Τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων, ανά τετραετία, παγκόσμια αποτελεί ευκαιρία κυκλοφορίας σχετικών εκδόσεων, για τους ίδιους τους Αγώνες ή τα Σπορ που καλύπτουν. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για την Ελλάδα με μοναδικές εξαιρέσεις το 2004 και το 2016. 

Όμως το 2004 – στην εποχή ευημερίας και πλούτου – τα εκδοθέντα βιβλία ήσαν πολυτελή, πανάκριβα, σε περιορισμένα αντίτυπα (για λίγους) και όλα με Χορηγό το Δημόσιο. 

Το 2016 με την διοργάνωση των Ολυμπιακών στο Ρίο, δυο ήσαν οι εκδόσεις που τόλμησαν να κυκλοφορήσουν. Αμφότερες με ουσιαστικούς στόχους, με ενδιαφέρον για όλους αντικείμενο και σε λογική τιμή, καθώς οι συνθήκες απαιτούσαν πλέον χαμηλό κόστος.



Το πρώτο το εξέδωσε η Ένωση των Ελλήνων Olympians (ΕΣΟΑ) με δαπάνες του προεδρείου της και περιλαμβάνει τις Βιογραφίες όλων των Ελλήνων που έχουν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς από το 1896 μέχρι το 2012 (είναι 1.573) συν τα αποτελέσματα των Αθλητών μας στη Βραζιλία το 2016.

 Το δεύτερο, με πρωτοβουλία του εκ Πατρών Πανεπιστημιακού Θεόδωρου Μαλλιά, αποτέλεσε μια μη αναμενόμενη έκπληξη, καθώς ήρθε από την Αχαϊκή Πρωτεύουσα, όχι μόνο για να αναπτυχθεί στην προσωπικότητα του Κωστή Παλαμά, αλλά ακόμη να προσφέρει με ακρίβεια, πληρότητα και ευαισθησία τη διαχρονική εικόνα της πορείας του Ολυμπισμού από τους Μινωικούς Χρόνους μέχρι τις ημέρες μας. 

Χωρίς δόση υπερβολής, είναι δυο βιβλία προσεγμένα, μεστά ειδήσεων, γεγονότων και Ολυμπιακών συμβάντων που καλύπτουν από κάθε πλευρά τα φίλαθλα ενδιαφέροντά μας, αλλά μπορούν και ανά πάσα στιγμή να απαντήσουν στις απορίες μας. 

Το πρώτο ως έγγιστα στις 800 σελίδες και το δεύτερο στις 400 (αλλά μεγάλου σχήματος), εντυπωσιάζουν πόσο σφιχτοδεμένα είναι με πληροφορίες, μορφές, εικόνες και παραστάσεις. Για παράδειγμα ας δούμε δυο διαφορετικές πλευρές του αυτού αντικειμένου, σε δυο μόνο από τις πολλές επιλογές που μπορούμε να έχουμε.

 Στο πρώτο μπορούμε να δούμε ότι αφορά π.χ τον Στέλιο Κυριακίδη, τον συνεχιστή των θρύλων του Μαραθωνίου ή το Παγκόσμιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου στο Άλμα Επί Κοντώ, ή τον πρώτο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γεώργιο Βήχο και τους διεθνείς τίτλους του. 

Ακόμη μπορούμε να έχουμε ότι αφορά την Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου, με τις συμμετοχές της 1936 και 1948 στους ΟΑ, την Ελένη Αυλωνίτου, όταν ήταν Κολυμβήτρια ή τη Σοφία Σακοράφα ως Ακοντίστρια παγκοσμίου επιπέδου.



 Από την άλλη το δίγλωσσο βιβλίο του καθηγητού Θεόδωρου Μαλλιά «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ – OLYMPISM» που ανατρέχει σε όλες τις περιόδους, μας προσφέρει ακόμη και τις θέσεις των μεγάλων ανδρών της αρχαιότητας για τους ΟΑ. 

Ας τους δούμε με χρονολογική σειρά. 8 ος αιών, π.Χ ΟΜΗΡΟΣ: «Πάντα να προσπαθείς να είσαι ο άριστος και να υπερέχεις των άλλων». 580 – 500 π.Χ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: «Η ένταση της δύναμης γίνεται αίσθηση, η αίσθηση ένστικτο και το ένστικτο νόηση». 

550 – 489 π.Χ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Αφιέρωσε το κράνος του, της νίκης στον Μαραθώνα, στην Ολυμπία. Είναι και τώρα στο εκεί μουσείο. 528 – 462 π.Χ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ: Ολυμπιονίκης. Νικητής, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά των Περσών. 528 – 438 π.Χ 

ΠΙΝΔΑΡΟΣ: Ο επιφανέστερος των λυρικών ποιητών. Πίστευε ότι ο Αθλητής δοξάζει την πατρίδα και τιμά τους προγόνους. 470 – 399 π.Χ ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Υποστήριζε: «Είναι ντροπή για έναν άνδρα να μεγαλώσει χωρίς ποτέ να νιώσει την ομορφιά και δύναμη που δίνει η άθληση». 452 – 385 π.Χ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: Θεωρούσε τους Αθλητές και τους Παλαιστές πειθαρχικούς οπλίτες. 452 – 404 π.Χ

 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ: Μετείχε 3 φορές στους ΟΑ και ανεδείχθητε νικητής στην Αρματοδρομία. 446 – 388 π.Χ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ: Οπαδός της Πανελλήνιας συναδέλφωσης δια των Ολυμπιακών Αγώνων. 428 – 347 π.Χ ΠΛΑΤΩΝ: Προσδιόριζε πως μόνο το υγιές σώμα είναι υπάκουο όργανο χρηστής διάνοιας, αγαθής και γενναίας ψυχής. 386 – 323 π.Χ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’: Πατέρας του Μεγ. Αλεξάνδρου. Ολυμπιονίκης το 356 π.Χ στην Αρματοδρομία. 

Ανήγειρε το Φιλιππαίο στην Ολυμπία για την ενότητα και συμφιλίωση των Ελλήνων. 384 – 322 π.Χ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Έγραψε: «Στους ΟΑ νικητές δεν στέφονται μόνο οι καλύτεροι ούτε οι ισχυρότεροι, αλλά όσοι δηλώνουν συμμετοχή». 356 – 323 π.Χ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Διακήρυξε στην Ολυμπία κατά την 114η διοργάνωση των ΟΑ την ειρήνη μεταξύ των ελληνικών πόλεων και προήγαγε τους ελληνικούς αγώνες στις κατακτήσεις του. 

46 – 127 μ.Χ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: Ήταν επιμελητής των Πυθίων Αγώνων στους Δελφούς. Έγραψε το «Περί παίδων αγωγής» για την αρμονία μάθησης και άσκησης. 131 – 201 μ.Χ ΓΑΛΗΝΟΣ: Ιατρός, ο μεγαλύτερος μετά τον Ιπποκράτη. Έγραψε: «Ου πάσα κίνησης γυμναστόν εστίν, αλλά η σφοδροτέρα». 

2 – 3 αιώνας μ.Χ ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ: Συνέγραψε, εκτός των άλλων: «Γυμναστικόν» και «Βίον Απολλωνείου Τυανέως». Τα παραπάνω ολίγα της ποιοτικής προσφοράς στην εξέλιξη χιλιετιών του Αθλητισμού μας. 




ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ 
Γεν. Γραμματέας ΕΣΟΑ κ 
Παλαιμάχων Πρωταθλητών Παναθηναϊκού Α.Ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου