create your own banner at mybannermaker.com!

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

 Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ Π.Α.Ο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ




Μια έρευνα

Του Γιώργου Λιβέρη

Με την είσοδο του έτους 2022 φθάνουμε τα 113 χρόνια από ιστορικές στιγμές για τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού Γεώργιο Καλαφάτη, καθώς αποτελούν μεταίχμιο, μεταξύ της τελικής αποχώρησης του από τον Πανελλήνιο και την αφοσίωσης του στον νέο σύλλογο του τον Παναθηναϊκό αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο με ουσιαστικά αποτελέσματα για την χώρα μας.

Ο αθηναίος Γ. Καλαφάτης, γεννημένος στα Εξάρχεια, το 1906 γράφτηκε στον ΠΓΣ, σε ηλικία 16 ετών, για ν’ ασχοληθεί με τον Στίβο καθώς στο Σχολαρχείο είχε διαπιστώσει την ικανότητα του να είναι πολύ γρήγορος, ήταν ένας φυσικός σπρίντερ.

Αλλά το 1907 ανακάλυψε το Ποδόσφαιρο και αυτό τον μαγνήτισε τόσο ώστε αποφάσισε να φτιάξει το δικό του αποκλειστικά ποδοσφαιρικό σωματείο καθώς ο ΠΓΣ δεν το καλλιεργούσε και ν’ ασχοληθεί μόνο με αυτό.

Πράγματι το 1908 ίδρυσε τον ΠΑΟ, χωρίς όμως να έχει αποχωρήσει από τον ΠΓΣ όπου ήταν Αθλητής μόνο του Στίβου, κάτι επιτρεπτό, που και σήμερα παρουσιάζεται με Αθλητές σε διαφορετικά Σπορ σε διαφορετικούς συλλόγους.

Το 1909 με την ιδιότητα του αυτή αποφάσισε να δεχθεί και έτρεξε για τελευταία φορά, ως σπρίντερ του ΠΓΣ στους Πανελλήνιους Αγώνες. Δηλώθηκε από τον σύλλογο του στον αγώνα του ενός σταδίου. Δηλαδή τα 192μ. (ακριβώς 192 μ. και 27 εκ.) που ετελείτο στο εθνικό πρωτάθλημα αντί τα 200μ. από το 1920.

Ο Καλαφάτης κέρδισε την κούρσα (που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο) με χρόνο 23.8 και χάρισε την μοναδική ατομική νίκη στον ΠΓΣ στο σπριντ καθώς στα 100μ. πρωταθλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Ίσκος του Πανιωνίου με 12.0 και στα 400μ. ο Σπυρίδων Καράκαλος του Πειραϊκού με 57.4. Αλλά στην αποχαιρετιστήρια συμμετοχή του με τα χρώματα του ΠΓΣ ο Γ. Καλαφάτης χάρισε και ακόμη μια νίκη στον σύλλογο τον οποίο αποχαιρετούσε. Τότε στους Πανελληνίους Αγώνες ετελείτο μια Σκυταλοδρομία … αρχαϊκού τύπου 2Χ100 – 2Χ200 – 2Χ400. Δηλαδή 6 σπρίντερ έτρεχαν συνολικά 1400μ. Ο ΠΓΣ κέρδισε την νίκη με την εξής σειρά των αθλητών του να έχουν τρέξει: Ι. Γαλανάκης – Γ. Σκουταρίδης – Γ. Καλαφάτης – Δ. Μύλλερ – Γ. Τσάκωνας και Ε. Καστρινός. Αυτή ήταν η τελευταία συμμετοχή του Γ. Καλαφάτη ως Αθλητής Στίβου.

Ακολούθως ο Γεώργιος Καλαφάτης, παρά το μικρόν της ηλικίας του θα κινηθεί περισσότερο διοικητικά και λιγότερο αγωνιστικά. Αυτό παρά το γεγονός ότι συνέχιζε να παίζει αλλά και να σπουδάζει.

Σύντομα γνωρίσθηκε με τον Απόστολο Νικολαΐδη που ήρθε ως μαθητής από την Κωνσταντινούπολη για να πατήσει για πρώτη φορά τα χώματα της ελληνικής Πρωτεύουσας και μαζί εδραίωσαν τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο της Αθήνας: Τον Παναθηναϊκό

Ο Γ. Καλαφάτης με μεγάλη αγάπη για την ιατρική και την άσκηση όχι μόνο τελείωσε με επιτυχία την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά πάραυτα φοίτησε και έλαβε δίπλωμα και από την τότε Γυμναστική Ακαδημία.

Με τα μοναδικά αυτά προσόντα εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και από το 1918 ήταν Ανθυπίατρος.

Ούτε όμως, και τότε δεν αποσπάσθηκε το ενδιαφέρον του από το αγαπημένο του Ποδόσφαιρο.

Το 1919 με την ιδιότητα του καθηγητή Φυσικής Αγωγής πέτυχε την έγκριση σχηματισμού στρατιωτικής αντιπροσωπευτικής ομάδας Ποδοσφαίρου και συμμετοχής στους Διασυμμαχικούς των Παρισίων. Στην ομάδα έπαιξαν τότε και 6 παίκτες του Παναθηναϊκού οι εξής: Δ. Δεμερτζής (τερματοφύλακας), Γ. Καλαφάτης, Λ. Πανουργιάς (αργότερα Πρόεδρος του ΠΑΟ), Γ. Δεμερτζής, Α. Παπαθανασίου και Ι. Σταυρόπουλος.

Αυτή η ελληνική συμμετοχή αποτέλεσε την πρώτη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής ομάδας, με παρουσία και στο εξωτερικό, όπως και την βάση της εθνικής ελληνικής ομάδος με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας.

Αμφότερα αποκλειστικά επιτεύγματα του Γ. Καλαφάτη.

Αλλά όχι μόνο αυτό ο Καλαφάτης έφερε από το Παρίσι πλούσιο υλικό (φανέλες, μπάλες, σορτσάκια, κάλτσες, παπούτσια κτλ.) που βοήθησε πολύ στην άρτια συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδος του 1920 την οποία σχημάτισαν οι εξής: Α. Νικολαΐδης, Γ. Καλαφάτης, Α. Γκίλης, Δ. Γώτης, Θ. Δημητρίου-Μπίμπος, Ν. Καλούδης, Θ. Νικολαΐδης, Α. Φωτιάδης, Χρ. Πέππας, Γ. Χατζηανδρέου. Αναπληρωματικοί: Θ. Δημητριάδης, Δ. Καραμπάτης.

Ο Λουκάς Πανουργιάς δεν μπόρεσε να πάει καθώς τραυματίσθηκε στην προπόνηση σε σύγκρουση με τον Γεώργιο Ανδριανόπουλο, ο οποίος επίσης δεν πήγε λόγω ευθύνης του για τον τραυματισμό. Άλλες εποχές άλλη ήθη.

Ίσως είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (1888-1913), τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού δεν ήταν δυνατόν να μετάσχει καθώς το 1913 ήταν θύμα των Βαλκανικών Πολέμων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου