create your own banner at mybannermaker.com!

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ

ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β’ ΠΠ

Μια έρευνα

Του Γιώργου Λιβέρη

· Το Wembley, εδώ και 50 τόσα χρόνια αποτελεί εθνικό αθλητικό ορόσημο, μοναδικό επίτευγμα και όραμα για κάθε Σύλλογο να μπορέσει να το επαναλάβει.

· Όμως το Γουέμπλεϋ δεν εκφράζει αποκλειστικά και μόνο αυτό, το επίτευγμα του Παναθηναϊκού και τις δημιουργικές ανησυχίες του από το 1908 μέχρι σήμερα.

· Υπάρχουν και άλλα γεγονότα, πέρα από τις θεμελιακές αφετηρίες, που είναι πραγματικές αναγεννήσεις του Εθνικού μας Αθλητισμού, σε πολύ δύσκολες εποχές για την χώρα μας.

· Φέτος, με την συμπλήρωση 77 χρόνων από το τέλος του Β’ ΠΠ ας δούμε τα στοιχεία εκείνα που μας επιτρέψανε ν’ αποκτήσουμε εκ νέου αθλητική οντότητα παρά τα εσωτερικά μας πολιτικά προβλήματα.

· Το 1945 δεν υπήρχαμε ως κράτος. Είμαστε μια χώρα – ερείπιο, χωρίς τίποτα να λειτουργεί. Και όμως υπήρχαν άνθρωποι που προσπαθούσαν ν’ αναστήσουν τον ελληνικό Αθλητισμό.

· Ο ΣΕΓΑΣ, με επικεφαλής τους Απόστολο Νικολαΐδη και Μιχαήλ Ρινόπουλο, προσπάθησε τον Ιούνιο του 1945 και τέλεσε στο Παναθηναϊκό Στάδιο τους πρώτους επίσημους αγώνες. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο στίβος του ήταν σε κακή κατάσταση και δεν υπήρχαν αποδυτήρια καθώς ήσαν φυλακές. Όμως οι αγώνες έγιναν αρχίζοντας με μια δέηση για τους 45 νεκρούς Αθλητές στην διάρκεια της κατοχής.

· Στους αγώνες αυτούς διακρίθηκαν ιδιαίτερα 3-4 Αθλητές για το ταλέντο τους περισσότερο παρά για τις επιδόσεις τους.

· Ο πρωτοεμφανιζόμενος στα 24 χρόνια του Θανάσης Παντελιάδης του Παναθηναϊκού έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση με τις ικανότητές του. Κέρδισε τα 400μ. με 58.7, τα 800μ. με 2.18.2, τα 1500μ. με 4.29.5 ενώ ήταν και πρωταγωνιστής στην σουηδική

σκυταλοδρομία όπου κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Αργότερα ο Παντελιάδης σπούδασε, έγινε δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΠΑΟ.

· Άλλος διακριθείς σ’ εκείνους τους Αγώνες ήταν ο πολυσύνθετος και παλαιός Αθλητής του Παναθηναϊκού

Γιάννης Λάμπρου. Κέρδισε το Ύψος με 1.80 και μετείχε στην νικηφόρα σκυταλοδρομία. Ο Γιάννης Λάμπρου ήταν πρωταθλητής εφήβων στο Ύψος από το 1940 ενώ στην συνέχεια από το 1946 ήταν μέλος της φοβερής ομάδας Μπάσκετ του Παναθηναϊκού (Πανταζόπουλος –

 Σε πράσινο πλαίσιο, ο Μίσσας Πανταζόπουλος
 Καραλής – Μήλας – Λάμπρου – Αρβανίτης), που αποτελούσε μέχρι το 1950 αποκλειστικά την Εθνική ομάδα, προπονούμενη στο πρώτο ανοικτό γήπεδο του ΠΑΟ στην γωνία Λεωφόρου Κηφισίας και Αναστ. Τσόχα απέναντι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Αργότερα ο Λάμπρου μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έγινε εκδότης ελληνικής εφημερίδας.

Στους πρώτους εκείνους αγώνες έλαβε μέρος και ο προπολεμικός 800ρης δρομέας Γιώργος Καραγιώργος που αργότερα βελτιώθηκε σημαντικά και προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 μαζί με τον Στέφανο Πετράκη, τον Γιάννη Λάμπρου, τον Ρήγα Ευσταθιάδη κα.

· Ακολούθως τον Αύγουστο του 1945 τελέσθηκαν στον Πανιώνιο τα “Δάλλεια” όπου ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Γενική Βαθμολογία με 2ο τον Πανιώνιο και 3ο τον Πειραϊκό.

· Προς το τέλος της χρονιάς επίλεκτοι Αθλητές μας αγωνίσθηκαν -σε ένδειξη φιλίας- στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Γιάννης Λάμπρου ήρθε 2 φορές πρώτος στο Ύψος με 1.85 και 1.87, ο Παντελιάδης 2ος στα 800μ. με 2.02.5 ενώ ο Λάμπρου πήδησε και Μήκος όπου με 6.49 κατέλαβε την Β’ θέση.

Με την ευκαιρία του σημαντικού γεγονότος των διεθνών Αγώνων της Τουρκίας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά (την 1/10/1945) και η τρισεβδομαδιαία (τότε) 


“ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ” με μεγάλη φωτογραφία στην πρώτη σελίδα των Νίκο Σύλλα και Θανάση Ραγάζου. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε μέχρι το 2007.

Γ. ΛΙΒΕΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου