ΑΠΟΥΣΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ
Ο Εκδοτικός Οίκος «Μίλητος», στην Επέτειο των 40 ετών από το ιστορικό «ΓΟΥΕΜΠΛΕΫ» κυκλοφόρησε ένα καλαίσθητο Λεύκωμα για το οποίο πρέπει να εκφρασθούν οι ευχαριστίες όλων μας προς τον εκδότη κ. Νίκο Χαϊδεμένο.
Το Λεύκωμα παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν και μερικοί εκλεκτοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του «Άγιαξ», όχι όμως η αγνοούσα το γεγονός Παναθηναϊκή Οικογένεια.
Κατ’ αρχήν το επίτευγμα του «ΓΟΥΕΜΠΛΕΫ» αποτελεί ένα εθνικό γεγονός και η εκδήλωση αυτή έπρεπε να έχει ευρύτατο χαρακτήρα. Άλλωστε το «ΓΟΥΕΜΠΛΕΫ» δεν ήταν ένα αυτοτελές γεγονός, αλλά η ολοκλήρωση μιας νικηφόρου διαδρομής, μοναδικής στα ελληνικά χρονικά. Επομένως λογικό θα ήταν να υπήρχαν όλοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τους οποίους συνάντησε ο Παναθηναϊκός στην πορεία του παρά μόνο κάποιοι παίκτες του «Άγιαξ».
Περισσότερο από όλα πάντως, η επισημότητα και η πλήρης δημοσιότητα έπρεπε να δοθεί στο μεγάλο αυτό γεγονός.
Επί του θέματος, υπήρξε και μια αναφορά, από την «Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες», με επιστολή που στάλθηκε στον εκδότη κ. Νικόλαο Χαϊδεμένο και η οποία είναι η εξής:
……………………………………………………………………………………………………………
Πέρα από τα παραπάνω και του γενικότερου θέματος που δημιουργήθηκε, υπάρχει κάτι ακόμη.
Στο Λεύκωμα ελάχιστη αναφορά γίνεται στα 2 παιχνίδια με την πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής «Νάσιοναλ» της Ουρουγουάης. Μάλιστα από το β’ παιχνίδι αυτού του Υπερατλαντικού Κυπέλλου, στο Μοντεβιδέο, ούτε μια φωτογραφία υπάρχει. Αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικά εκδοτικό λάθος.
Για τους εξής λόγους.
Ο «Άγιαξ» δεν πήγε να παίξει στην Ουρουγουάη διότι φοβήθηκε τη φοβερή ισχύ την οποία είχε τότε η πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής «Νάσιοναλ». Εκείνη την εποχή η «Νάσιοναλ» και η «Πενιαρόλ», οι δυο ομάδες της Ουρουγουάης, αλλά και η «Χουρακάν» ήσαν οι καλύτερες ομάδες της Αμερικανικής Ηπείρου. Πρωταθλήτριες εναλλάξ και κατά πολύ ανώτερες των ευρωπαϊκών ομάδων. Ο «Άγιαξ» καθώς είχε στην Ευρώπη μια απόλυτη επικράτηση και μια απαράμιλλη αίγλη, με τίποτα δεν ήθελε να ρισκάρει.
Ο Παναθηναϊκός δεν πτοήθηκε. Αντίθετα το θεώρησε ευκαιρία, να δείξει τη δύναμή του και ίσως να διασκεδάσει το 0–2 από τον «Άγιαξ» στο Γουέμπλεϋ. Και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα αποτελέσματα κατά ένα μέρος τον δικαίωσαν και κλείσανε αρκετά στόματα. Το πρώτο αποτέλεσμα στην Αθήνα ήταν 1–1 ενώ το δεύτερο, στο τεράστιο γήπεδο της «Εκατονταετηρίδος» ή «Σεντενάριο», η παγκόσμια γνωστή καυτή έδρα στο Μοντεβιδέο, έληξε με 1–2, με γκολ του Φυλακούρη.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο.
Η εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» είχε κατορθώσει, με τον από μηνός απεσταλμένο της Γιώργο Λιβέρη, να οργανωθεί τόσο καλά, ώστε την επομένη του αγώνα στο Μοντεβιδέο, να είναι η μόνη με πλήρη και λεπτομερή παρουσίασή του. Αυτό έγινε με δίωρη ζωντανή τηλεφωνική μετάδοση 3 – 5 το πρωί (λόγω διαφοράς ώρας), με εξασφαλισμένη αποκλειστική γραμμή, εκτός γηπέδου. Αποτέλεσμα η «ΗΧΩ» την επομένη του αγώνα να πουλήσει 120.000 φύλλα, φανταστικό ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα για αθλητική εφημερίδα. Βεβαίως το ρεκόρ αυτό αντανακλά και στον Παναθηναϊκό αφού προέρχεται από αυτόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου