create your own banner at mybannermaker.com!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012


Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ
ΤΗΣ ΕΦΗΜ. «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ»

του Γιώργου Λιβέρη

1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1945: Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ», η οποία καθώς διατηρήθηκε στη ζωή επί 7 δεκαετίες και είχε μια θαυμάσια πληροφοριακή και εκπαιδευτική παρουσία στον αθλητικό χώρο,  οδηγούσε τους νέους στο σωστό δρόμο. Ταυτόχρονα αποτέλεσε τη μεγάλη σχολή των Ελλήνων Αθλητικών Συντακτών με επί κεφαλής τον Αθανάσιο Σέμπο, όπως και τη βάση της δημιουργίας του ΠΣΑΤ το 1951.
Την «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» ίδρυσαν 4 άνθρωποι: Οι Σέμπος – Ζιρώ – Γεωργαλάς – Καλογερόπουλος. Οι 2 πρώτοι στο συντακτικό τομέα και οι 2 επόμενοι στο τυπογραφικό. Γρήγορα έφυγαν από τη ζωή οι Ζιρώ – Καλογερόπουλος, για να συνεχίσουν με πάθος, ο μέχρι τότε στρατιωτικός ρεπόρτερ της «Καθημερινής» Αθ. Σέμπος και ο εξελιχθής σε οικονομικό ηγέτη Γεώργιος Γεωργαλάς.
Η πρώτη διεύθυνση της ΗΧΟΥΣ ήταν εντός των τυπογραφείων, στη Στοά Πάππου, τα έτη 1945 – 1949. Στην περίοδο αυτή η εφημερίδα κυκλοφορούσε 2 φορές και ακολούθως 3 φορές την εβδομάδα και είχε αρχισυντάκτη τον Τόλη Γαρουφαλή και συντάκτες τους Κώστα Σισμάνη, Μίμη Παπαναγιώτου, Ηλ. Σπορίδη, Βαγγ. Φουντουκίδη, Γιάννη Διακογιάννη, Γιώργο Λιβέρη, Γιώργο Παντούρη και Α. Κονταράκο.
Ακολούθως για μια διετία, η ΗΧΩ πήγε στα πρώτα της πραγματικά Γραφεία στην Γεωργίου Σταύρου, σε μια μικρή αδιέξοδο Στοά, όπου στους παραπάνω προστέθηκαν ο Αλέκος Σιδηρόπουλος, ο Άγης Βούρβουλης, ο Πέτρος Λινάρδος, ο Σταμάτης Γρατσίας και ο Πατρίκιος ως διορθωτής, ενώ ο Πάνος Μακρίδης αντικατέστησε τον Τόλη Γαρουφαλή στη θέση του αρχισυντάκτη. Ο Πάνος προήρχετο από την εφημερίδα «Αθλητισμός».
Κατά το τέλος 1951 η ΗΧΩ μεταφέρθηκε σε μια άλλη Στοά, στην οδό Βορέου σε πλέον αξιόλογα Γραφεία. Εκεί προστεθήκανε στο επιτελείο ο Θόδωρος Νικολαΐδης, ο Νικήτας Τσαγγαρινός, ο Βύρων Λεβαντής, ο Γιώργος Δόγας, οι Αφοι Χατζηγιάννη και οι Λευτέρης Παπαδόπουλος – Γιάννης Βανδώρος, για μικρό διάστημα, πριν μεταγραφούν «στην Ομάδα» που κυκλοφόρησαν «ΤΑ ΝΕΑ». Επίσης ο Θόδωρος Νικολαΐδης έφυγε για να ιδρύσει με επιτυχία «ΤΟ ΦΩΣ». Οι δυο εφημερίδες την εποχή εκείνη έγιναν καθημερινές και πολυσέλιδες.
Η «ΗΧΩ» έμεινε στην Βορέου 15 χρόνια περίπου, πριν αποκτήσει άλλα Γραφεία στην οδό Αθηνάς.
Η δυάδα Α. Σέμπου – Γ. Γεωργαλά κράτησε δυναμικά (ίσως σκληρά) αλλά τίμια, με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία τη γραμμή της εφημερίδας. Η τακτική της στα οικονομικά ήταν παροιμιώδης, αλλά το βδομαδιάτικο δεν είχε καθυστερήσει ούτε μια ημέρα.
Ακόμη ήταν πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς, όπως την διοργάνωση λαϊκών ανώμαλων δρόμων με αφετηρία και τέρμα το Καλλιμάρμαρο, την διοργάνωση διαγωνισμών με έπαθλα μοτοσυκλέτες «Χόντα», τις ακριβές αποστολές στο εξωτερικό για τους Ολυμπιακούς, τους Βαλκανικούς κ.λ.π. Αγώνες και βεβαίως στο διεθνή Παναθηναϊκό, μέχρι Ουρουγουάη.
Η δύση της δυάδας Α. Σέμπου – Γ. Γεωργαλά σηματοδότησε και την αρχή του τέλους της πλέον κλασσικής αθλητικής ευρωπαϊκής εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου