Μήπως το ετοιμάζουνε να το δώσουνε ...
Το 1989 σαν μέλος, τότε, του ΔΣ του κλειστού σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) κατόπιν έρευνας κατέθεσα μία έκθεση για τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου εκτάσεως περίπου 270 στρεμμάτων την οποία και δημοσιεύω παρακάτω, προς το ΔΣ και τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. Περιέγραφα όπως θα διαβάσετε την τότε κατάσταση αλλά και προτάσεις. Δυστυχώς όμως για το στάδιο η έκθεση αυτή παρέμεινε στα αζήτητα. Οι λόγοι είναι πολλοί και όχι της παρούσης.
Σήμερα το πρωί 30/12/2013 επισκέφτηκα το χώρο για να δω σε σύγκριση με τότε σε πια κατάσταση βρίσκεται ο περιβάλλοντας χώρος, και ΤΡΟΜΑΞΑ.
Ούτε οι φωτογραφίες που τράβηξα δεν θα τα καταφέρουν να απεικονίσουν την πραγματικότητα. Ένα ΧΑΟΣ. Ένας απέραντος σκουπιδότοπος και όχι μόνο. «Μετά τις 5 το απόγευμα δεν μπορεί να πλησιάσει άνθρωπος, κινδυνεύει η ζωή του. Κυκλοφορούν όλων των ειδών τα τρωκτικά. Φόβος και τρόμος». Αυτά μου είπαν κάποιοι που βρήκα εκεί και κουβέντιασα.
Ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του Πειραιά αφημένο στην τύχη του όπως όλη η χώρα άλλωστε έτσι δεν είναι η κάνω λάθος;
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
κ. Πρόεδρε. 27/09/1989
Προ ημερών, όπως είναι γνωστό, έγινε η παραλαβή του περιβάλλοντος χώρου, του Κλειστού Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ( ΣΕΦ) εκτάσεως 260 στρεμμάτων, τερματίζοντας έτσι μια νόθα κατάσταση, αρκετών χρόνων.
Η μελέτη του έργου <Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου> συντάχθηκε από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών ( Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες) με αρχικό προϋπολογισμό το 1979 188.000.000 δραχμές.
Έπειτα από πολλές ταλαιπωρίες οι εργασίες περατώθηκαν στα τέλη του 1985 με αρχές του 1986 το δε συνολικό κόστος ανέβηκε στα 735.432. 551 δραχμές.
Στα παραπάνω, δεν περιλαμβάνονται τα λιμενικά έργα καθώς και ο αγωγός αναρρόφησης θαλασσίου νερού. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι με την Φ.3/ 2150/ 5/4/85 επιστολή της Γ.Γ.Α. έκανε γνωστό ότι από την 8/4/85 και μετά καμιά εργασία συντήρησης πρασίνου δεν θα εκτελείται, δεδομένου ότι την συντήρηση αναλαμβάνει στο εξής η υπηρεσία του Ε.Π.Α. 85??
Σήμερα, α) Τα αποδυτήρια, φυλάκια κ.λ.π έχουν λεηλατηθεί, (βρύσες, ντουζιέρες, πάγκοι κ.λ.π) β) Οί αθλητικές εγκαταστάσεις και οι παιδικές χαρές, έχουν καταστραφεί. γ)Το πράσινο, παρά τη φυσιολογική ανάπτυξη του παρουσιάζει, εύκολα διακρίνει κανείς, σημεία εγκατάλειψης. Σχετικά με το κανάλι το οποίο περιβάλλει το χώρο, έχει μεταβληθεί σε εστία μόλυνσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των γειτόνων τα δε σκάφη πού αυθαίρετα λιμενίζονται ,εκτός από το γεγονός ότι δεν πληρώνουν λιμενιάτικα μας επιβαρύνουν και οικονομικά αφού χρησιμοποιούν το ρεύμα και το νερό του ΣΕΦ
Ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα που κατά την άποψη μου έχει παίξει, ρόλο στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ο ασύδοτος τρόπος, με τον οποίο λειτουργούν,
τα διάφορα κέντρα στο χώρο με αποτέλεσμα να έχει μεταβληθεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Έτσι ,η σημερινή η σημερινή κατάσταση του χώρου επιεικώς μπορεί να χαρακτηρισθεί άθλια.
Η αιτία πού οδήγησε στην σημερινή του απαράδεκτη κατάσταση τον περιβάλλοντα χώρο είναι η πλήρης αδιαφορία όλων αυτών πού διοίκησαν το ΣΕΦ όλα αυτά τα χρόνια.
Κ. Πρόεδρε, εάν θέλουμε το χώρο αυτό να τον μεταβάλλουμε σε χώρο χρήσιμο για την νεολαία, θα πρέπει σύντομα να προχωρήσουμε στη λήψη, αλλά και την άμεση υλοποίηση αποφάσεων, όπως, παρά κάτω αναφέρω.
1) Δημιουργία υπηρεσίας, που θα έχει την εποπτεία και εύρυθμη λειτουργία του μέχρι σήμερα αδέσποτου χώρου, των 260 στρεμμάτων. ( Φύλακες, Κηπουροί, Καθαρίστριες, Συντηρητές. Κλπ).
2) Περίφραξη του χώρου, με δημιουργία φυλασσόμενων εισόδων.
3) Καθαρισμός του καναλιού.
4) Επαναλειτουργία του μηχανισμού ανακύκλωσης του θαλασσίου νερού.
5) Τέλος στον αυθαίρετο λιμενισμό των σκαφών και υποχρέωση αυτών σε .
6) Απαγόρευση, της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέσα στον περιβάλλοντα χώρο.
7) Σταμάτημα των αυθαίρετων παρεμβάσεων άλλων φορέων, όπως έγινε πρόσφατα από την Νομαρχία Πειραιά στον μικρό Στίβο, μοναδικό στον Πειραιά
Αυστηρή τήρηση των όρων λειτουργίας των Κέντρων και Αναψυκτηρίων, γιατί ο ασύδοτος τρόπος λειτουργίας τους, δημιουργεί, τεράστια προβλήματα, στον περιβάλλοντα χώρο.
9) Ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και αποδυτήριων.
10) Η έξοδος του θεάτρου (Βεάκειο) να γίνεται από την πλευρά του δρόμου.
κ. Πρόεδρε,
θα επαναλάβω για μια φορά ακόμα τον καθοριστικό ρόλο, που παίζει ένας σωστά οργανωμένος περιβάλλοντας χώρος, μιας μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης όπως είναι το Σ.Ε.Φ. στην ανάπτυξη της μαζικής άθλησης και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών που θα γυμνάζονται.
Για τον λόγω αυτό, έχουμε υποχρέωση σαν Δ.Σ. του ΣΕΦ να προτάξουμε στις προτεραιότητές μας, την οργάνωση του χώρου, των 260 στρεμμάτων, για όφελος της νεολαίας.
Νίκος Γεωργόπουλος
27/09/1989
Μήπως το ετοιμάζουνε να το δώσουνε στους αδελφούς Αγγελόπουλους όπως έγινε με τον Κόκαλη που πήρε το Στάδιο Καραϊσκάκη; Μήπως έχουμε ακόμα ένα προ μελετημένο έγκλημα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου