create your own banner at mybannermaker.com!

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ


Στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στο φύλλο της στις 6/7/2016 δημοσιεύθηκε η παρακάτω επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Παλαιμάχων Πρωταθλητών του Παναθηναϊκού, η οποία έχει ως εξής:
Παρακολουθώ και απολαμβάνω την πλουραλιστική ενημέρωση που μας παρέχει με επιμέλεια, το αξιόλογο επιτελείο των Αθλητικών Συντακτών σας, σε όλα τα Σπορ. Για το λόγο αυτό τολμώ να λάβω το θάρρος να καταθέσω την διαφορετική άποψή μου για το Μπάσκετ και την ιστορική διαδρομή του.

Στην ολοσέλιδη – εξαίρετη κατά τα άλλα – αναφορά του Γιώργου Βαλαβάνη για την Εθνική Μπάσκετ (φύλλο 2/7) με τίτλο: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΟ» απουσιάζει η πρώτη συμμετοχή της Εθνικής μας Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952.

Επειδή ο Γιώργος Βαλαβάνης είναι γνώστης του Αθλήματος και με σοβαρότητα αντιμετωπίζει το ρεπορτάζ, πιστεύω ότι η απουσία είναι άδολη, προερχόμενη από άντληση στοιχείων από λάθος πηγή.
Ως καθ’ ύλην αρμόδιος θα μου επιτραπεί να παραθέσω την πραγματικότητα.

Το Μπάσκετ περιελήφθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 με ανοικτή (ελεύθερη) συμμετοχή Εθνικών Ομάδων. Τη χρονιά εκείνη δήλωσαν 21 Εθνικές.
Το 1948, μετά τον Β’ ΠΠ, ίσχυσε πάλι η ανοικτή (ελεύθερη) συμμετοχή και δήλωσαν 23 ομάδες.

Το 1952,πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξακολουθούσε να ισχύει η διάταξη της ανοικτής (ελεύθερης) συμμετοχής. Δήλωσαν και πάλι 23 Εθνικές Ομάδες, αλλά λόγω υπερφόρτωσης του γενικού προγράμματος (άρχισε η συμμετοχή της ΕΣΣΔ και των χωρών του Ανατολικού μπλοκ) μερικά παιχνίδια αναγκαστικά έγιναν προ της Τελετής Έναρξης, πάντα όμως στην διοργανώτρια πόλη του Ελσίνκι. Κάτι που έγινε και το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Σ’ αυτά τα παιχνίδια έπαιξε και η Εθνική μας Μπάσκετ, αλλά και Ποδοσφαίρου (όπου εκεί ήταν ακόμη περισσότερες ομάδες 25)
.
Το 1952 ήταν η τελευταία χρονιά των ελεύθερων συμμετοχών ομάδων. Ακολούθως άρχισαν οι επιλογές ή προκρίσεις.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όταν το 1993 καθιέρωσε το θεσμό των Olympians με την World Olympians Association, της οποίας είμεθα εμπνευστές και ιδρυτικά Μέλη από το 1987, αναγνώρισε κανονικά ως μετέχουσες και τις τότε Εθνικές Ομάδες. Απέστειλε δε και τα σχετικά διάσημα, τα οποία δικαιούνται όλοι οι Olympians, δηλαδή οι συμμετασχόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ακολούθησαν τις αποφάσεις της ΔΟΕ, όπως επίσης οι Διεθνείς Ομοσπονδίες και οι Εθνικές τοιαύτες. Το έπραξε η ΕΠΟ, αλλά το αρνείται η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Έτσι όταν (οι αγέννητοι τότε) Αθλητικοί Συντάκτες της ζητούν στοιχεία, δίνει αυτά που πιστεύει εκείνη ότι ισχύουν. Ακόμη αποφεύγει να αναφέρει και το Μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Μπάσκετ το 1949.

Φυσικά και η Διεθνής Ένωση των ιστορικών του Ολυμπισμού αναγνωρίζει τις αποφάσεις της ΔΟΕ. Έτσι συμφωνεί μαζί μας ότι οι Έλληνες Olympians από το 1896 μέχρι και το 2012 είναι 1.573, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι παίκτες του 1952 (Ματθαίου, Ρουμπάνης, Στεφανίδης, Μήλας, Λάμπρου, Αρβανίτης, Μανιάς κ.λ.π.)

Είναι φανερό λοιπόν ότι η διαδρομή του Ελληνικού Μπάσκετ δεν άρχισε το 1989, αλλά πολύ πριν, ακόμη και από το 1968, όταν η ΑΕΚ αναδείχθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στις Δημοκρατικές χώρες η ιστορία δεν αλλάζει με φωτομοντάζ. Αντίθετα την τιμάμε και μας τιμά.
Εμείς πλέον δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να απευθυνθούμε στην Αρχιεπισκοπή και να ζητήσουμε να κάνει ένα Ευχέλαιο ζητώντας την συνηγορία του Υψίστου, μήπως φωτίσει τους πεισματάρηδες Παράγοντες.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΣΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου