create your own banner at mybannermaker.com!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ



Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία του Προέδρου της Σπύρου Καπράλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση, κυρίως προς τα ΜΜΕ, του Βιβλίου του Γιώργου Λιβέρη, Γενικού Γραμματέα των Ελλήνων Olympians, όπως επίσης και Γενικού Γραμματέα των Παλαιμάχων Πρωταθλητών του Παναθηναϊκού.

Το Βιβλίο έχει τον τίτλο 
«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ» και περιλαμβάνει σε 781 σελίδες τα σύντομα βιογραφικά όλων των Ελλήνων Πρωταθλητών που μετείχαν στους Ολυμπιακούς από το 1896 μέχρι και το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντιπρόεδρος των Παλαιμάχων Πρωταθλητών του Παναθηναϊκού Θόδωρος Συνοδινός αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε ότι «είναι μια πραγματική εγκυκλοπαίδεια».
Γεγονός αποτελεί ότι τα 1.573 ονόματα των μετασχόντων Ελλήνων, συνθέτουν ότι ανώτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα στην πορεία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός μετέχει συνεχώς από το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε όλα τα Αθλήματα σε μερικά μάλιστα με μια μοναδική πρωτοπορία όπως π.χ στο Ποδόσφαιρο, όπου πήραν την πρωτοβουλία και έδωσαν μάχη οι Γεώργιος Καλαφάτης και Απόστολος Νικολαίδης για να συγκροτηθεί Εθνική Ομάδα και να μετάσχουμε τη χρονιά εκείνη.

 Ήταν στην Αμβέρσα του Βελγίου, όπου δήλωσαν συμμετοχή μόνο 14 ομάδες, αλλά και αυτός ο αριθμός αποτελούσε ρεκόρ. Στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν δυο ομάδες το Βέλγιο και η Τσεχοσλοβακία, ενώ το Χάλκινο Μετάλλιο κατάκτησε η Ισπανία.

Μετά το 1920 χρειάσθηκε να περάσουν 32 χρόνια για να ξαναλάβουμε μέρος το 1952 στο Ελσίνκι στο Τουρνουά Ποδοσφαίρου, όπου επίσης δεν είχαμε τύχη, με την περίφημη ομάδα της Ουγγαρίας (του Πούσκας, Χιντεγκούντι, Σάντορ κ.λ.π) να κερδίζει τις εντυπώσεις και το Χρυσό Μετάλλιο.

Βέβαια είναι καλώς γνωστό ότι το 2004 που μετείχαμε στους 16 χωρίς πρόκριση – λόγω διοργάνωσης στην Αθήνα – και πάλι δεν επιτύχαμε να διακριθούμε. Αντίθετα η Αργεντινή, για πρώτη φορά στην ιστορία, κατάκτησε το Χρυσό στο Ποδόσφαιρο, όσο και στο Μπάσκετ.

Μια άλλη επική προσπάθεια επικής συμμετοχής, ήταν η πρώτη παρουσία μας στο Μπάσκετ, το 1952 με μια Εθνική Ομάδα στηριζόμενη στους παίκτες του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου, όπως ήταν οι Ματθαίου, Μήλας, Αρβανίτης, Λάμπρου, Στεφανίδης, Μανιάς, Ρουμπάνης κ.λ.π.

Το 1952 το Μπάσκετ (στην τρίτη του διοργάνωση σε Ολυμπιακούς Αγώνες) κατάκτησε και πάλι η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά με την ΕΣΣΔ στη β’ θέση, ενώ το 1948 ήταν η Γαλλία.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Αθλητές του Παναθηναϊκού φθάνουν τους 150, δηλαδή αποτελούν σχεδόν το 10% με τους περισσότερους να αναδεικνύονται από τον Στίβο και το Μπάσκετ. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά ονόματα.

ΣΤΙΒΟΣ
Νίκος Γεωργόπουλος, Πηγή Δεβετζή, Θεοδόσιος Δημητριάδης, Ρήγας Ευσταθιάδης, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, Γιάννης Καμπαδέλλης, Άρης και Χρήστος Καραγιώργος, Γιώργος Καραγιώργος, Βασιλική Καραφύλη, Αντώνης Καρυοφύλλης, Δημήτρης Κατής, Ειρήνη Κοκκιναρίου, Γιάννης Κομητούδης, Λεωνίδας Κόρμαλης, Δημήτρης Κυτέας, Τάκης Κωνσταντινίδης, Γιάννης Λάμπρου, Κώστας Λώλος, Βασίλης Μαυροειδής, Απόστολος Νικολαϊδης, Δήμητρα Ντόβα, Ανδρέας Παούρης, Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπανικολάου, Στέφανος Πετράκης, Ιωάννης Σκιαδάς, Παναγιώτης Στρουμπάκος, Ρένος Φραγκούδης κ.λ.π κ.λ.π.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Φραγκίσκος Αλβέρτης, Στέλιος Αρβανίτης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιάννης Λάμπρου, Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Μήλας, Εβίνα Μάλτση, Νίκος Οικονόμου, Κώστας Παταβούκας, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέτας, Αντώνης Φώτσης κ.λ.π κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου