Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ
Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης
Βουτιά στα πεντακάθαρα νερά των Αθλητών του παρελθόντος κάνανε η «Κερκίδα του Στίβου» και η Ομοσπονδία Βετεράνων Αθλητών Στίβου με την προχθεσινή τους ειδική εκδήλωση για μια Ιστορική κατάρριψη της Εθνικής μας Ομάδας Σκυταλοδρομίας.
Η γιορτή έγινε στις λαμπρές αίθουσες των εκθεμάτων του Παναθηναϊκού Σταδίου παρουσία εκλεκτών πρωταγωνιστών του παρελθόντος. Αυτών που έθεσαν τις βάσεις των μετέπειτα επιτυχιών. Είναι τόσο ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς, μαζί με τους θρύλους μιας άλλης εποχής, γεγονότα και καταστάσεις που συνέπαιρναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο 70 χιλιάδες φιλάθλους στις πάλλευκες κερκίδες του.
Αλλά ας δούμε τα πράγματα με μία ιστορική αλληλουχία, όπως μας προσεγγίζει στην τωρινή εκδήλωση. Το 1937 στους 8ους Βαλκανικούς Στίβου στο Βουκουρέστι η Εθνική μας Ομάδα νίκησε στην 4Χ100 με χρόνο 42.1, επίδοση που αποτελούσε Ελληνικό και Βαλκανικό ρεκόρ. Αυτό παρέμεινε ακατάρριπτο επί 17 χρόνια. Μόλις το 1954 στους Β’ μεταπολεμικούς Βαλκανικούς η Εθνική μας Ομάδα κατέρριψε το ρεκόρ αυτό με 42.0. Αυτή την επιτυχία, 80 χρόνια μετά την πρώτη και 63 χρόνια μετά την δεύτερη, ήρθαν να τιμήσουν οι οργανωτές φέρνοντας στο προσκήνιο τους συντελεστές της.
Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ Π.Α.Ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ |
Για την ακρίβεια και την αξία των επιτυχιών των Αθλητών αλλά και για την μεγάλη συμβολή των Σωματείων τους θα αναφέρω παρακάτω και τους Συλλόγους τους, με την άδεια τους δε και τις ηλικίες τους. Την ομάδα του 1954 αποτελούσαν 4 Αθλητές 2 Συλλόγων, οι εξής: Νίκος Γεωργόπουλος (ΠΑΟ) γενν. το 1937 Βασίλης Μητρόπουλος (ΕΓΣ) γενν. το 1931 Μιχάλης Τσολάκης (ΕΓΣ) γενν. το 1929 Στέφανος Πετράκης (ΠΑΟ) γενν. το 1924 Όλοι τους ήταν εκεί και απαντούσαν παρών όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης Αλέξανδρος Φωτακίδης τους φώναζε να καθίσουν στην πρώτη σειρά. Αλλά και η συνέχεια έχει το δικό της ενδιαφέρον.
Μετά 6 χρόνια, μία ελαφρά διαμορφωμένη τετράδα και πάλι στους Βαλκανικούς Αγώνες (στο Βουκουρέστι) βελτίωσε αυτό το ρεκόρ με χρόνο 41.4. Την αποτελούσαν οι εξής Αθλητές: Γιάννης Κομητούδης (ΠΑΟ) γενν. το 1938 Λεωνίδας Κόρμαλης (ΠΑΟ) γενν. το 1932 Γιώργος Κατσιμπάρδης (ΑΕΚ) γενν. το 1939 Νίκος Γεωργόπουλος (ΠΑΟ) γενν. το 1937 Ακολούθως η Εθνική Ομάδα 4Χ100 είχε μία ακόμη αλλαγή και μετείχε των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης το 1960, με την ακόλουθη σύνθεση: Λεωνίδας Κόρμαλης (ΠΑΟ) γενν. το 1932 Νίκος Γεωργόπουλος (ΠΑΟ) γενν. το 1937 Γιάννης Κομητούδης (ΠΑΟ) γενν. το 1938 Κώστας Λώλος (ΠΑΟ) γενν. το 1938 Η Εθνική αυτή με δρομείς αποκλειστικά του Παναθηναϊκού έμεινε για αρκετά χρόνια κυρίαρχος και ήταν μία μοναδική Εθνική Ομάδα ενός Συλλόγου στην Ευρώπη.
ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ 63 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ100Μ (1954).
Οι Νίκος Γεωργόπουλος-Στέφανος Πετράκης-Μιχάλης Τσολάκης-Βασίλης Μητρόπουλος, στη φωτό, ανάμεσα στους παρουσιαστές της προς τιμή τους εκδήλωσης (8/3/2017), Κώστα Κατσιγιάννη, Άρη Καραγεώργο, Αλέκο Φωτακίδη και τους Γιώργο Μαρσέλλο (πρόεδρο ΟΕΒΑΣ), Πέτρο Λινάρδο (επί τιμή προέδρου ΠΣΑΤ
Στην εκδήλωση που έγινε στα Εντευκτήρια της Ομοσπονδίας Παλαιμάχων Στίβου όπου και ο χώρος των Επάθλων φυσικά παρευρίσκετο και ο Κώστας Λώλος ενώ ο Γιάννης Κομητούδης βρίσκεται στον Καναδά όπου έχει αναδειχθεί σ’ έναν καταξιωμένο Ζωγράφο.
Ακόμη στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο παλαιός Δημοτικός Σύμβουλος και σπρίντερ του Παναθηναϊκού Άγγελος Μοσχονάς, ο παλαιός πρωταθλητής του Βάδην Δημήτρης Ποντικούλης (ΠΑΟ), ο παλαιός Μαραθωνοδρόμος Γιώργος Μητρόπουλος (ΠΑΟ) ο εκλεκτός συνάδελφος Δημοσιογράφος και ιστορικός Πέτρος Λινάρδος, ο καλώς γνωστός φίλος του Αθλητισμού Κώστας Κατσιγιάννης, ο άριστος στατιστικός Γιάννης Κυριακός, η Μελάνα Συμεωνίδου (ΠΑΟ) κοσμήτορας των Γραφείων, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κουτσουδάκης (Πανιωνίου) και φυσικά πάνω από όλους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παλαιός Πρωταθλητής Στίβου τριών Αγωνισμάτων και Σημαιοφόρος της Αποστολής στους Ολυμπιακούς του 1964 στο Τόκιο Γιώργος Μαρσέλλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου