create your own banner at mybannermaker.com!

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΕΞΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ













Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης



Έξι ενθουσιώδεις λάτρεις των Σπορ και του Παναθηναϊκού, με διαφορετικές ηλικίες, αλλά με τα αυτά ενδιαφέροντα, αποφάσισαν να ψάξουν και να φέρουν στην επιφάνεια τους χιλιάδες τίτλους του Παναθηναϊκού σε μία ιστορία 109 ετών πλήρους δράσης του Συλλόγου.

Βέβαια η εποχή δεν είναι τόσο κατάλληλη και το βιβλίο πέρασε από 40 κύματα μέχρι να κυκλοφορήσει. Αλλά τελικά ήρθε στο προσκήνιο και παρουσιάζεται - με πολύ αισιοδοξία είναι αλήθεια - στις 7 Μαρτίου ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στην περιοχή Μακρυγιάννη.


Κατ΄αρχήν να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι 6. Τους αναφέρω με τη σειρά που αναγράφονται και στην προμετωπίδα του βιβλίου.

Ανδρέας Οικονόμου, Αριστοτέλης Μπενόγλου, Παναγιώτης Αλαφάκης, Νίκος Πετρόπουλος, Γιώργος Κοκοής και Άγγελος Σκλαβουνάκης.

Από τους παραπάνω γνωρίζω καλά τον Νίκο Πετρόπουλο, ο οποίος όχι μόνο είναι ο παλιότερος, αλλά έχει τιμηθεί και από τον Σύλλογο Παλαιμάχων Πρωταθλητών του Παναθηναϊκού, για την προσφορά του, εδώ και δεκαετίες από τον καιρό του αείμνηστου Πάνου Φιαμέγκου, στον τομέα των ιστορικών αναδρομών. Από τους άλλους μέλη της νέας γενιάς είναι οι Οικονόμου, Μπενόγλου και Σκλαβουνάκης.


Το βιβλίο, σε 468 σελίδες, είναι μία πραγματική εγκυκλοπαίδεια στοιχείων, αλλά σε στεγνή παράθεση αριθμών και γεγονότων, όμως μπορεί κανείς να βρει αυτό που ζητάει, παρουσιασμένο με τον ίδιο τρόπο που γινόταν σε άλλες εποχές. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με αποκόμματα εφημερίδων, αποσπάσματα εγγράφων και φωτογραφίες χωρίς «ρετούς». Κάτι που προσφέρει χρώμα εποχής αλλά δεν είναι πολύ εμπορικό. Το αντίθετο έχουν κάνει οι Σήφης Βοτζάκης – Βαγγέλης Μελέκογλου με το δικό τους βιβλίο από το 2008 με τα «100 Χρόνια Παναθηναϊκός»


Τώρα εγώ θα σταματήσω λίγο σε μία σημαντική λεπτομέρεια. Στη σελίδα 225 υπάρχει η φωτοτυπία ολόκληρης της πρώτης σελίδας της εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» με ημερομηνία 5 Ιουνίου 1940.

Η εφημερίδα αυτή άρχισε να κυκλοφορεί το 1936 και συνέχισε μέχρι την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου στις 28/10/1940. Έβγαινε κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και πρόλαβε να έχει σε αυτά τα 5 χρόνια περί τα 400 φύλλα.
Είχε Διευθυντή τον Παύλο Κριναίο, που ήταν περισσότερο λογοτέχνης-συγγραφέας και λιγότερο δημοσιογράφος ή αθλητικός συντάκτης.

Στο κέντρο του φύλλου με αριθμό 377 της 5ης Ιουνίου 1940, υπάρχει ένα μονόστηλο που γράφει: «Παναθηναϊκός – Απόλλων, ο πρώτος νυκτερινός αγών. Θα δοθεί το προσεχές Σάββατο. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου ο Β΄αγών μεταξύ Παναθηναϊκού – Εθνικού. Αι Μακεδονικαί ομάδες ΠΑΟΚ, Ηρακλής και Άρης, θα αγωνισθούν εις τα Αθήνας μετά την 15η Ιουνίου, προς τον Ολυμπιακόν, ΑΕΚ και Παναθηναϊκόν»

Εδώ έχω να τονίσω 2-3 σοβαρά στοιχεία τα οποία προκύπτουν.
Ο Παναθηναϊκός, πέρα από τις άλλες πρωτιές στον Ελληνικό Αθλητισμό, ήταν και από τους πρώτους που έφερε προβολείς στην Ελλάδα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για νυκτερινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ο Απόστολος Νικολαϊδης, με προσωπική πρωτοβουλία και με δικές τους δαπάνες έφερε από την Αμερική όλο το απαραίτητο υλικό. Στην Ευρώπη οι νυκτερινοί αγώνες δεν ήσαν μόδα, όπως δεν ήσαν (και δεν είναι) τα καλοκαιρινά σινεμά. Στην Ελλάδα τότε αντίθετα η Αθήνα ήταν γεμάτη από καλοκαιρινά σινεμά και ο Απόστολος Νικολαϊδης σκέφθηκε ότι τα φιλικά νυκτερινά παιχνίδια με τις ισχυρότερες Ελληνικές ομάδες, θα ήσαν μία καλή πηγή εσόδων για όλα τα Αθλήματα του Συλλόγου. Πολύ περισσότερο, αφού η δαπάνη των προβολέων δεν θα βάρυνε τον Σύλλογο.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως το γήπεδο της Λεωφόρου, με τις 20-22.000 (τότε) θέσεις του (ορθίων κτλ) ήταν και παρέμενε το ποδοσφαιρικό κέντρο της χώρας μας.


Βλέπουμε λοιπόν, για μία φορά ακόμη, ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν την ιστορία, την οποία δεν πρέπει να την αγνοούμε αλλά να την ακολουθούμε και εάν έχουμε την δυνατότητα να την συνεχίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου