Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012


Ο νέος Βοτανικός

Written by Oscar. Posted in ΓΗΠΕΔΙΚΟΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
c01e65a589_votanikos_gipedo_pao

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Το prasinanea.gr αποκαλύπτει ότι ο ΑΚΤΩΡ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση νέου σχεδίου για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει φτάσει σε συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ για τη χρηματοδότηση του από κοινοτικούς πόρους.Στην επιφάνεια φαίνεται να κυλούν αργά οι εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, όμως στο παρασκήνιο οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη δράση.
Παρότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα, ο Δήμος Αθηναίων σε άμεση συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ προχωρούν το σχεδιασμό τους για τη Διπλή Ανάπλαση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το www.prasinanea.gr, κομβικό σημείο για την υλοποίηση του έργου είναι το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Τότε θα αρχίσει η αποδέσμευση των κονδυλίων του προγράμματος JESSICA από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το έργο έχει πάρει την προέγκριση για να ενταχθεί στη χρηματοδότηση!
Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση ότι οι απαιτήσεις του Παναθηναϊκού, όπως έχουν εκφραστεί δημόσια από τον Γιάννη Αλαφούζο, θα γίνουν αποδεκτές. Πάντως είναι απίθανο ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης να προχωρά το πρότζεκτ χωρίς να παράσχει ταυτόχρονη ενημέρωση στον πρόεδρο της ΠΑΕ, ειδικά με τη σχέση που έχουν οι δυο τους.
Επιδότηση και δάνειο
Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του γηπέδου του, το βάρος πέφτει στο Δήμο Αθηναίων. Αυτός έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στην ανέγερση του, όπως και στην υλοποίηση των περιφερειακών έργων που συνοδεύουν τη Διπλή Ανάπλαση.
Το πρόγραμμα JESSICA, για το οποίο τα «Πράσινα Νέα» σας έχουν αναφέρει από το καλοκαίρι, προβλέπει τη διάθεση 280 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για παρεμβάσεις που προωθούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Στο Δήμο Αθηναίων έκαναν επαφές με το ΥΠΕΚΑ και έχουν πάρει προέγκριση για την ένταξη του πρότζκετ στο πρόγραμμα!
Για την Περιφέρεια Αττικής, το χαρτοφυλάκιο (περίπου 60 εκ. ευρώ) το χειρίζεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αποφασίσει για την επιδότηση των έργων που θα αιτηθούν την υπαγωγή τους. Θεωρητικά, η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος μπορεί να φτάσει το 70%, όμως ρεαλιστικά το 50% είναι ένας εφικτός στόχος.
Επίσης, την ένταξη στο JESSICA ακολουθεί η σύναψη δανείου για την περαιτέρω κάλυψη του κόστους των εργασιών, κάτι που προσφέρει επιπλέον πόρους. Στη χρηματοδότηση του γηπέδου προκύπτει ένα κενό, το οποίο δεν αφορά κάποιο μεγάλο ποσό και στο Δήμο υπολογίζουν ότι θα καλυφθεί από τον ανάδοχο της κατασκευής με ίδια κεφάλαια ή με συμφωνίες που θα κάνει.
Η αποδέσμευση των πόρων του JESSICA θα αρχίσει σταδιακά από τον Φεβρουάριο του 2013 και στο Δήμο δεν θέλουν να χάσουν τις προθεσμίες. Για αυτό, πρέπει να κινηθούν εγκαίρως για να επιλύσουν τις ανοιχτές εκκρεμότητες με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη σε σχέση με το ΠΔ.
Υπάρχει σχέδιο
Όπως σας έχουν αποκαλύψει τα «Πράσινα Νέα», ο ΑΚΤΩΡ θα παραμείνει ο κατασκευαστής του γηπέδου, αφού έχει συμφωνήσει με το Δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΚΑ. Το νεότερο της ιστορίας είναι ότι ήδη έχει εκπονηθεί το σχέδιο της κατασκευής, προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποκλειστικές πληροφορίες του prasinanea.gr το σχέδιο αφορά γήπεδο χωρητικότητας 34.000 θέσεων με δυνατότητα μικρής επέκτασης, κατηγορίας τριών αστέρων της UEFA και με κόστος που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τις πληροφορίες, τα στάνταρ του φαίνεται πως καλύπτουν τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τον Παναθηναϊκό.
Τα δύο ερωτήματα
Δύο ζητήματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει και χρίζουν διευκρινήσεων, διότι κρίνονται υψίστης σημασίας για το γήπεδο και είναι αλληλένδετα. Το πρώτο αφορά το ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλει ο Παναθηναϊκός και το δεύτερο τη μελέτη βιωσιμότητας, επειδή απαιτείται νέα.
Με τους προηγούμενους υπολογισμούς, ο Παναθηναϊκός θα πλήρωνε ενοίκιο ύψους 3,5-4 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και θα εισέπραττε περίπου 15 εκατομμύρια από τα εισιτήρια και τις σουίτες. Με το νέο σχέδιο, προφανώς δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο ποσό και ταυτόχρονα, δεν γνωρίζει τι έσοδα θα έχει.
Σύμβαση ΠΑΕ και Δήμου
Αυτή τη στιγμή, η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και του Δήμου Αθηναίων έχει καταγγελθεί και δεν έχει ισχύ. Απαιτείται λοιπόν η υπογραφή νέας, που θα ανταποκρίνεται στην αλλαγή των όρων κατασκευής και χρήσης του γηπέδου στο Βοτανικό.
Αντίθετα, σε πλήρη ισχύ βρίσκεται η σύμβαση μεταξύ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του Δήμου Αθηναίων και απλά απαιτείται να επικαιροποιηθεί πάνω στις αλλαγές που έγιναν στο νόμο Σουφλιά από την πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.
http://www.panathinaikoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου