create your own banner at mybannermaker.com!

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

50 ΧΡΟΝΙΑ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 50 ΕΤΩΝ  ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Μια ακόμη Πανελλήνια
Αθλητική πρωτιά



Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
 ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΎ
ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


Γράφει 
ο Γιώργος Λιβέρης
          
Φέτος συμπληρώνονται 50 ακριβώς χρόνια από την πρώτη επίσημη τέλεση Πανελληνίων Αγώνων Άρσης Βαρών, (φυσικά) στην Ελλάδα.
          Πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 18 Οκτωβρίου 1964 από τη νεοσύστατη Ομοσπονδία Άρσης βαρών που αναπτύχθηκε μέσα στους κόλπους της Ομοσπονδίας Πάλης (ΕΟΦΠ). Ο τίτλος της ήταν ΕΟΑΒ, δηλαδή Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, παραμένει ο ίδιος.
          Οι Α’ Πανελλήνιοι Αγώνες Άρσης Βαρών τελέσθηκαν στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» με συμμετοχή 41 Αθλητών από 7 Σωματεία με τους εξής νικητές στις 5 τελεσθείσες κατηγορίες.
          60κ.  Φλασκής (ΠΑΟ) 255κ.
          75κ.  Φοράκης (ΕΓΣ) 305κ.
          82,5  Αρβανιτόπουλος Ι (ΠΑΟ) 315κ.
          90κ.  Πολύδωρος (ΠΑΟ) 345κ.
          Βαρέα.  Αρβανιτόπουλος ΙΙ (ΠΑΟ) 345κ.
          Γενική Βαθμολογία 1) Παναθηναϊκός 50β., 2) Εθνικός Γ.Σ 25β., 3) Α.Ο Δάφνης 14β.
          Επίσημοι κριτές των Α’  Πανελληνίων Αγώνων ήσαν οι Αγκόπ Κελεκιάν, Παναγιώτης Ζήκος και Κώστας Τσιτσιμπάκος.
          Η ανεξαρτητοποίηση της Άρσης Βαρών από την Ομοσπονδία Πάλης έγινε με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη όχι μόνο του Προέδρου της ΕΟΦΠ Ι. Μακριδάκη, αλλά και του Ζακ Καρυωτάκη, ο οποίος ήταν από τη δεκαετία του ’30 ο «Νέστορας» των Βαρέων Αθλημάτων.
          Η όλη διοικητική προσπάθεια ενεργοποίησης, στήριξης και λειτουργίας, με ανεξάρτητα Γραφεία της ΕΟΑΒ, τέλεση Πανελληνίων Αγώνων Ανδρών, Εφήβων, νέων κ.λ.π. έγινε από μια μικρή ομάδα φίλων του Σπορ. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Τσαχ, Γενικός Γραμματέας ο Γιώργος Λιβέρης, Αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Ζήκος και μεταξύ των μελών του Δ.Σ οι Μπαζίνας, Αποστόλου, Τσιτσιμπάκος, Χατζησαράντος, Κελεκιάν κ.λ.π. ενώ πρώτοι προπονητές πρέπει να θεωρούνται οι Τάκης Ασλανιάν από τη Θεσσαλονίκη, Σανιώτης, Ζησόπουλος, ο πατήρ Μιχαηλίδης και άλλοι.
          Χωρίς να είναι προπονητής ούτε και μέλος της πρώτης Διοίκησης ο Μιχάλης Πανόπουλος υπήρξε ο άνθρωπος που συγκρότησε το πρώτο ισχυρό τμήμα Άρσης Βαρών στην Ελλάδα. Αυτό του ΠΑΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους Α’  Πανελλήνιους Αγώνες του 1964 και σε 5 κατηγορίες ο Παναθηναϊκός παρέταξε 15 αθλητές, ενώ π.χ ο Εθνικός Γ.Σ. είχε 7, ο Α.Ο Δάφνης 5, ο Α.Ο Παραδείσου 5, ο ΟΣΦΠ 4 κ.λ.π.
          Στους Αγώνες αυτούς του 1964 για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του και ο Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος ήταν 16 ετών και μόλις είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ήδη αθλητής της Άρσης Βαρών και γράφτηκε στον Παναθηναϊκό, ο οποίος – πάντα πρωτοπόρος – ήταν ο μόνος ο οποίος διέθετε συγκροτημένο τμήμα στην Αθήνα. Άλλο ένα πλήρες γυμναστήριο Άρσης Βαρών υπήρχε στη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, υπό τον προπονητή Τάκη Ασλανιάν. Στους Αγώνες του 1964 ο Ιακώβου κατετάγη 2ος με 295κ. Τότε οι κινήσεις ήσαν 3, αργότερα καταργήθηκε το Ντεβελοπέ που ήταν το φαβορί του Ιακώβου.
          Το Δεύτερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έγινε το 1965, πάλι στο «Απόστολος Νικολαϊδης» με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει ακόμη πιο άνετα τη βαθμολογία καθώς τον είχαν ενισχύσει και οι αφοι Στέργιος και Χρήστος Τσούκας, οι οποίοι είχαν έρθει από την Αμερική και ακολούθως, ως γουναράδες, εγκαταστάθηκαν στην Καστοριά.
          Το τρίτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1966 με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει πάλι τη γενική βαθμολογία, δεύτερο τον Α.Ο Παραδείσου (που είχε Πρόεδρο τον Αργύρη Παναγιωτόπουλο) και τρίτο τον Α.Ο Σπόρτινγκ. Την ίδια χρονιά τελέσθηκε από την ΕΟΑΒ (συγκεκριμένα στις 21 και 22 Μαΐου) το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων με πρώτο τον Παναθηναϊκό, δεύτερο τον ΟΣΦΠ και τρίτο τον Κύδωνα Χανίων.
          Να κλείσω τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών με την πρώτη διεθνή επιτυχία της. Η ΕΟΑΒ εκπροσωπήθηκε στους 5ους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας με 2 πρωταθλητές. Τον Στέργιο Τσούκα και τον Χρήστο Ιακώβου. Αμφότεροι βεβαίως του Παναθηναϊκού. Ήταν η πρώτη παρουσία μας σε αγώνες του εξωτερικού. Βέβαια στο παρελθόν υπήρχε και η παρουσία του Ιάκωβου Ψάλτη στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960, αλλά προήρχετο από την Αλεξάνδρεια και δεν διακρίθηκε. Ο Στέργιος Τσούκας κατέκτησε το Χρυσό στα 90 κιλά. Ήταν το πρώτο Χρυσό από την εποχή του Δημήτρη Τόφαλου. Ο Ιακώβου κατετάγη τρίτος στα 75κ. Τέλος το 1968 ήταν η τελευταία χρονιά του Ιακώβου ως εφήβου. Σ’ αυτήν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο Ντεβελοπέ (που τότε υπήρχε) με 139 κιλά. Την ίδια χρονιά ο Στέργιος Τσούκας σημείωσε 5 καταρρίψεις εθνικών ρεκόρ και ο Α. Φλασκής, επίσης του ΠΑΟ 3 καταρρίψεις Πανελληνίων ρεκόρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου