Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ....ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ...!!!

  Ο Υποναύαρχος Ιατρός Γιώργος Καλαφάτης (1890 -1964) Ιδρυτής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών)

Γράφει:

Ο Μπάμπης Παπαπασχάλης

Ιδρυτής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) ήταν ο Υποναύαρχος Ιατρός Γιώργος Καλαφάτης (1890 -1964) που γεννήθηκε στην Αθήνα - στα Εξάρχεια, με καταγωγή από τα Διλινάτα της Κεφαλλονιάς. Διακρίθηκε καταρχήν στον κλασσικό αθλητισμό και στη συνέχεια στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε την καριέρα από τον Εθνικό Αθηνών και στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως η ιδρυτική συγκέντρωση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου (Π.Π.Ο), αργότερα Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αθλητικός Όμιλος (Π.Π. Α.Ο) και τελικά από τις 15 Μαΐου 1924 σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αποτελώντας πλέον πολυαθλητικό όμιλο.

Μεταξύ των ιδρυτικών του μελών αναφέρονται οι
Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δημήτρης Δουκάκης, Περικλής Μπούμπουλης, Ε. Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.


Το πρώτο επίσημο ματς της ομάδας έγινε στα Τρίκαλα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 με αντίπαλο τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τον οποίο κέρδισε με 9 -0.
Ο Σπετσιώτης Περικλής Μπούμπουλης ( 1893- 1945 ) ήταν και αυτός Αξωματικός του Πολεμικού Ναυτικού όπως και ο πατέρας του Γεώργιος. Γενάρχης της ναυτικής οικογένειας ήταν ο Δημήτριος Μπούμπουλης πλοιοκτήτης και σύζυγος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Στην Μικρασιατική Εκστρατεία είχε πολύ μεγάλη δράση με την Ναυτική Αεροπορία και κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 ανακληθείς στην εφεδρεία, είχε αναλάβει την διοίκηση της Ναυτικής Βάσης Πειραιώς και την μεταφορά προσωπικού, εφοδίων και πολεμοφοδίων στην πρώτη γραμμή του Μετώπου. Με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς ακολούθησε το Πολεμικό Ναυτικό στην Αίγυπτο. Ο Περικλής Μπούμπουλης είχε και πλούσια πολιτική καριέρα αφού εξελέγη βουλευτής Σπετσών στις εκλογές του 1926, 1932, 1933 και του 1935.


Τέλος μια άλλη μεγάλη παναθηναϊκή προσωπικότητα που πέρασε από τα διοικητικά του «τριφυλλιού» ήταν και αυτή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή .Ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός τη διετία 1922-24 (όταν ζούσε στην Αθήνα) ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Παναθηναικού. Αν και ο φόρτος εργασίας του ήταν τεράστιος και η παραμονή του στο εξωτερικό μακροχρόνια, παρόλα αυτά φρόντιζε πάντα να ενημερώνεται για τη πορεία του δημιουργήματος του Γιώργου Καλαφάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου