Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 


Η Ελλάδα «υιοθετεί» τους αθλητές της
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ
Μια διαφορετικού τύπου... υιοθεσία πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες στον ελληνικό αθλητισμό. Με το σύνθημα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο», η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αρχίσει εκστρατεία προκειμένου οι αθλητές μας να βρουν χορηγούς, οι οποίοι θα στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η ιδέα ανήκει στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο. Ο παλαιός κολυμβητής και πολίστας γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες του πρωταθλητισμού και, ιδιαίτερα, αυτή την εποχή που ο κρατικός κρουνός των επιχορηγήσεων κοντεύει να στερέψει. Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματικές του ασχολίες (πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ.λπ.) τον βοηθούν να έχει προσβάσεις σε εταιρείες και ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την εθνική αθλητική προσπάθεια.


Πριν από ένα χρόνο, η ΕΟΕ ζήτησε από τις ομοσπονδίες να προτείνουν αθλητές, οι οποίοι έχουν ελπίδες να κατακτήσουν προκρίσεις αλλά και να διακριθούν στο Ρίο. Με αυτά τα βιογραφικά στοιχεία έφτιαξαν ένα βιβλίο, το οποίο μοιράστηκε σε ανθρώπους που διαθέτουν την οικονομική δύναμη για να «υιοθετήσουν» έναν αθλητή. Ηδη, η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Από τους πρώτους 55 αθλητές και αθλήτριες έχουν «υιοθετηθεί» οι 45.


«Οταν το μικρό λεύκωμα τυπώθηκε άρχισα να πηγαίνω πόρτα - πόρτα σε όσους επιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.λπ. γνώριζα προκειμένου να βρούμε ενδιαφερόμενους. Τους εξήγησα ότι ο σκοπός είναι ιερός. Μάλιστα, χαριτολογώντας, τους έλεγα ότι δεν μπορεί να μπει η ελληνική σημαία στο Ρίο και πίσω από αυτή να υπάρχουν μόνο παράγοντες. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση. Η προσπάθεια, βέβαια, δεν σταματάει εδώ γιατί υπάρχουν και άλλοι άξιοι αθλητές, οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμη μία... δεύτερη οικογένεια», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.


Στο λεύκωμα έχουν συμπεριληφθεί αθλητές από γυμναστική, στίβο, πινγκ πονγκ, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ, σκοποβολή, ξιφασκία, πάλη, τζούντο κ.ά. «Ηταν μία πρωτοβουλία του κ. Καπράλου, ο οποίος έψαξε και βρήκε χορηγούς για αθλητές που έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν. Αποτελεί μία καλή προσπάθεια και πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από την Πολιτεία. Εμάς θα μας βοηθήσει να κάνουμε μία καλύτερη προετοιμασία» μας είπε ο τριταθλητής κόσμου στα «470», Παύλος Καγιαλής.


Οι «ανάδοχοι» έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους αθλητές ώστε να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα πάνε απευθείας σε αυτούς και δεν θα καταλήξουν σε κάποιον παράγοντα ή μεσάζοντα. Εκτός από την πλήρη «υιοθεσία» υπάρχει και η μερική. Κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να βοηθήσει αλλά δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρη την προετοιμασία ενός αθλητή στον δρόμο για το Ρίο του δίνεται και εναλλακτική λύση: να χρηματοδοτήσει ένα σκέλος από αυτήν (ταξίδια, υλικό κ.λπ.).


Έντυπη

/http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου