create your own banner at mybannermaker.com!

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ...του Διονύση Λιβέρη.



ΟΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟΙ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Οι πιστοποιημένοι πολυσύνθετοι Έλληνες Αθλητές, είναι 10, με την επιβεβαίωση αυτή να προέρχεται από τη συμμετοχή τους, σε περισσότερα από 2 Αθλήματα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι περισσότεροι υψηλού επιπέδου Αθλητές αποδίδουν με επιτυχία σε διάφορα Σπορ, πολλές φορές μετέχουν και σε περισσότερα του ενός στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά ελάχιστοι παρουσιάζουν τις πολυτάλαντες δραστηριότητές τους μέχρι το μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων.


Στη σύγχρονη εποχή της απόλυτης αγωνιστικής εξειδίκευσης το φαινόμενο ταχύτατα τείνει να εκλείψει με αποτέλεσμα να μη βλέπουμε πολύ – προικισμένους να διαμοιράζουν τις ικανότητές τους σε περισσότερα Σπορ.
Ο Φαίδων Ματθαίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή βρίσκεται στην κορυφή όλων των πολυσύνθετων Ελλήνων καθώς (στα νιάτα του βεβαίως) παρουσίασε μια μοναδική διάθεση, κινητικότητα και απόδοση σε μια δεκάδα αθλημάτων. Ακολούθως δεν απέρριψε μερικά ως «περιττά», δεν θεώρησε ότι τον «υποδούλωναν» ώστε να περιοριστεί στο «ουσιώδες» για να απελευθερωθεί.
 Το ότι στο τέλος επεκράτησε το Μπάσκετ, ήταν φυσιολογικό, αλλά και εκεί έδειξε τον πολύμορφο χαρακτήρα του.

Αλλά ας δούμε τους 10 Έλληνες πολυσύνθετους Olympians Αθλητές, με αναδρομή από το σήμερα προς το 1896.



ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: 

ΠΓΣ (1932) Ο μόνος εν ζωή πολυσύνθετος Έλληνας Olympians, μετά το θάνατο του Φαίδωνα Ματθαίου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, υιός του γυμναστή Σάββα Ρουμπάνη και αδελφός του Ολυμπιονίκη Γιώργου Ρουμπάνη. Μετείχε των ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952 στο Ακόντιο ταυτόχρονα και στην Ολυμπιακή Ομάδα Μπάσκετ. Στο Ακόντιο κατείχε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 65,98 (προηγούμενο 64. 69 Ναπολέων Παπαγεωργίου). Στο Μπάσκετ έπαιζε «φορ» (σήμερα νο 4) τόσο στον ΠΓΣ όσο και στην Εθνική Ομάδα με «ελ» (σήμερα 3 και 5). Τους Μανιά – Στεφανίδη (ΠΓΣ) ή Μήλα – Αρβανίτη (ΠΑΟ) στην Εθνική. Είναι μόνιμα εγκατεστημένος στις ΗΠΑ.


ΦΑΙΔΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: Παναθηναϊκού Α.Ο (1924 – 2011) Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρώτο Σωματείο του τον Άρη. Το 1948 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αγωνίσθηκε στο «Σκιφ» (ή Single Sculls) , δηλαδή το ατομικό της Κωπηλασίας. 
mat8aios
 Ο ΦΑΙΔΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ


Τότε το καλύτερο του αγώνισμα μάλλον ήταν η (ελληνική) Λιθοβολία, αλλά δεν περιελαμβάνετο στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Στο Μπάσκετ και το Πόλο,

 η ΕΟΑ δεν είχε ακόμη πεισθεί για τις ικανότητές μας, στο βόλεϊ δεν είμαστε αρκούντος δυνατοί για Ολυμπιακούς, ενώ το πινγκ – πονγκ δεν περιελαμβάνετο στα Ολυμπιακά Σπορ. Αυτά ήσαν μερικά από τα κύρια αθλήματα του Ματθαίου. Τον επόμενο χρόνο (1949) καταταγήκαμε τρίτοι στους Πανευρωπαϊκούς του Μπάσκετ με πρώτη τη Γαλλία, η οποία ήταν δεύτερη στο Λονδίνο. Το 1952 στο Ελσίνκι ο Ματθαίου διεκδίκησε και απέσπασε τη θέση του κεντρικού κυνηγού (νο 4) από τον Αριστείδη Ρουμπάνη που φρόντιζε περισσότερο τις σπουδές του.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: 
O ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
Παναθηναϊκού (1922 – 1998) Το 1948 στο Λονδίνο αγωνίσθηκε στο Άλμα εις Ύψος όπου με ανάμεικτο παλμό «ψαλίδι – Τζόνσον» είχε ατομικό ρεκόρ 1.88. Το 1952 ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Μπάσκετ κυρίως ως «γκαρ» (σήμερα 1 ή 2) με κύριο προσόν τα μπασίματα του (σήμερα drive) με τελικό πολύ μεγάλο άλμα και «πλασσέ» τη μπάλα στο καλάθι. Καλύτερό του άθλημα το βόλεϊ για τούτο και το προσωνύμιο του «Καρφίτσας». Η Αμερική τον τράβηξε (και λόγω συζύγου) όπου ασχολήθηκε με την έκδοση ελληνικής εφημερίδας.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ: ΠΣΕ (1895 – 1969) Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας των Αθηνών αλλά με ιδιαίτερη αφοσίωση στον αθλητισμό. Αγωνίσθηκε το 1936 στο Βερολίνο τόσο στην Ξιφασκία, όσο και τη Σκοποβολή. Στο Ξίφος Μονομαχίας κατέλαβε τη 10η θέση, σημαντική επιτυχία για την εποχή εκείνη των στρατοκρατών. Στη Σκοποβολή αγωνίσθηκε στο Πιστόλι κατά 5 κινουμένων ανδρεικέλων (Πιστόλι ταχύτητας σήμερα) ή κατά τρίτους, αυτόματο Πιστόλι. Κατετάγη 20ος. Η 6άδα του αγωνίσματος δεν μπορούσε να χωρέσει 2 Έλληνες δεδομένου ότι ο 39χρονος Συνταγματάρχης Άγγελος Παπαδήμας (ΠΣΕ) κατετάγη 4ος. Τότε είχαμε διακρίσεις στη Σκοποβολή.


O AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ:
και από τον ΠΑΟ μέχρι τον Ιππικό Όμιλο. Ήταν ιδρυτής μεγάλης χαρτοβιομηχανίας.
O AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
 Παναθηναϊκού Α.Ο (1896 – 1980). Περισσότερο γνωστός μετέπειτα για τα πολυσύνθετα διοικητικά προσόντα του παρά για τις προηγούμενες αγωνιστικές του επιδόσεις. Εν τούτοις με τη συμμετοχή του το 1920 στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας στο Ποδόσφαιρο με την Εθνική Ομάδα και στο Δέκαθλο στο Στίβο περιλαμβάνεται στους ελάχιστους Έλληνες πολυτάλαντους. 
Άλλωστε αυτό το επιβεβαίωσε στη δεύτερη νεότητά του (1925 – 1935) με τις συμμετοχές του στις ομάδες Βόλεϊ και Μπάσκετ του Συλλόγου. Διοικητικά αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο με τις Προεδρίες από τον ΣΕΓΑΣ μέχρι την ΕΛΠΑ 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΟΠΦ και ΕΘΝΙΚΟΥ (1902 – 1964). Το 1920 μετείχε στην Αμβέρσα με την Εθνική Πόλο, η οποία κατετάγη 8η. Το 1924 στο Παρίσι, πέρα από τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Πόλο κολύμβησε και στα ατομικά αγωνίσματα όπου σημείωσε τις εξής επιδόσεις: 100 ελεύθερο 4ος στα προκριματικά με 1’ 12’’. 400 ελεύθερο 3ος στα προκριματικά με 6’ 21’’4., 1.500μ. 4ος στα προκριματικά με 26’ 17’’4. Στην Ελλάδα στη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 ήταν πρωταθλητής σε όλες τις αποστάσεις του ελεύθερου. Νομικός ακολούθησε τραπεζική καριέρα.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: (1872 – 1937). Δεν προήρχετο από Σύλλογο. Μάλλον ήταν στρατιωτικός. Αγωνίσθηκε το 1912 στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης στη Σκοποβολή και την Ξιφασκία. Στο Στρατιωτικό Περίστροφο από 30μ. ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας όπου με τους Γιάννη Θεοφιλάκη, Φραγκίσκο Μαυρομμάτη και Κωνσταντίνο Σκαρλάτο, κατέλαβαν την 5η θέση. Στο Ξίφος Μονομαχίας στο ατομικό προχώρησε μέχρι τον τρίτο γύρο, ενώ στο ομαδικό μέχρι το β’ γύρο.


ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ:
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ


 ΠΓΣ (1879 – 1939). Κυρίως αθλητής της Άρσης Βαρών που βοήθησε την ομάδα διελκυστίνδας θεωρουμένης ότι περιλαμβάνετο στα αγωνίσματα Στίβου. Μετείχε των Αγώνων του 1904 στον Άγιο Λουδοβίκο των ΗΠΑ, όπου κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στα Βαρέα Βάρη (με 2 χέρια – μια κίνηση) με την ανύψωση 111 κιλών και 67 γραμμαρίων. Στους ίδιους αγώνες η ελληνική ομάδα διελκυστίνδας αποτελούμενη από τους:
Νίκο Γεωργαντά, Αναστάσιο Γεωργόπουλο, Δημήτρη Δημητρακόπουλο, Βασίλη Μέταλο και Περικλή Κακούση κατετάγη 5η.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΕΡΣΗΣ: ΠΓΣ (1876 – 1931). Δυναμικός αθλητής των ρίψεων και της Άρσης Βαρών στους Ολυμπιακούς του 1896. Κέρδισε 2 μετάλλια στα 3 αγωνίσματα που μετείχε. Στην κατηγορία Βαρέων Βαρών σήκωσε με τα 2 χέρια 95 κιλά (μια κίνηση) και στη δισκοβολία είχε βολή 27.78. Αμφότερες οι επιδόσεις του χάρισαν την τρίτη θέση. Επίσης αγωνίσθηκε και στη Σφαιροβολία όπου κατετάγη 6ος. Στην Άρση Βαρών αγωνίσθηκε στα Βαρέα Βάρη επίσης και στην κίνηση με ένα χέρι για να καταταγεί 4ος. Μετείχε ακόμη και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1900 στο Παρίσι, στα αγωνίσματα Σφαίρας και Δίσκου.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ: ΕΓΣ. Αγωνίσθηκε το 1896 στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών στα αγωνίσματα ρίψεων του Στίβου και την Άρση Βαρών με καλύτερο αποτέλεσμα στη Σφαιροβολία. Κατέλαβε την τρίτη θέση με επίδοση 10.36. Στη Δισκοβολία κατετάγη 5ος. Στην Άρση Βαρών και στην κατηγορία Βαρέων βαρών σήκωσε με μια κίνηση (δι’ αμφοτέρων των χειρών) 90 κιλά και κατετάγη 4ος.
Άλλος αθλητής μας με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε 2 Σπορ δεν υπάρχει. Απλές συνωνυμίες υπάρχουν πολλές κυρίως σε ονόματα όπως Αθανασιάδης, Γεωργιάδης, Δημητρίου, Ηλιάδης, Παπανικολάου κ.λ.π. κ.λ.π.@palaimaxoipao1908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου