ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Ή ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης
Μάλιστα μία έγκριτη πολιτική εφημερίδα είχε και τις δύο τοποθετήσεις. Στον τίτλο ανέγραφε ¨ Τιμή στο Παρελθόν¨ ενώ στο κείμενο αναφερόταν ¨στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού¨ !!
Η σύγχυση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η προαναγγελία του φιλικού αγώνα Παναθηναϊκού – Παρτιζάν, όταν ανακοινώθηκε από την πράσινη ΚΑΕ ήταν περισσότερο προσδιοριστικά σαφής.
Κατ΄ αρχήν δεν είναι κακό, αντιαθλητικό ή περίεργο να βραβεύουμε το παρόν. Που ακούστηκε ότι δισταγμοί πρέπει να υπάρχουν στην επιθυμία να τιμηθούν αθλητές ή παράγοντες πρόσφατων επιτυχιών.
Ακολούθως πρέπει να γνωρίζουμε τι αποτελεί το παρόν. Δηλαδή τι είναι σύγχρονο και τι ιστορικό γεγονός. Για τον Παναθηναϊκό, με διαδρομή 11 δεκαετιών αυτό είναι ουσιώδες.
Σύμφωνα με το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, η ανάλυση της έννοιας ¨ Σύγχρονος ¨ έχει ως εξής: Η λέξη φανερώνει ενέργειες, γεγονότα και καταστάσεις που ανάγονται στο χρόνο του ομιλητή. Επίσης σύγχρονος δεν σημαίνει αναγκαστικά ο σημερινός.
Επί του προκειμένου τώρα.
Σήμερα τα νήματα της ΚΑΕ τα κινεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος ανεξαρτήτως των όποιων λαθών του, συνεχίζει τη ΣΥΧΡΟΝΗ λαμπρή ιστορία του Παύλου του Θανάση και βεβαίως του Κώστα Γιαννακόπουλου.
Το ότι για 3 δεκαετίες γράφουν διεθνώς επιτυχίες είναι γεγονός, αλλά την δική τους ιστορία θα την κρίνουν οι επόμενοι.
Οι ίδιοι πρέπει να έχουν και να δείχνουν την ίδια αγάπη, ευγενική διάθεση και μοναδική αφοσίωση στη συνέχεια. Σήμερα ο βενιαμίν της οικογένειας, ασφαλώς πρέπει να είναι λιγότερο παρορμητικός, ως υπεύθυνος, αλλά περισσότερο τολμηρός στις αποφάσεις του,
Π.χ. Ευθαρσώς πρέπει να βγαίνει και να υποστηρίζει ότι θα τιμηθεί ο πατέρας του μαζί με τους 5 επιλεγέντες. Ποιο πρόβλημα υπάρχει;
Μέγιστη τιμή αποτελεί να ακολουθεί ο γιος τις κοινωνικές ή άλλες θέσεις του πατέρα και να συνεχίζει το έργο του. Πριν πλήρως δε αυτός αποχωρήσει να δέχεται την ηθική τιμητική διάκριση της αθλητικής οικογένειας. Ατυχώς το φαινόμενο δεν είναι σύνηθες.
Όσον αφορά την (πολύ μεγάλη) ιστορία του Παναθηναϊκού να θυμίσω πολύ απλά και τηλεγραφικά τα πλέον σημαντικά γεγονότα.
· 91 χρόνια έχουν περάσει από τον πρωτοπόρο Ελληνικό αγώνα μπάσκετ της ομάδας του Παναθηναϊκού στο Καλλιμάρμαρο.
· 69 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου Πανελλήνιου πρωταθλήματος Μπάσκετ
· 66 χρόνια από το Χάλκινο Μετάλλιο της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Μπάσκετ. Τον κορμό της αποτελούσε η ομάδα του Παναθηναϊκού.
· 63 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή της Εθνικής Μπάσκετ στους Ολυμπιακούς. Είχε ως βάση Παναθηναϊκό και ΠΓΣ.
47 χρόνια από τη νίκη της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο όταν αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης παρουσία 70.000 θεατών. Προπονητής της ο Νίκος Μήλας (διαμένων στη Νέα Σμύρνη), διεθνής και Olympian. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας, τα έτη 1950, 1951, 1954. Το 1961 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος από τη θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού.
Για τα ακόλουθα χρόνια θα αποφύγω να αναφερθώ δεδομένου ότι υπάρχουν οι ζωντανές μαρτυρίες παικτών θρύλων όπως οι: Παναγιωταράκος, Κυρίτσης, Βασιλακόπουλος, Πολίτης, Χαϊκάλης, Ιορδανίδης, Πέππας, Κόντος , Κέφαλος, Κορωναίος, Οικονόμου, Μυριούνης, Γιαννάκης, Γκάλης, χωρίς να μπορώ να τους αναφέρω όλους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου