create your own banner at mybannermaker.com!

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

 ΓΚΑΛΗΣ -ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ- ΦΑΣΟΥΛΑΣ
Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης

          Φέτος συμπληρώνονται 65 χρόνια από την πρώτη μεγάλη διεθνή διάκριση του Ελληνικού Μπάσκετ. Ή διαφορετικά, από τότε που άρχισε η Εθνική μας Ομάδα (και οι Σύλλογοί μας βέβαια) να διακρίνονται στο εξωτερικό.
          Το 1949 καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε και δεν ήθελε να διοργανώσει το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Βρισκόντουσαν όλοι σε κακή οικονομική κατάσταση. Δεν το διοργάνωνε ούτε η Γαλλία η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 ήταν 2η. Έτσι η Αίγυπτος, που δεν είχε ιδιαίτερα αισθανθεί τον Β’ ΠΠ, το ανέλαβε. Αντίθετα μάλιστα η Αίγυπτος είχε μια οικονομική ευρωστία τότε με τις χιλιάδες Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες.
          Στο Κάιρο, όπου έγιναν οι Αγώνες κατακτήσαμε το Χάλκινο Μετάλλιο, μετά την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Η Αίγυπτος είχε μια θαυμάσια ομάδα. Από τη Γαλλία χάσαμε με 5 μόλις πόντους διαφορά. Αλλά μετά στην Αλεξάνδρεια σε φιλικό τουρνουά την κερδίσαμε με 41 – 34. Οι Αιγύπτιοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν τη φήμη τους και δεν έπαιξαν ακολούθως μαζί μας φιλικό. Προηγούμενα στο Κάιρο είχαμε κερδίσει επίσης την Ολλανδία (με 46 – 28), το Λίβανο κ.λ.π. Προπονητής της Εθνικής ήταν ο προπονητής της Σπόρτινγκ Καρατζόπουλος, ενώ τον κορμό της Εθνικής μας αποτελούσαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού Γιάννης Λάμπρου, Νίκος Μήλας, Στέλιος Αρβανίτης και Μίσας Πανταζόπουλος.
          Πριν από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Καϊρου η ισχυρότατη τότε ομάδα του Παναθηναϊκού είχε  πραγματοποιήσει το 1947, μια «τουρνέ» στο Ισραήλ, όπου είχε δώσει τους εξής 3 αγώνες: ΠΑΟ – Πρόβιντες 64 – 22, ΠΑΟ – Μακαμπί 35 – 31 και επίσης ΠΑΟ – Μακαμπί 34 – 41.
          Ο Παναθηναϊκός, την πρώτη εκείνη μεταπολεμική περίοδο ήταν Πρωταθλητής Ελλάδος 1946, 1947, 1950, 1951, ενώ το 1948 ήταν Πρωταθλητής Κέντρου. Κυριότεροι αντίπαλοί του ήταν σε πρώτη μοίρα ο Πανελλήνιος με την ΧΑΝΘ και σε δεύτερη οι Τρίτων, Σπόρτινγκ, ΟΣΦΠ και Άρης Θεσσαλονίκης.
          Την ομάδα του Παναθηναϊκού αποτελούσαν οι Αφοι Νικολαϊδη, Μίσας Πανταζόπουλος, Ευθύμιος Καραδήμας, Γιάννης Λάμπρου, Στέλιος Αρβανίτης, Νίκος Μήλας, Αλέκος Καράλης, Θεοφάνης και Δημητρακόπουλος. Ο Φαίδων Ματθαίου προστέθηκε το 1950, ενώ προηγούμενα μετείχε των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 ως Κωπηλάτης με τα χρώματα του Άρη Θεσσαλονίκης.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ 
          Επίλεκτοι παίκτες της Εθνικής Ομάδας ήσαν επίσης στο Κάιρο, εκτός από τον Φαίδωνα Ματθαίου, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος (ΧΑΝΘ), Αλέκος Αποστολίδης (Σπόρτινγκ), Θέμις Χολέβας (ΠΓΣ), Α. Πεταλίδης (ΧΑΝΘ), Νίκος Νομικός (ΠΓΣ), που σύντομα πήρε το ιατρικό του δίπλωμα, οι αφοι Σπανουδάκη (ΟΣΦΠ) και άλλοι. Την Αποστολή που πήγε με καράβι στην Αλεξάνδρεια συνόδευαν οι δημοσιογράφοι Αλέκος Σιδηρόπουλος και Νίκος Ρατσιάτος. Τότε δεν υπήρχε Ομοσπονδία του αθλήματος. Το Μπάσκετ περιελαμβάνετο ακόμη στα αθλήματα του ΣΕΓΑΣ (όπως η Ιππασία, το Πένταθλο, η Σκοποβολή, το Βόλεϊ κ.λ.π.)

Τα τελευταία 30 χρόνια οι επιτυχίες μας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, όλων των κατηγοριών, αλλά και Συλλόγων είναι απειράριθμες, ακόμη και σε διεθνές διοικητικό επίπεδο, με τις ευρωπαϊκές προεδρίες του Γιώργου Βασιλακόπουλου, αλλά τότε αργήσαμε να έχουμε και άλλες  διακρίσεις. Μόλις με το «Τροφέο Μαϊράνο» και το Χάλκινο στους Μεσογειακούς το 1955. Ήρθε όμως το 1968 με τη νίκη της ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας με 89 – 82 στο ανοικτό γήπεδο στο Καλλιμάρμαρο (με ασφάλτινο τερέν). Ο αγώνας ήταν ο τελικός του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συλλόγων και έγινε παρουσία 70.000 θεατών με την ΑΕΚ να έχει προπονητή τον Νίκο Μήλα.

          Με την ευκαιρία της αναδρομής αυτής. Το 1971 ιδρύθηκε για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Προπονητών Μπάσκετ. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ήσαν και οι εξής: Φαίδων Ματθαίου, Μίσας Πανταζόπουλος, Κώστας Μουρούζης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Γιώργος Ζάννου, Βαγγέλης Παπακυριάκου, Α. Πεταλίδης, Παναγιώτης Χριστοφόρου, Ευθύμης Φιλίππου, Ορέστης Αγγελίδης και άλλοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου