ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΕΓΩ… (PART 3/3)
Το ταξίδι της Κωνσταντίνας και του PanathinaikosKosmos.com στην Ευρώπη -την Πράσινη Ευρώπη- ολοκληρώνεται με το τρίτο και τελευταίο μέρος του. Θα θυμηθούμε, στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος «Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ» της Κωνσταντίνας, στιγμές Τσάμπιονς Λιγκ. Πράσινες μαγικές βραδιές, τότε που όλη η Ελλάδα από Γαλανόλευκη γινόταν καταπράσινη. Πάμε λοιπόν να συνταξιδέψουμε με την Κωνσταντίνα σε βραδιές Ευρω-Τριφυλλιού.
1984 – 1985
Το σύνθημα «Ελλάς – Ευρώπη – Παναθηναϊκός» είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα των φίλων του ΠΑΟ. Η παρουσία των «πράσινων» στα ευρωπαϊκά σαλόνια τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημαδευτεί από μεγάλες πορείες στα τρία ευρωπαϊκά Κύπελλα: το Πρωταθλητριών (νυν Τσάμπιονς Λιγκ), το Κυπελλούχων και το ΟΥΕΦΑ. Ο Παναθηναϊκός έχει συνδέσει την ιστορία του με μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, εμφανίσεις και προκρίσεις, δημιουργώντας έτσι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα που του έχει προσδώσει τον τίτλο του «πρέσβη» του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.
Μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πορείες των «πράσινων» στη Γηραιά Ήπειρο ήταν χωρίς αμφιβολία αυτή της περιόδου 1984-85, όταν ο Παναθηναϊκός, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων, έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του θεσμού, όπου αποκλείστηκε από τη μεγάλη Λίβερπουλ. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από εκείνο τον «άθλο», θα θυμηθούμε όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες του ΠΑΟ την περίοδο1984-85 σε 4 συνέχειες, αρχίζοντας με την ολλανδική Φέγενορντ των Λίμπρεχτς και Γκούλιτ.
ΝΤΑΜΠΛ
Η περίοδος 1983-84 ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά για τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα. Οι «πράσινοι» με τον Γιάτσεκ Γκμοχ για πρώτη χρονιά στον πάγκο τους, κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Στην Α’ Εθνική, ο ΠΑΟ πρώτευσε με 46 βαθμούς (σύστημα βαθμολογίας 2-1-0), 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες. Η επίθεσή του ήταν μόλις η 3η, όμως παρουσίασε μακράν την καλύτερη άμυνα, δεχόμενος μόλις 14 τέρματα σε 30 αγώνες.
Στο Κύπελλο Ελλάδας, η ομάδα του Γκμοχ πέτυχε ένα φοβερό ρεκόρ, κατακτώντας τον τίτλο χωρίς να δεχτεί ούτε ένα γκολ σε 11 παιχνίδια! Στον τελικό νίκησε 2-0 τη Λάρισα (27’Γκαλίτσιος αυτογκόλ,39’Αντωνίου), ολοκληρώνοντας την πορεία στο Κύπελλο με το φοβερό 20-0 τέρματα! Το καλοκαίρι η ομάδα ενισχύθηκε με δυο σούπερ μεταγραφές, τον Βέλιμιρ Ζάετς, πρωταγωνιστή του EURO ’84 με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας και τον Δημήτρη Σαραβάκο από τον Πανιώνιο. Η κλήρωση της Ζυρίχης έφερε στον 1ο γύρο απέναντι στους «πράσινους» την ολλανδική Φέγενορντ.
FEYENOORD ROTTERDAM
Η Φέγενορντ, η μια από τις «τρεις μεγάλες» ομάδες της Ολλανδίας μαζί με τον Άγιαξ και την Αϊντχόφεν, προερχόταν από μια μαγική περίοδο. Με πρωταγωνιστές το φοβερό τρίο Κρόιφ, Χάουτμαν και Γκούλιτ, η ομάδα του Ρότερνταμ είχε κατακτήσει το νταμπλ στην τελευταία χρονιά του «Ιπτάμενου Ολλανδού» στην ενεργό δράση. Ο Κρόιφ, πικαρισμένος από την άρνηση του Άγιαξ να του ανανεώσει το συμβόλαιο, βρήκε καταφύγιο στην Φέγενορντ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις του «Αίαντα».
Ο Άγιαξ, με έξτρα κίνητρο την «τιμωρία» του προδότη Γιόχαν, εξαφάνισε την Φέγενορντ με 8-2, στην πιο βαριά ήττα της ιστορίας του συλλόγου του Ρότερνταμ. Όμως ο Κρόιφ ανταπέδωσε στον 2ο γύρο με 4-1, η Φέγενορντ απέκλεισε τον Άγιαξ και στο κύπελλο και έτσι η ομάδα του Τάις Λίμπρεχτς τελείωσε τη χρονιά με το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της. Με την ολοκλήρωση της περιόδου ο Κρόιφ σταμάτησε το ποδόσφαιρο, όμως οι φιλοδοξίες των Ολλανδών πήγαιναν πολύ μακριά, μέχρι και τον τελικό του Πρωταθλητριών, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το γήπεδό τους, το ιστορικό De Kuip (στη συνέχεια η έδρα άλλαξε και πήγε στο Βέλγιο και το Χέιζελ με τη δραματική κατάληξη).
19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1984
ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-0
Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου του 1984, στο κατάμεστο από περίπου 50.000 θεατές στάδιο De Kuip και μπροστά στον Άγγλο διαιτητή Μίντλεϊ, παρατάχθηκαν οι ομάδες της γηπεδούχου Φέγενορντ και του φιλοξενούμενου Παναθηναϊκού. Ο Ολλανδός Τάις Λίμπρεχτς (δυο μόλις μήνες πριν πάει στον Άρη Θεσσαλονίκης) κατέβασε τους Χίλε, Νίλσεν, Τροστ, Φαν ντε Κόρπουτ, Βάινστεκερς, Χούκστρα (63’Ρεπ), Γκούλιτ, Στάφλοου, Χάουτμαν (80’Ντουτ), Μπέιν και Πέτουρσον.
Ο Γιάτσεκ Γκμοχ είχε ανεξόφλητους λογαριασμούς με την Φέγενορντ από το 1970, όταν άρχιζε ως βοηθός προπονητή της Λέγκια Βαρσοβίας την καριέρα του στους πάγκους. Οι Ολλανδοί του Ερνστ Χάπελ είχαν αποκλείσει στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την ομάδα του, τη μεγάλη Λέγκια των Ντέινα και Τομαζέφσκι (η Φέγενορντ στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο στο «Σαν Σίρο», νικώντας στην παράταση του τελικού τη Σέλτικ με 2-1).
Ο Πολωνός κατέβασε στον αγωνιστικό χώρο τους Λαφτσή, Δοντά, Ταράση, Κυράστα, Ζάετς (89’Θ. Δημόπουλο), Βονόρτα, Σαραβάκο, Αντωνίου, Μαυρίδη, Ρότσα και Λιβαθηνό. Μετά από μια σκληρή προετοιμασία στα «κολασμένα» Τρία Πηγάδια και στο Μούρχαρτ της Γερμανίας, αλλά και μπόλικη κατασκοπεία της Φέγενορντ από τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών εκείνη την εποχή, Γιάννη Καλογερά, ο Γιάτσεκ ένιωθε πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τους Ολλανδούς.
Δυο μέρες πριν τον πρώτο αγώνα, ο Λίμπρεχτς ανακοίνωσε την ενδεκάδα του, όχι όμως και ο Γκμοχ, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων δημοσιογράφων. «Παιδιά, κάναμε μια προετοιμασία και έχουμε μπροστά μας ένα στόχο. Χρόνια περιμέναμε αυτή τη στιγμή. Γιατί να διευκολύνουμε τον αντίπαλο, σερβίροντας στο πιάτο τα ονόματα των παικτών μας; Άσε τον να πιστεύει ότι θα παίξουν 11 από τους 27 που έχουμε στον Παναθηναϊκό», ήταν η απάντηση του Γιάτσεκ, που προσπαθούσε να πιάσει στον ύπνο τους Ολλανδούς, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι η ομάδα του ήταν ο νάνος απέναντι στον γίγαντα.
Η αγωνιστική φιλοσοφία της Φέγενορντ στηριζόταν στη συνεχή πίεση χωρίς τη μπάλα και το τρέξιμο προς την εστία όταν είχε την κατοχή. Ο Καλογεράς όμως είχε ενημερώσει τον Πολωνό ότι οι Ολλανδοί δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση. Ο Γκμοχ έριξε πάνω στον κρυφό σέντερ φορ Χούκστρα τον Αντωνίου και τον Δοντά (απόντος του τιμωρημένου Καρούλια) πάνω στον Γκούλιτ. Αιφνιδίασε τους αντιπάλους του, εφαρμόζοντας ένα ασφυκτικό πρέσινγκ από το 1ο λεπτό του αγώνα. Το στενό μαρκάρισμα ξεκινούσε από τους Μαυρίδη και Σαραβάκο, στην επιθετική γραμμή.
Οι Ολλανδοί δεν μπόρεσαν σε καμία στιγμή να επιβάλλουν τον ρυθμό τους στο παιχνίδι και στο τέλος έμειναν ευχαριστημένοι από το 0-0. Ο Μίντλεϊ ακύρωσε κανονικό γκολ του Σαραβάκου, ενώ ο Μαυρίδης είχε σουτ στο δοκάρι. Ο ΠΑΟ είχε βάλει τις βάσεις για την πρόκριση παίζοντας έξυπνα, ψυχωμένα και αποφασιστικά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ψυχολογική προετοιμασία των παικτών από τον Γκμοχ. «Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έγραψαν ιστορία με αίμα, πείσμα, πάθος και πόνο», ήταν τα λόγια του Πολωνού τεχνικού μετά τη λήξη, ενώ το πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» υποδέχτηκε το αποτέλεσμα με τον κεντρικό τίτλο «Γίγαντας ο ήρωαςΠαναθηναϊκός 0-0».
3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1984
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ 2-1
Δυο εβδομάδες αργότερα, σειρά είχε η ρεβάνς στην Αθήνα. Τα ΟΑΚΑ είχε φορέσει τα γιορτινά του και οι 75.000 φίλοι του Παναθηναϊκού που κατέκλυσαν κάθε σημείο του σταδίου, δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα αρκετή ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Ο Γκμοχ είχε έτοιμα τα σχέδιά του και δήλωνε απερίφραστα:
«Ήξερα ότι το δεύτερο ματς θα ήταν σκληρότερος αγώνας, γιατί την πρώτη φορά μπορεί να πιάσαμε τον αντίπαλο στον ύπνο, τώρα όμως θα ήταν λιγότερο νυσταγμένος, δηλαδή ξύπνιος. Ο Λίμπρεχτς και η Φέγενορντ ήταν δυο ονόματα πολύ γνωστά στην Ευρώπη και δεν μπορείς εύκολα να τους κάνεις δεύτερη πλάκα στο γήπεδο».
Ο Πολωνός εμπιστεύτηκε για μια ακόμα φορά το 4-4-2 και παρέταξε τους: Λαφτσή, Ταράση, Καρούλια, Κυράστα, Ζάετς, Βονόρτα, Σαραβάκο (89’Παπαβασιλείου), Αντωνίου, Μαυρίδη, Ρότσα (88’Θ. Δημόπουλο) και Λιβαθηνό. Ο Λίμπρεχτς έμεινε πιστός στο δικό του 4-3-3 και κατέβασε τους: Χίλε, Νίλσεν, Τροστ (65’Χούκστρα), Φαν ντε Κόρπουτ, Βάινστεκερς, Ντουτ, Γκούλιτ, Μπέιν, Χάουτμαν, Στάφλοου και Πέτουρσον (46’Ρεπ). Ο Τσεχοσλοβάκος Χριστόφ σφύριξε την έναρξη και η ρεβάνς ξεκίνησε.
Η περιγραφή από τον πλέον αρμόδιο, Γιάτσεκ Γκμοχ, μέσα από το βιβλίο του «Έξι χρόνια στο Ελλάντα».
«Οι Ολλανδοί άρχισαν με 4-3-3 γιατί προσπαθούσαν να βάλουν γκολ. Στο πρώτο ημίχρονο διαλύθηκαν. Δεν έκαναν τίποτα. Εμείς παίξαμε το κάτι άλλο. Βάλαμε και γκολ που κάρφωσε ο Μαυρίδης (σ.σ. 41ο λεπτό) σε κόρνερ του Ρότσα. Ένα γκολ που πρέπει να μπει στο αρχείο. Να το κρατάμε στη μνήμη για πολλά χρόνια. Και δεύτερο γκολ που έβαλε με το δεξί πόδι ο Ρότσα στο «Γ» (σ.σ. 43ο λεπτό). Αριστούργημα. Πήγε το ματς στο 2-0».
1991-1992
Το 1991 ο Παναθηναϊκός έφτασε στη κατάκτηση του νταμπλ, παρουσιάζοντας μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του. Δ.Σαραβακος και Κ. Βαζέχα πέτυχαν μαζί 41 γκολ, ενώ οι μεταγραφές των Στράτου Αποστολάκη και Γιόζεφ Βάντσικ αποδείχθηκαν εξαιρετικές, με την ομάδα να βρίσκει δεξι μπακ και τερματοφύλακα για πολλά χρόνια. Μεγάλη η συμβολή και του Βασίλη Δανιήλ που διαδέχθηκε τον Κρίστο Μπόνεφ, αφού ναι μεν η ομάδα γνώρισε νωρίς ευρωπαϊκό αποκλεισμό (0-3, 1-2 από την πολωνική , Λεχ Πόζναν), όμως τους εγχώριους τίτλους τους κατέκτησε άνετα. Με 54 πόντους έναντι 46 του Ολυμπιακού ήρθε η πρώτη κούπα, ενώ στους διπλούς τελικούς κυπέλλλου ο Παναθηναϊκός κέρδισε άνετα 3-0 και 2-1 τον Αθηναϊκό που εκείνη τη χρονιά ήταν η ομάδα έκπληξη στην Ελλάδα.
Το 1992 ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση του Champions League. Αφού απέκλεισε την ισλανδική Φραμ και την Γκέτεμποργκ,, μπήκε στους ομίλους της προημιτελικής φάσης κι αποκλείστηκε από τον εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης Ερυθρό Αστέρα και τη μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Σαμπντόρια. Η νέα ευρωπαϊκή πρόκληση, ο σοβαρός τραυματισμός του Κριστόφ Βαζέχα στους κοιλιακούς (έχασε 14 ματς πρωταθλήματος) ήταν ο βασικός λόγος που η ομάδα εμφανίστηκε προβληματική στο πρωτάθλημα και έμεινε στην 3η θέση , έξι πόντους μακριά από την ΑΕΚ. Στα αξιοσημείωτα εκείνης της περιόδου η έλευση του Χουάν Χοσέ Μπορέλι, έναντι του ποσού-ρεκόρ των 500.000.000 δρχ, αλλά κι η κλήση των Δημήτρη Σαραβάκου-Στράτου Αποστολάκη στη Μεικτή κόσμου για παιχνίδι με το Κουβέιτ, ματς που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Χρονιά όνειρο ήταν για τον Παναθηναϊκό η σεζόν 1994-1995. Με ξεκίνημα τον τελικό του Σούπερ Καπ όπου η ομάδα έκανε πλάκα στην ΑΕΚ (3-0), Ο ΠΑΟ έκανε νταμπλ (το έκτο στην ιστορία του) κατακτώντας μαθηματικά το πρωτάθλημα, έξι στροφές πριν το τέλος (ρεκόρ!) Μέχρι την 24η αγωνιστική η ομάδα ήταν αήττητη (πρώτη ήττα στη Τούμπα) και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 16 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό. Ηγέτης του ΠΑΟ εκείνη τη σεζόν ο Κριστόφ Βαζέχα (21 γκολ) που βοηθήθηκε πολύ απ” τον αναγεννημένο Χουάν Χοσέ Μπορέλι (καταλυτική η παρέμβαση Ρότσα στην ανάσταση του Αργεντινού μαέστρου). Η σεζόν έκλεισε με την κατάκτηση του κυπέλλου σ” ένα επεισοδιακό ματς στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την ΑΕΚ που κρίθηκε από εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κριστόφ Βαζέχα, ένα λεπτό πριν τη λήξη της παράτασης κι ενώ στο πρώτο ημίχρονο ο Δημήτρης Σαραβάκος (που χειροκροτήθηκε θερμά απ” τους οπαδούς του ΠΑΟ) δεν μπόρεσε να νικήσει τον Γιόζεφ Βάντσικ από τα 11 βήματα, στέλνοντας τη μπάλα άουτ.
1995-1996
Το 1996 ύστερα από σκληρή μάχη με την ΑΕΚ και την ομάδα να κάνει θεαματικό φίνις, νικώντας τα ντέρμπι με ΑΕΚ (1-0), ΟΣΦΠ (1-0), ΠΑΟΚ στη Τούμπα (1-0), κατακτήθηκε ένας πολύ μάγκικος τίτλος. Εκείνη η σεζόν σημαδεύτηκε από μία ακόμα αξέχαστη ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League. Οι «πράσινοι» αφού προκρίθηκαν νε δραματικό τρόπο στα προκριματικά του Αυγούστου επί της κροατικής Χάιντουκ Σπλιτ, συμμετείχαν στον όμιλο με αντιπάλους τις πρωταθλήτριες Γαλλίας, Ναντ, Πορτογαλίας, Πόρτο και Δανίας, Άαλμποργκ. Η ομάδα του Xουάν Ραμόν Ρότσα κατέκτησε πανάξια την πρώτη θέση. Στα προημιτελικά, η πρωταθλήτρια Πολωνίας, Λέγκια παραδόθηκε στις ορέξεις της παρέας του Βαζέχα. Στον ημιτελικό περίμενε ο πανίσχυρος πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, οι πράσινοι πέτυχαν τη σπουδαιότερη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας τους και σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο 87ο λεπτό. Στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε ν” αντισταθεί σε έναν ανώτερο αντίπαλο και έτσι το όνειρο της συμμετοχής στον τελικό έμεινε ανεκπλήρωτο (0-3).
Οι συνθέσεις του αγώνα με τη Λέγκια.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Βάντζικ, Αποστολάκης, Γ.Σ Γεωργιάδης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (89′ Γκούμας), Καπουράνης, Βαζέχα (89′ Λαγωνικάκης), Μαραγκός (82′ Νιόπλιας), Δώνης. Προπονητής: Χουάν Ραμόν Ρότσα
ΛΕΓΚΙΑ: Σέζνι, Μαντζιέγεβιτς, Σοκολόφσκι (82′ Κάσπρτσακ), Γιάλοχα, Ζιελίνσκι, Λεβαντόφσκι, Πις, Μιχάλσκι, Ποντμπρόζνι, Στάνιεκ (76′ Κουχάρσκι), Βιεζίσκι. Προπονητής: Πάβελ Γιάνας
2001 – 2002
2000 – 2001 Champions League
Α΄Φάση Πολόνια-ΠΑΟ 2-2 0-1 41.156 7.000
Β΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Λα Κορούνια 1-1 0-1 48.059 20.000
Β΄Φάση(ομ.) Γιουβέντους-ΠΑΟ 2-1 1-3 66.910 35.422
Β΄Φάση(ομ.) Αμβούργο-ΠΑΟ 0-1 0-0 37.680 44.363
Γ΄Φάση(ομ.) Μαν.Γιουνάϊτεντ-ΠΑΟ 3-1 1-1 27.231 65.024
Γ΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Βαλένθια 0-0 1-2 42.068 30.000
Γ΄Φάση(ομ.) Στούρμγκρατς-ΠΑΟ 2-0 2-1 14.413 16.500
Β΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Λα Κορούνια 1-1 0-1 48.059 20.000
Β΄Φάση(ομ.) Γιουβέντους-ΠΑΟ 2-1 1-3 66.910 35.422
Β΄Φάση(ομ.) Αμβούργο-ΠΑΟ 0-1 0-0 37.680 44.363
Γ΄Φάση(ομ.) Μαν.Γιουνάϊτεντ-ΠΑΟ 3-1 1-1 27.231 65.024
Γ΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Βαλένθια 0-0 1-2 42.068 30.000
Γ΄Φάση(ομ.) Στούρμγκρατς-ΠΑΟ 2-0 2-1 14.413 16.500
2001-2002 Champions League
Α΄Φάση Σλάβια Πράγας-ΠΑΟ 1-2 0-1 14.718 14.707
Β΄Φάση(ομ.) Σάλκε-ΠΑΟ 0-2 0-2 15.097 52.333
Β΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Μαγιόρκα 2-0 0-1 15.003
Β΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Άρσεναλ 1-0 1-2 15.012 35.534
Γ΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Πόρτο 0-0 1-2 15.208 12.000
Γ΄Φάση(ομ.) Ρεάλ Μαδρ.-ΠΑΟ 3-0 2-2 15.569 70.000
Γ΄Φάση(ομ.) Σπάρτα Πρ.-ΠΑΟ 0-2 1-2 15.053 15.557
Δ΄Φάση ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα 1-0 1-3 15.465 95.000
Β΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Μαγιόρκα 2-0 0-1 15.003
Β΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Άρσεναλ 1-0 1-2 15.012 35.534
Γ΄Φάση(ομ.) ΠΑΟ-Πόρτο 0-0 1-2 15.208 12.000
Γ΄Φάση(ομ.) Ρεάλ Μαδρ.-ΠΑΟ 3-0 2-2 15.569 70.000
Γ΄Φάση(ομ.) Σπάρτα Πρ.-ΠΑΟ 0-2 1-2 15.053 15.557
Δ΄Φάση ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα 1-0 1-3 15.465 95.000
Τη σεζόν 2000-2001 η ομάδα διατηρήθηκε εντός τροχιάς τίτλου μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλά οι ήττες από Πανιώνιο και Αρη απομάκρυναν τον Ολυμπιακό από τη θέα του ΠΑΟ κι ακόμα ένας τίτλος πήγε στο λιμάνι. Η χρονιά τελειώσε με τον Στράτο Αποστολάκη στο πάγκο, μετά την αποχώρηση του Αγγελου Αναστασιάδη (4 Μαρτίου), με τον Αγρινιώτη να στιγματίζεται από τη συντριβή από τον Ολυμπιακό (1-4) μέσα στη Λεωφόρο για το Κύπελλο Ελλάδας.
Την περίοδο 2001-2002 οι «πράσινοι» προκρίθηκαν από δύο διαδοχικές φάσεις ομίλων αφήνοντας πίσω τους ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Σάλκε, η Μαγιόρκα, η Πόρτο και η Σπαρτα Πράγας. Με προπονητές αρχικά τον Γιάννη Κυράστα και στη συνέχεια τον Σέρχιο Μαρκαριάν, το «τριφύλλι» βασιζόταν σε έναν πυρήνα Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αργότερα αποτέλεσε τη βάση του θριάμβου της Εθνικής μας στην Πορτογαλία, οι οπoίοι ήταν πλαισιωμένοι από σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Πάουλο Σόουζα, Γκόραν Βλάοβιτς, Ρενέ Χένρικσεν, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Εμμάνουελ Ολισαντέμπε και άλλοι. Η απόκτηση του Μιχάλη Κωνσταντίνου -μετά από μάχη με τον Ολυμπιακό- έφερε καλοκαιριάτικα στη Λεωφόρο 20.000 κόσμο για να δουν την πρώτη προπόνηση της ομάδας που για μια ακόμα φορά έμεινε με την πίκρα της απώλειας του τίτλου. Μέχρι το Δεκέμβρη ο ΠΑΟ ήταν στο -12 από την ΑΕΚ, η απόλυση Κυράστα κι η έλευση Μαρκαριάν έγινε ώστε να υπάρξει ένα… ηλεκτροσόκ που πράγματι ενήργησε μιας και το Μάρτη η διαφορά από την κορυφή ήταν στο -1. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (1-1) που σημαδεύτηκε από τη διαιτησία του Νίκου Ευθυμιάδη, ήταν η… ταφόπλακα των ελπίδων για τον τίτλο.
Τον Μάιο του 2000, μετά από 21 χρόνια προεδρίας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 4 νταμπλ, 3 super cup και έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και του Champions League (1996). Nέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει ο Άγγελος Φιλιππίδης.
Στις 29 Απριλίου του 2001, σε αγώνα με τον Ιωνικό ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 233ο γκολ της καριέρας του και μέχρι το τέλος της καριέρας του στην χώρα μας (2004) θα φτάσει τα 244γκολ και θα γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αντώνης Αντωνιάδης και Μίμης Δομάζος, οι δύο ηγέτες της ξακουστής ομάδας του Wembley μίλησαν στο περιοδικό μας και συγκεκριμένα στην ρεπόρτερ μας, Κωνσταντίνα, λίγο μετά την εκδήλωση των 40 χρόνων από το έπος του Wembley, για τα συναισθήματα τους ενώ ο Αντώνης Αντωνιάδης αναφέρθηκε και στο σημαντικότερο γκολ της καριέρας του κόντρα στην Έβερτον στο πρώτο παιχνίδι στη Λίβερπουλ.
Αντώνης Αντωνιάδης
Σαν σήμερα είχατε την επέτειο των 40 χρόνων σε αυτήν την τεράστια πορεία του Παναθηναϊκού στο Wembley. Τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτή η μέρα μετά από τόσα χρόνια και τι είναι αυτό που σας έχει μείνει σαν εικόνα-σκέψη απ’ την ιστορία σας?
Σήμερα όπως πολύ σωστά είπες είχαμε την επέτειο των 40 χρόνων σε αυτή την τεράστια πορεία του Παναθηναϊκού στο Wembley.” και συνέχισε… ”Είναι μια μέρα συγκίνησης, μια μέρα χαράς. Σαν οδοιπορικό τη θυμόμαστε όλα τα παιδιά, όχι μόνο οι 11 που παίξαμε, αλλά και οι 20. Μιας και φεύγω από την εκδήλωση, ήμασταν όλοι μαζεμένοι εκεί, θυμηθήκαμε τα παλιά και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.” Και κλείνοντας, τόνισε πως… ”Ας μην ξεχνάμε πως εκείνη η ομάδα ήταν αμιγώς μια Ελληνική ομάδα.
Έχετε δηλώσει πως το γκόλ κόντρα της πρωταθλήτριας τότε, Έβερτον , ήταν το σπουδαιότερο της καριέρας σας. Ποιός ο λόγος που το πιστεύετε αυτό;
Εννοείται ότι αυτό το γκολ ήταν το πιο ουσιαστικό της πορείας. Με αυτό το εκτός έδρας γκολ προκριθήκαμε γιατί χωρίς αυτό το γκολ εκτός έδρας θα είχαμε αποκλειστεί. Μιας και η Έβερτον τότε είχε κάτι πολύ χαρακτηριστικό με τα πέντε εννιάρια που έπαιζε το σύστημα της. Γενικά όλη η ομάδα ήταν πολύ καλή και στη Λεωφόρο και κατάφερε να μην δεχτεί γκολ και έτσι περάσαμε.” Και στάθηκε στο γεγονός πως… “Γενικά η ομάδα σε όλη την πορεία πάντα έβαζε γκολ εκτός έδρας και αυτό ήταν το μυστικό γι’ αυτή την πορεία.
Μίμης Δομάζος
Ο στρατηγός και μεγάλος αρχηγός της σπουδαίας ομάδας τότε, Μίμης Δομάζος, μίλησε από την πλευρά του και απαντώντας στην πρώτη μας ερώτηση πως…
Ναι, νομίζω είναι όπως είπατε μια ξεχωριστή μέρα για το σύλλογο η σημερινή μέρα αλλά νομίζω και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπωσδήποτε εμάς είναι χαρά μας που φτάσαμε εκεί. Μετά από 40 χρονιά καμιά Ελληνική ομάδα δεν έχει καταφέρει να μας σπάσει αυτό το ρεκόρ και αυτό για μας λέει πάρα πάρα πολλά.
Και συνέχισε όπως παραπάνω ο Αντώνης Αντωνιάδης λέγοντας πως…
Μην ξεχνάμε πως εμείς δεν είχαμε αυτά που έχουν οι σημερινοί παίκτες. Ήταν όλα τα παιδιά Ελληνόπουλα και εκείνη την εποχή είχαμε μεγάλες αποστάσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Σήμερα η ψαλίδα έχει μικρύνει μιας και αγοράζονται παίκτες από το εξωτερικό, έρχονται μεγάλοι παίκτες στη Ελλάδα.
Επιπλέον, είπε κάτι που το σκεφτόμασταν και εμείς οι ίδιοι σήμερα…
Απλά φανταστείτε αυτά τα παιδιά, η ομάδα του τότε αν είχαν τις ανέσεις και αυτά που έχουν σήμερα οι παίκτες τι θα μπορούσαν να είχανε κάνει.
Και κλείνοντας συμφώνησε για μία ακόμη φορά με τον πολύ καλό του φίλο Αντώνη Αντωνιάδη πως…
Η ομάδα σκόραρε σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι, κάτι που μας βοήθησε πολύ. Μόνο στο ματς με τον Άγιαξ δεν το κάναμε και γι’ αυτό το λόγο χάσαμε το παιχνίδι.
Σημαντικό για μας αλλά και για την ιστορία του wempley είναι να θυμηθούμε τον Αντωνιάδη στα νιάτα του διαβάζοντας μια τότε συνέντευξή του στην οποία περιγράφει την συγκλονιστική εκείνη ημέρα…
«Η πίεση που δεχτήκαμε ήταν μεγάλη, αλλά το σχέδιο του Πούσκας πέτυχε. Όταν βγαίναμε μπροστά δείχναμε αδύναμοι. Είμαστε όμως όλοι σε μια φοβερή βραδιά. Με τον Ελευθεράκη να κρατάει την μπάλα ανάμεσα σε τόσα ξυράφια, τον Δομάζο να ντριμπλάρει και εμένα με τον Φυλακούρη να βοηθάμε ανασταλτικά, οι Εγγλέζοι αιφνιδιάστηκαν. Νόμιζαν ότι είχαν απέναντί τους μια ομάδα πάνω από την οποία θα πέρναγαν σαν οδοστρωτήρας.
Έτσι βάλαμε το χρυσό γκολ με τον Αντωνιάδη. Από πλευράς υπεροχής όντως ήταν σαρωτικοί, όμως ειδικά στο α” ημίχρονο δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι μπροστά στην εστία μας. Ήταν και ο Τάκης Οικονομόπουλος εξαιρετικός. Αναζητούσαμε ευκαιρία να βγούμε στην αντεπίθεση.
Το γκολ του Παναθηναϊκού ξεκίνησε από δικό μου ελεύθερο χτύπημα. Ο Αντωνιάδης υποδέχτηκε την μπάλα με το κεφάλι λίγο πριν την περιοχή της Εβερτον, την πέταξε στον Γραμμό, ο τελευταίος του τη γύρισε επίσης με τη μία αριστερά στην περιοχή και ο ψηλός με κατευθείαν βολέ άνοιξε το σκορ. Με τέσσερις αλλαγές η μπάλα βρέθηκε στα δίχτυα της Εβερτον χωρίς να σταματήσει πουθενά»
Το τριφύλλι αποτελεί ένα πανάρχαιο πνευματικό σύμβολο, ευρύτατα διαδεδομένο σε πολλούς λαούς του κόσμου. Συμβολίζει –μεταξύ άλλων- την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα, την καλοτυχία, την γονιμότητα. Η ιστορία του συλλόγου που ονομάζεται Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος είναι συνυφασμένη με την ίδια την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού αθλητισμού. Ειδικά στα ομαδικά σπορ, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι ο Παναθηναϊκός τα εισήγαγε, τα δίδαξε και εντέλει τα καταξίωσε στην συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων.
Δίκαια λοιπόν ακούγεται από τους χιλιάδες πιστούς οπαδούς του το σύνθημα
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΟΣ»
Αρθρογραφία – Έρευνα – Επιμέλεια συνεντεύξεων: Κωνσταντίνα
Panathinaikos Kosmos
Κάνε κλικ στα link και διάβασε όλο το αφιέρωμα «Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ»
Πηγές: prasinanea.gr, wikipedia.com, pao.gr, sansimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου