create your own banner at mybannermaker.com!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟ...

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ
          Είναι καθιερωμένο οι οικογένειες να παρέχουν στον Παναθηναϊκό υλικά αγαθά ή την προσωπική τους συνεισφορά. Η ιστορία 100 και πλέον ετών έχει δείξει ότι πάντα υπάρχει ένας ηγέτης που συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, κατά γενικό κανόνα άνδρες. Δεν γίνεται αναφορά στις συνήθεις περιπτώσεις των 2 αδελφών, αλλά για περισσότερα από 3 ή 4 άτομα, των οποίων η συμμετοχή ήταν ή είναι, αγωνιστική, διοικητική ή οικονομική. Ας δούμε τις κυριότερες από τις περιπτώσεις αυτές.
          ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΙΟΙ 7 ή 8 ή 9: Η οικογένεια κρατάει τα πρωτεία σε αριθμό ατόμων, όλων πρωταγωνιστών σε κολύμπι, πόλο και θαλάσσιο σκι, που το καθιέρωσαν στην Ελλάδα (με έδρα τη Βουλιαγμένη) και ως κοσμικό σπορ. Το πρόβλημα είναι πως μπερδεύουν όλους μας καθώς υπάρχει γενικώς σύγχυση ως προς τον αριθμό των ανδρών της οικογένειας. Ιδού γιατί: ο πάτερ – φαμίλιας Νίκος Κασιδόκωστας ήταν φύλακας στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, αλλά και δεινός κολυμβητής, αφού στα 80 χρόνια του έκανε μακροβούτι 50 μ. Πρώτος γεννήθηκε ο Γιάννης το 1932, ακολούθησε ο Μιχάλης, τρίτος ο Γιώργος που με τον τέταρτο Γρηγόρη ήσαν οι συντονιστές της οικογένειας, πέμπτος ο αείμνηστος Δημήτρης, 6ος ο Κώστας, φοβερός στη μικτή κολύμβηση και 7ος ο Παντελής (που γεννήθηκε τελευταίος μετά το Β’ Π.Π) με μετάλλιο και στην Ευρώπη. Εάν υπολογίσουμε και τον ξάδελφο Γιώργο Κασιδόπουλο που ήταν κοντά στα αδέλφια, τότε η σύγχυση μεγαλώνει. Από τους παραπάνω, τα 7 αδέλφια έπαιξαν και πόλο, μάλιστα στο περίφημο παιχνίδι με την ΑΕΚ κέρδισαν (τα αδέλφια όλα μαζί) με 7 – 1  και από τότε το τμήμα της ΑΕΚ διαλύθηκε. Από τους 7 ευρύτερα γνωστοί έχουν γίνει ο Γιώργος που ήταν 13 χρόνια πρωταθλητής, ο Γρηγόρης (τερματοφύλακας) ,από το 1986 μόνιμος Δήμαρχος Βουλιαγμένης, ενώ όλοι μαζί από το 1963 υποχρέωσαν τον Νώντα Πετραλιά (Γεν. Γραμματέα της ΕΟΕ και Πρόεδρο της ΕΚΟΦ) να αναγνωρίσει επίσημα το θαλάσσιο σκι.       
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ: Η αρχή έγινε το 1979 όταν ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, υπερίσχυσε (οικονομικά)  και πήρε στα χέρια του την πρωτοϊδρυθείσα ΠΑΕ. Τότε μπροστά «βγήκε» ο καπετάνιος Γιώργος Βαρδινογιάννης ενώ είναι γνωστό πως οι Θεόδωρος και Βαρδής μετείχαν ουσιαστικά στην κίνηση, καθώς και ο γαμπρός του Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τη χρονιά εκείνη ο Γιάννης, ήταν μόλις 17 χρονών δεν είχε γίνει ακόμη «Τζίγγερ» ούτε είχε αρχίσει τη σκοποβολή ή τις καταδύσεις που παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή του. Έγινε 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Ράλι, πριν πάρει τον Παναθηναϊκό στα χέρια του. Μετά 32 χρόνια η οικογένεια Βαρδινογιάννη εξακολουθεί να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του Συλλόγου.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ: Υπήρξε ο πρώτος από τους Αφους Γιαννακόπουλους που ασχολήθηκε με τα κοινά στο Δήμο Αθηναίων ή τον ΠΑΟ. Η γνωστή ατάκα υποστηρίζει: «Πήρε τον ΠΑΟ από τον «τάφο του Ινδού» και τον έκανε πρωταθλητή Ευρώπης». Η προσφορά του στο Μπάσκετ του Συλλόγου και εν συνεχεία στον Ερασιτέχνη είναι μεγάλη. Ακολούθησε ο νεότερος Θανάσης που ανέλαβε να ξεκουράζει λίγο τον Παύλο ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τα οικονομικά της μεγάλης φαρμακευτικής επιχείρησης και όχι μόνο. Την εικόνα της συμμετέχουσας οικογένειας έρχεται να συμπληρώσει, για την καινούργια γενιά, ο Δημήτρης με ένα νέο δυναμισμό και ζήλο που μερικές φορές ενοχλεί, αλλά υπάρχει. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Κώστα Γιαννακόπουλο που ασχολείται αποκλειστικά με το επιχειρησιακό – διαχειριστικό έργο του και τους υπόλοιπους μικρότερους συγγενείς που συμπληρώνουν την εικόνα.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΛΑΚΑΤΕ: Ο Γιάννης Μαλακατές δεν είναι χρονολογικά ο πρώτος αλλά είναι ο περισσότερο γνωστός καθώς ήταν στις επάλξεις για περισσότερα από 40 χρόνια. Η οικογένεια με το λατινογενές όνομα και καταγωγή από την Τήνο έχει να επιδείξει 5 άτομα στα διοικητικά του Παναθηναϊκού. Βασικά προπολεμικά τους αφους Κίμωνα και Απόστολο στις θέσεις Γενικού Αρχηγού και Συμβούλου. Ακολούθως μεταπολεμικά το νεώτερο αδελφό Γιάννη μέχρι το θάνατό του το 1999. Συνεχίζουν τα παιδιά του Γιάννη, ο Λεωνίδας και ο Παναγιώτης με έντονη συμμετοχή στον Ερασιτέχνη και φανερό προσανατολισμό προς το Μπάσκετ.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΙΒΕΡΗ: Η προσφορά και οι τίτλοι άρχισαν από το Γιώργο Λιβέρη το 1956 στη Σκοποβολή και συνέχεια βασικά στο άθλημα αυτό, αλλά ακόμη (διοικητικά) στην Άρση Βαρών, το Μοντέρνο Πένταθλο, την Τοξοβολία κ.λ.π. Το 1970 άρχισαν οι επιτυχίες του Διονύση Λιβέρη (1962) που είχαν μια διάρκεια 40 ετών με διπλά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες και ατελείωτα ρεκόρ. Τη δεκαετία του ’80 το τμήμα του ΠΑΟ είχε την καλύτερή του εποχή καθώς ο Αλέξης Λιβέρης (1973) σε όσο διάστημα επιθυμούσε κατακτούσε τίτλους. Καθώς νωρίς αποχώρησε από τους αγώνες δεν είχε την ευκαιρία να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως οι Γιώργος (1960) και Διονύσης (2004). 4ο μέλος της οικογενειακής συμμετοχής στις αθλητικές  εκφράσεις η Ειρήνη Λιβέρη (1948 – 2005) που μετείχε στους αγώνες Σκοποβολής στα Ομαδικά Γυναικών των Πανελληνίων Αγώνων, με επιτυχίες και ακολούθως ως κριτής.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ: Από τη δεκαετία του ’60 η κυριαρχία της Μαίρης Λομβάρδου (και του ΠΑΟ) στην κολύμβησης είναι εμφανής, αλλά οι (υδάτινες) ρίζες ξεκινούν από το Παλαιό Φάληρο τη δεκαετία του ’30 όταν η Δέσποινα Λομβάρδου δημιουργούσε το πρώτο πανελλήνιο ρεκόρ (με τα χρώματα του ΑΟΠΦ) στα 100μ. ελευθέρας κολύμβησης γυναικών, αντιγράφοντας τον φοβερό και τρομερό τότε Ντικ Μπρούσαλη. Όταν ακολούθως το 1970 η ανιψιά της Μαίρη Λομβάρδου δημιουργούσε τους μεγάλους χρόνους στο «κρόουλ», στον πίνακα της εξέλιξης του ρεκόρ των 100μ. στην αρχή και στο τέλος της λίστας αναφέρετο το όνομα Λομβάρδου. Τώρα ο Εμμανουήλ Λομβάρδος ακολούθησε μια άλλη πορεία στον ΠΑΟ. Ως έφορος του τμήματος Κολύμβησης, ως μέλος του Δ.Σ της ΕΚΟΦ και ως μέλος και ταμίας της ΕΟΑ. Ο Εμμανουήλ Λομβάρδος υπήρξε ο μικρότερος αδελφός της Δέσποινας και ο πατέρας της Μαίρης και του Μιχάλη που υπήρξαν για χρόνια η σπονδυλική στήλη στον κορμό του τμήματος Κολύμβησης με τους πολλούς τίτλους. Σήμερα η Μαίρη Λομβάρδου είναι Πρόεδρος του Σωματείου των Παλαιμάχων Αθλητών του ΠΑΟ.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΧΑΤΖΗΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ: Από το 1960 ο Δικηγόρος Ξενοφών Χατζησαράντος ενεπλάκη ενεργά στα διοικητικά του ΠΑΟ και καθώς είχε πλούσια νομική πείρα τουλάχιστον 30 ετών βοήθησε ιδιαίτερα το Σύλλογο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Ο ενθουσιασμός του για το σύλλογο επεκτάθηκε και σε διάφορα αθλήματα, ιδίως στη Ξιφασκία που βρισκόταν σε ύπνωση. Εκεί έφερε και τους 3 υιούς του (Γιάννη – Δημήτρη – Μάρκο) που με ενθουσιασμό ασχολήθηκαν με πολλά αθλήματα και έγιναν πρωταθλητές στη Ξιφασκία. Έτσι ο ΠΑΟ απέκτησε άλλη μια τετράδα στις τάξεις του, η οποία του προσέφερε έργο και τίτλους.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΖΙΝΗ: Είναι η μόνη οικογένεια μέσα στα τμήματα του Παναθηναϊκού όπου κυριαρχεί το γυναικείο στοιχείο. Η αρχή βέβαια έγινε με τον πάτερ – φαμίλια Γιάννη που αγάπησε τη Σκοποβολή. Ακολούθησε η σύζυγος Ελένη που άρχισε να μετέχει με αγωνιστικές διακρίσεις πριν γίνει κριτής σκοποβολής. Η συνέχεια ήρθε με τις δυο κόρες Δήμητρα και Μαρία, οι οποίες στη δεκαετία του ’80 έγιναν πρωταθλήτριες νεανίδων και στην επόμενη δεκαετία άρχισαν να μετέχουν στην κατηγορία γυναικών. Η παρουσία τους ήταν σταθερή και τη δεκαετία του ’90, σε Σκοποβολή και Τοξοβολία.
ΟΙ ΡΙΠΤΕΣ ΛΟΥΚΑ: Η οικογένεια Λουκά προέρχεται από την Κύπρο. Ο πατέρας Λουκάς Λουκά ήταν ο πρώτος ρίπτης. Ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στον ΠΑΟ. Εντάχθηκε στην Εθνική μας Ομάδα και για πολλά χρόνια ήταν βασικό στέλεχος με επιτυχίες και διακρίσεις. Μάλιστα το 1972 έλαβε μέρος στο Μόναχο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (με τα ελλαδικά χρώματα) και σημείωσε 17,48 στη σφαίρα. Ακολούθως τα δυο αγόρια του Ηλίας και Μιχάλης έγιναν και αυτοί σφαιροβόλοι, γράφτηκαν στον ΠΑΟ, αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ελλάδος (1991 – 96) αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 αγωνίσθηκαν με τα εθνικά χρώματα  της Κύπρου, αφού πλέον η Κύπρος ανεξαρτοποιηθείσα είχε αποκτήσει τη δική της Ολυμπιακή Επιτροπή και τη δική της Ολυμπιακή οικογένεια.@ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Π.Α.Ο 1908

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου