Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011


Ένα αθλητικό σκάνδαλο διαρκείας

                        του Βασίλη Γαλούπη.


                                                 (ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011)

Εγώ ένα πράγμα ξέρω τον τελευταίο χρόνο. Οτι ο ΣΕΓΑΣ και η άρση βαρών έχουν πάρει τα σώβρακα σε όλους. Στους Γερουλάνους, στους Νικητιάδηδες, στους Μπιτσαξήδες, στις άλλες ομοσπονδίες και διοργανώτριες. Αυτό ξέρω.

Θα πει κάποιος «ναι, αλλά μήπως φωνάζουν επειδή έχει καεί περισσότερο η γούνα τους στο παρελθόν;». Βεβαίως κι έχει καεί η γούνα τους. Ποιος το αμφισβητεί αυτό; Και πόσων άλλων, όμως, έχει καεί η γούνα από ντόπες, αλλά τώρα δεν βγάζουν κιχ; Βλέπετε κανέναν να
μιλάει; Η, μήπως να μιλήσω εγώ για τα κρούσματα αναλυτικά στον ελληνικό αθλητισμό; Διότι έχει γίνει το σώσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Με αθλητές από ένα σωρό σπορ, δήθεν, υπεράνω πάσης υποψίας… 

Οι πολιτικοί είναι για να πουλάνε παραμύθι ότι και καλά πολεμάνε το ντόπινγκ, στο αθλητικό συνάφι μια χαρά έχουν βολευτεί όλοι χωρίς ντόπινγκ κοντρόλ και τα μόνα κορόιδα είναι ο Σεβαστής και ο Πύρρος που κάθε τρείς και λίγο φωνάζουν «τι γίνεται;».

Εδώ, λοιπόν, κάτι δεν κολλάει. Αν, δηλαδή, τα μόνα σκάρτα και ντοπαρισμένα αθλήματα στην Ελλάδα είναι ο στίβος και οι βαριτζήδες, τότε θα έπρεπε τον τελευταίο χρόνο να έχουν βρεί την καλύτερή τους δίχως ντόπινγκ κοντρόλ. Ετσι δεν είναι; Γιατί να ξεσηκώνουν το σύμπαν; Χαζοί είναι; Για να γίνονται έλεγχοι, να σκάνε ντοπαρισμένοι ο ένας μετά τον άλλον αθλητές και να βγαίνουν ύστερα τα ΜΜΕ να φωνάζουν «να, οι λερωμένοι»; Διότι τα ΜΜΕ δεν φωνάζουν για όλα τα σπορ. Εχουν βρει ένα, δυο και τους έχουν αλλάξει την Παναγία. Λες και σε όλα τα άλλα αθλήματα είναι θεούσες.

Αρα, εδώ κάτι άλλο γίνεται. Μπορούμε, δηλαδή, να υποθέσουμε ότι οι μεν ΣΕΓΑΣ και ΕΟΑΒ έχουν διδαχθεί πέντε πράγματα από λάθη του παρελθόντος, ο δε άλλες ομοσπονδίες βλέπουν ολόκληρα πρωταθλήματα ατομικά ή, ομαδικά να γίνονται δίχως κανένα τεστ και παίζουν τον παπά. «Εκεί ο ένας παπάς – υπεύθυνος, εκεί ο άλλος παπάς – υπεύθυνος και οι μόνοι που δεν φταίμε είμαστε εμείς». Κι ας έχουν βγάλει κι αυτοί ένα κάρο ντοπαρισμένους στο παρελθόν.

Επιλεκτικό

Διότι εδώ δεν εξετάζουμε μόνο αν ένας ντοπαρισμένος είναι και ολυμπιονίκης για να πέσουν όλοι πάνω του σαν τα όρνια να τον κατασπαράξουν. Εξετάζουμε αν φαρμακώνεται και κάποιος που είναι καλός σαν όνομα επαγγελματίας, αλλά όχι ολυμπιονίκης. Το ντόπινγκ, άλλωστε, δεν είναι επιλεκτικό. Η, έχεις πρόβλημα σαν άθλημα ή, δεν έχεις. Η, υπάρχει πρόβλημα γενικά ή, δεν υπάρχει. Η ευαισθησία είναι μια, δεν έχει να κάνει με στοχοποιημένους και μόνο.

Και βγαίνει χθες ο ΣΕΓΑΣ και για πολλοστή φορά θίγει το θέμα. Θα μου πεις «και τι έγινε;». Τίποτα δεν έγινε. Σιγά τα ωά. Αν, όμως, όλες οι ομοσπονδίες ή, η ΕΟΕ ή, ξέρω εγώ ποιος άλλος κάνανε το ίδιο, τότε υπήρχε μια ελπίδα να γίνει κάτι. Οταν μιλάνε μόνο ένας και δυο, δεν κουνιέται τίποτα. Ετσι συμβαίνει με όλα στην Ελλάδα.

Και σε αποχή…

Εγώ, λοιπόν, επί χρόνια τον έχω τσακίσει τον ΣΕΓΑΣ, όταν όλοι τον γλύφανε από την κορυφή ως τα νύχια. Εδώ και κάποιο διάστημα, όμως, είναι ο μοναδικός που λέει πέντε κουβέντες. Αυτή είναι η αλήθεια. Υποπτος θα ήταν αν έκανε τα στραβά μάτια. Οχι όταν βγαίνει και κράζει. Αυτά για να είμαστε δίκαιοι και όχι εμπαθείς. Και λέει χθες η ομοσπονδία στίβου: «Ο ΣΕΓΑΣ ενημερώθηκε ότι οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ έχουν προχωρήσει πάλι σε αποχή από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί για μια ακόμη φορά οι έλεγχοι ντόπινγκ στην Ελλάδα».

Διασυρμού…

Συνεχίζει η ομοσπονδία στίβου: «Σε μια περίοδο που σε αρκετά αθλήματα διεξάγονται όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, οι διεθνείς αγώνες στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, αυτό το πρόβλημα συνιστά μια απαράδεκτή κατάσταση, εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας και εγκυμονεί κινδύνους διασυρμού για μια ακόμη φορά του ελληνικού αθλητισμού».

Στην δημοσιότητα όλοι οι έλεγχοι…

Πως ολοκληρώνει ο ΣΕΓΑΣ; «Κάνουμε έκκληση στη Πολιτεία να επιλύσει επί τέλους τα προβλήματα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία του ΕΣΚΑΝ και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την πληρωμή των δειγματοληπτών από το ίδιο το ΕΣΚΑΝ.

Η λύση που η Πολιτεία επέλεξε, να πληρώνουν δηλαδή οι φορείς τις δαπάνες των ελέγχων, είναι δεοντολογικά λανθασμένη, ηθικά τρωτή και δημιουργεί τεχνητή ή πραγματική αδυναμία διενέργειας των ελέγχων λόγω υψηλού κόστους,

Ας μη ξεχνάμε ότι η Πολιτεία έχει περικόψει δραστικά τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών με αποτέλεσμα λόγω κόστους να μη γίνονται έλεγχοι ή να είναι μειωμένοι είτε τέλος να υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δειγματοληπτών.

Καλούμε τους αρμοδίους και ιδιαίτερα αυτούς που σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν πολέμιοι του ντόπινγκ να δώσουν ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ στα χρονίζοντα αυτά προβλήματα.

Τέλος, τους καλούμε επίσης, να δώσουν στη δημοσιότητα τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν μέσα στο 2011, κατά άθλημα».

Κατάργηση

Καλά, το τελευταίο της ανακοίνωσης, τι καρφί ήταν κι αυτό; Ακου να δοθούν οι λίστες με τους ελέγχους που γίνανε μέσα στο 2011. Ποια τεστ; Μετρημένα στα δάχτυλα είναι. Και πώς να γίνουν έλεγχοι; Το ΕΣΚΑΝ έχει βαρέσει διάλυση, οι δειγματολήπτες πάνε από την μια, δικαιολογημένη, απεργία στην άλλη και το εργαστήριο για να κάνει αναλύσεις ζητάει πλέον τα λεφτά μπροστά, διότι τέτοια εντολή έχει. Μιλάμε για πλήρη κατάρρευση της νομιμότητας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων σε όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού.

Σκάνδαλο

Κι όμως, ουδείς ασχολείται. Αν, όμως, σκάσει μύτη κανένας φιρμάτος ντοπαρισμένος από οποιοδήποτε σπορ θα πέσουν πάνω να κάνουν κήρυγμα όλοι και να βρούνε τι φταίει. Και πρώτοι και καλύτεροι οι πολιτικοί. Που νομίζουν ότι «κάνω πολιτική» σημαίνει «βγαίνω στα παράθυρα». Γι’ αυτό ο κόσμος όπου τους πετυχαίνει τους πετάει γιαούρτι.

Αυτά, λοιπόν. Οι δειγματολήπτες αποφάσισαν να μην ξαναπάνε σε ελέγχους, υπάρχουν δυο, τρείς ομοσπονδίες που ψάχνονται πώς θα γίνει να μην στείλουν ξεβράκωτες τις αποστολές στο εξωτερικό κι όλοι οι υπόλοιποι κάθονται και παίζουν την κολοκυθιά.

Από κάτι τέτοιες νοοτροπίες έφτασε ο ελληνικός αθλητισμός να ξεφτιλιστεί παγκοσμίως και να αποκαθηλωθεί για πλάκα με το που σήκωσε μπόι. Μόνο για παλαμάκια και για συγχαρητήρια τηλεγραφήματα είναι οι περισσότεροι. Για να πουλάνε μόστρα στην καμπούρα των αθλητών. Και κάνουν όταν πετυχαίνουν μια διάκριση λες και πιάσανε τον πάπα από τα καρύδια. Για να μας φλομώσουν στις εθνικές τους υπερηφάνειες. Μόλις, όμως, κάποιος αθλητής πιαστεί στα πράσα, τότε ούτε τον ξέρουν, ούτε τον έχουν ξαναδεί. Γελάει ο κόσμος… Τελικά, στην Ελλάδα το πρόβλημα του ντόπινγκ αντιμετωπίζεται μόνο σκανδαλοθηρικά και ποτέ ουσιαστικά.
πηγη:vgaloupis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου