Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Ανδρέας Βγενόπουλος:Δεδομένης της απουσίας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη από την γενική συνέλευση των μετόχων, ρόλο προεδρεύοντα είχε ο δεύτερος τη τάξη μεγαλομέτοχος Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο έβαλε τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους, ξεκαθάρισε το θέμα της ΓΗΠΕΛ και ζήτησε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη να αποχωρήσει «από τη μπροστά πόρτα».


11.30
Ανδρέας Βγενόπουλος: «Είναι από τις πιο κρίσιμες Γ.Σ. στην ιστορία. Θλίβομαι από την απουσία ορισμένων μετόχων και κυρίως προσωπικώς του κ. Βαρδινογιάννη. Γνωστό ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει, σεβαστό και θεμιτό. Όμως η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο γιατί διαφορετικά πιστεύω ότι έχει σοβαρές ηθικές και νομικές. Ηθικές γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μια εταιρία που ενσωματώνει 100 χρόνια ιστορία και νομικές γιατί εξακολουθεί να κατέχει ιδιότητα μετόχου, ήταν κατά περιόδους μέλος στο Δ.Σ., είχε ιδιότητα μετόχου και διόριζε την πλειοψηφία του Δ.Σ., ήταν και πρόεδρος στη ΓΗΠΕΛ, το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί και Ερασιτέχνη και ΠΑΕ. Η κατάσταση είναι περίπλοκη και κατά τη γνώμη μου η ΠΑΕ κινδυνεύει με τεράστιες ευθύνες. Πέραν των χρημάτων που αδικαιολόγητα έχουν δαπανηθεί κινδυνεύει και ο Ερασιτέχνης ότι δεν είναι κύριος της Λεωφόρου αλλά χρήστης και να εξαναγκαστεί να φύγει από Λεωφόρο. Κάτι που ελπίζω πως δεν θα γίνει αλλά εάν γίνονταν θα ήταν και το τέλος του Α.Ο. Γιατί στο Βοτανικό θα πήγαινε δίπλα στα υπόλοιπα, μια μικρή πολιτεία. Αν δεν γίνει αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον Ερασιτέχνη.
Ο κύριος Βαρδινογιάννης έκανε μια δήλωση πρόσφατα ότι καθιστά ανενεργείς τις μετοχές του. Υπήρξαν πολλές δημόσιες τοποθετήσεις όπως και δική μου για αδόκιμη διαδικασία και πρωτοφανής για ανώνυμη εταιρία. Θέλω να βάλω στα πρακτικά και τη νομική διάσταση. Δήλωσε ο κ. Βαρδινογιάννης ότι εμείς δεν θα έχουμε συμμετοχή στο Δ.Σ. Έχει υπογραφεί στις 9/2/2009 συμφωνία μετόχων μεταξύ όλων των πλευρών που είχαμε βάλει σημαντικό ποσό. Εκεί στη σελίδα 3 άρθρο 1 της συμφωνίας λέει ότι 10 μέλη στο Δ.Σ. θα προτείνονται από την πλευρά του κ. Βαρδινογιάννη. Στη σελίδα 5 στο άρθρο 1,2 λέει τα συμβαλλόμενα μέλη υποχρεούνται να ψηφίζουν με ψήφους που ανήκουν σε αυτά κατά τέτοιο τρόπο και να αντικαθίστανται όσα στελέχη του Δ.Σ. αποχωρούν. Δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να διορίζεις μέλη. Στη σελ. 15 το άρθρο 10.2 αναφέρεται ότι πιθανή ύπαρξη διαφοράς δεν παρέχει το δικαίωμα να ανασταλεί της διαδικασίας των υποχρεώσεων. Συνεπώς η δήλωση του κ. Βαρδινογιάννη «δεν θα εκπροσωπούμαστε» αντίκειται στη σύμβαση αλλά και στην κοινή λογική.
Έχει ακουστεί ότι κάποιος από το Δ.Σ. μπορεί να παραιτηθεί και να οδηγηθεί στο Πρωτοδικείο. Υποχρεούνται οι μέτοχοι να ορίσουν νέους εκπροσώπους. Εφιστώ την προσοχή επί του θέματος. Θεωρώ κ. Βαρδινογιάννης στην επιθυμία να αποχωρήσει θα βρει κατανόηση και συμπαράσταση αρκεί να μην γίνεται με τρόπο που καταστρατηγεί το νόμο γιατί θα έχει νομικές ευθύνες.
Ο κ. Βαρδινογιάννης είπε το Σεπτέμβριο: «Δεν έχει έρθει καμία πρόταση. Δεν θα σχολιάσω προτάσεις από εκπροσώπους. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε σοβαρότητα». Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η εμφάνιση ενός πραγματικού ή θεωρητικού εκπροσώπου Αράβων και άρχισε το όνομα Παναθηναϊκού να διασύρεται καθημερινά. Στις 26/9 έκανα ανακοίνωση έγκαιρα αναφέροντας για τα παραμύθια της Χαλιμάς. Έχουμε φτάσει στα μέσα Μαρτίου. Χάθηκαν 6 μήνες. Εάν δεν υπήρχε η εμφάνιση από εκπροσώπους Αράβων και αποπροσανατολισμός κοινής γνώμης, ΜΜΕ και ερωτηματικά σε μετόχους και υποψήφιους μετόχους δεν θα είχαμε χάσει 6 μήνες. Παρά τη δική μου τοποθέτηση τελικώς στις 2/11 ο Βαρδινογιάννης υπέγραψε συμφωνητικό με τους Άραβες. Το οποίο μας εστάλη μήπως θέλουμε να ασκήσουμε δικαιώματα προτίμησης. Συμφωνητικό που έλεγε ότι αναλαμβάνουν αυτοί οι Άραβες να διαθέσουν 220 εκατ. για Παναθηναϊκό. Το πρώτο είναι όταν κανείς θέλει να πουλήσει επιχείρηση του πρέπει προσωπική επαφή. Αν όχι επαφή, λες στον εκπρόσωπο λες δώσε μια σύσταση σε τράπεζα. Είναι απλά πράγματα και μπορούν να τελειώσουν σε μια μέρα. Αντίθετα προχωρήσαμε. Αυτή η σύμβαση λέει ότι έχει δυνατότητα ενδιαφερόμενος να κάνει οικονομικό έλεγχο της ΠΑΕ. Πήρε εντολή ο κ. Γόντικας να ανοίξει τα βιβλία της ΠΑΕ. Από μακρόχρονη πείρα σε τέτοιες περιπτώσεις μου λες στον αγοραστή να ποια είναι η οικονομική κατάσταση και μετά του δίνεις δυνατότητα να ελέγξει αν το χαρτί που του έδωσες είναι σωστό η λάθος. Με τι κριτήρια θα αποφασίσει ο αγοραστής αν του αρέσει ή όχι; Όλη αυτή αδόκιμη διαδικασία έχει έναν πρωτοφανή όρο ότι ο αγοραστής δεν έχει καμία υποχρέωση αποζημίωσης από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης παρά το γεγονός ότι μίλησα για υποχρέωση εμπιστευτικότητας, ακόμα κι τον Νοέμβριο δε υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Πόσο απλό θα ήταν να μπει μια τέτοια ρήτρα; Συνήθως όχι μόνο προβλέπεται αλλά συμφωνείται και ένα κοινό δελτίο Τύπου. Οι δικηγόροι του κ. Βαρδινογιάννη είναι από τα καλύτερα γραφεία, είχα επικοινωνία και πείστηκα ότι ο εντολέας τους τους είπε τι να κάνουν. Το γεγονός ότι έχει υπάρξει αυτή η δημοσιότητα έχει προκαλέσει δυσφήμιση του συλλόγου, αφομοίωση του brand name που έχει βλάψει όλους τους stake holders κι έχει αποθαρρύνει πολλούς σοβαρούς Παναθηναϊκούς που θα ήθελαν να επενδύσουν. Πρέπει να αναζητήσουμε αν υπάρχει βαριά αμέλεια ή ενδεχόμενος δόλος.
Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε απόφαση για αύξηση 0,33. Υπήρχε ως πρόταση και στην Τρίτη που περιμέναμε 0,33 ξυπνήσαμε και έγινε 1,12. Προτείνω να εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ. να προχωρήσει αύξηση θέτοντας ως μίνιμουμ συμμετοχης το όριο των 300 μετοχών συνολικού κόστους 99 ευρώ ανά ενδιαφερόμενο. Πρέπει επιτέλους να γίνει. Το προσπάθησα από το 2008. Όχι όπως εσφαλμένα γράφεται για να πάρουμε λεφτά από τον κόσμο, όμως έστω και αυτή την ευκαιρία πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. Το θεωρώ επιτυχία όσο λίγοι και να ‘ναι. Πρέπει ο Παναθηναϊκός ιδανικά να έχει λίγους μεγαλομετόχους και σιγά σιγά να περάσει στον κόσμο όποτε και όπως μπορεί ο κόσμος. Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Παναθηναϊκού και στο μέλλον να συμμετέχουν στη Γ.Σ. για να ακούγονται πολλές απόψεις και να σταματήσουν οι ΠΑΕ να είναι κλειστά κλαμπ.
Ανεξαρτήτως τι θα συζητηθεί για τη ΓΗΠΕΛ έχω κάνει δήλωση που ισχύει ότι έστω και αν η ΓΗΠΕΛ έχει τεράστιο πρόβλημα εγώ θα συμμετάσχω στην αύξηση. Προσωπικά δεν με φοβίζουν οι Άραβες. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που τους φοβίζει αυτό όπως και η ΓΗΠΕΛ. Διαψεύδω δημοσιεύματα ότι έχω πάρει πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος. Θα πάρω μόνο όταν αναληφθεί από τον κ. Βαρδινογιάννη των νομικών και οικονομικών ευθυνών. Κάνω έκκληση οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει. Αισιοδοξία ότι επειδή ο Παναθηναϊκός μεγάλο σωματείο θα βρεθεί λύση. Οι λύσεις θα ήταν εύκολες αν ο κ. Βαρδινογιάννης επέλεγε την ομαλή αποχώρηση. Οσο προσπαθεί από την πίσω πόρτα θα ‘ναι πρόβλημα. Ξανακάνω έκκληση όχι για να βάλει λεφτά. Δεν με ενδιαφέρει, δεν το θέλω. Όχι για να μείνει. Αλλά για να φύγει από τη μπρος πόρτα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του στη ΓΗΠΕΛ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου